Από το ιστολόγιο http://www.drougos.gr/
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ
Μπορεί το καθεστώς ΚΑΝΤΑΦΙ να έχει ανατραπεί στην ΛΙΒΥΗ, και παρά τα πολλά και διευρυμένα προβλήματα οι αντικαθεστωτικοί να έχουν πλέον τον κύριο λόγο, εν τούτοις υπάρχουν πολλά ζητήματα που παραμένουν άλυτα, και αν δεν επιλυθούν μπορεί η ΛΙΒΥΗ να μετατραπεί σε ΣΟΜΑΛΙΑ ή ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ στην ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Σε αυτή την παρέμβαση μου καταγράφω ορισμένα από αυτά :
*Η ΛΙΒΥΗ για να σταθεροποιηθεί απαιτεί την οριακή συνύπαρξη και συνεργασία των διαφόρων φυλών. Αυτό σημαίνει ότι από την ΒΕΓΓΑΖΗ μέχρι την ΖΙΝΤΟΥΑΝ και από την ΣΕΜΠΑ μέχρι την ΜΙΖΟΥΡΑΤΑ το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ καλείται να γεφυρώσει πρωτοφανή χάσματα και να συνδράμει με διάφορα ΜΕΤΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στην οριακή σταθερότητα του μετά-Κανταφικού τοπίου. Δεν είναι εύκολο έργο. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
*Ο ρόλος του ΝΑΤΟ θα είναι στο εξής πολύ σημαντικός. Όμως μέχρι ποιού βαθμού θα τον αποδεχθούν οι διάφοροι ηγέτες και λοιποί του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ; Πάντως εφ όσον –μέχρι στιγμής-δεν έχει συλληφθεί ο ΚΑΝΤΑΦΙ ,οι επιχειρήσεις από πλευράς Συμμαχίας θα συνεχιστούν , ειδικά σε επιλεκτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και σε καταδρομικές ενέργειες. Λογικά η ΛΙΒΥΗ θα συγκλίνει αρκετά με τα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Αναμένω αυξημένη επιρροή των Γάλλων και Ιταλών στην ΛΙΒΥΗ. Οι Αμερικανοί θα ενδιαφέρονται πιο πολύ για την περιοχή προς νότο (ΣΑΧΑΡΑ) γιατί εκεί υπάρχουν υπολογίσιμες τρομοκρατικές εστίες. Αλλά και εντός των Λίβυων αντικαθεστωτικών υπάρχουν τζιχάντια και Σαλαφιστές. Χρειάζεται καλό και ενισχυμένο δίκτυο πληροφοριών από τους Δυτικούς και Άραβες για την τρομοκρατία και τα παρακλάδια της στην Β.Αφρική.
*Η μετά-Καντάφι ΛΙΒΥΗ λογικά θα είναι πιο κοντά στον Αραβικό Κόσμο και λιγότερο προς την ΑΦΡΙΚΗ. Ο Καντάφι είχε στραφεί πολύ τα τελευταία χρόνια προς την Αφρική και είχε ξοδέψει πολλά δις δολάρια για έργα και επιρροή, ακόμα και σε φιλοδυτικές χώρες της ηπείρου. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι υπολογίσιμα κράτη της ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ δεν έχουν αποδεχθεί τα νέα δεδομένα στην ΛΙΒΥΗ και δεν αναγνωρίζουν το ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Πως θα αντιδράσουν κάποια γειτονικά κράτη της ΛΙΒΥΗΣ στα νέα δεδομένα; Πχ ο ΝΙΓΗΡΑΣ, το ΜΑΛΙ , η ΑΛΓΕΡΙΑ ;Από την άλλη πλευρά η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, η ΤΥΝΗΣΙΑ, το ΜΑΡΟΚΟ, το ΣΟΥΔΑΝ έχουν ήδη ταχθεί με την νέα κατάσταση. Πάντως οι αλλαγές στην Τρίπολη έχουν διαιρετικές επιπτώσεις στην ΑΦΡΙΚΗ.
*Στη νέα κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός ο ρόλος ορισμένων συντηρητικών Αραβικών κρατών όπως του ΚΑΤΑΡ, των ΗΑΕ, της ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ και του ΚΟΥΒΕΙΤ. Μάλιστα αυτά τα κράτη θα προσεγγίσουν ακόμα πιο πολύ το ΝΑΤΟ(ήδη θα διαπιστεύσουν πρέσβεις στην Συμμαχία),ενώ θα ενεργοποιήσουν ακόμα πιο πολύ την γνωστή ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ της ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ του 2004 για επαφές με την Ατλαντική Συμμαχία. Εκτιμώ ότι το «κλειδί» σε αυτές τις επαφές το έχει και θα το χρησιμοποιήσει η ΤΟΥΡΚΙΑ και προς όφελος της.
*Η πτώση Καντάφι ασφαλώς οδηγεί το τρένο της λεγόμενης ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ/ξεσηκωμού προς την επόμενη στάση που αναμφίβολα είναι το καθεστώς της ΣΥΡΙΑΣ. Εδώ οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές και με προεκτάσεις σε ΤΟΥΡΚΙΑ-ΚΟΥΡΔΙΚΟ-Β.ΙΡΑΚ0ΛΙΒΑΝΟ-ΑΝΑΤ.ΜΕΣΟΓΕΙΟ και ΙΡΑΝ. Η Τουρκία προσβλέπει σε οφέλη από την ανατροπή ΑΣΑΝΤ. Ο Λίβανος ανησυχεί πάρα πολύ αφού η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ στηρίζεται σε ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ, ενώ οι Ισραηλινοί βλέπουν να λαμβάνουν χώρα σαρωτικές αλλαγές και είναι άγνωστο ου θα οδηγήσει τα πράγματα η ΝΕΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ. Ασφαλώς για τα κράτη της Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΚΟΛΠΟΥ και το ΙΣΡΑΗΛ η βασική απειλή είναι το ΙΡΑΝΙΚΟ πυραυλικό και πυρηνικό οπλοστάσιο, και προς τα εκεί οδεύει η σύγκρουση. Άρα πλησιάζουμε μετά την ΛΙΒΥΗ σε ακόμα πιο επικίνδυνα και καυτά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.
*Αν προσθέσουμε την διαίρεση του ΣΟΥΔΑΝ, την χαώδη κατάσταση στην ΥΕΜΕΝΗ και στον Κόλπο του ΑΝΤΕΝ, την επικρατούσα αστάθεια σε ΙΡΑΚ και ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, τα μείζονα ενεργειακά θέματα και ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, την κρίση στις σχέσεις ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ και μετά την επίσημη δημοσιοποίηση της έκθεσης ΠΑΛΜΕΡ-ΟΗΕ για τον στολίσκο του 2010 και το ναυτικό αποκλεισμό της ΓΑΖΑΣ, τις ενισχυμένες τάσεις της ΑΓΚΥΡΑΣ να επιδιώκει να διαδραματίσει(με την υποστήριξη των ΗΠΑ) ένα πολύ σημαντικό ρόλο από το ΜΑΡΟΚΟ μέχρι τον Κόλπο των πετρελαίων αντιλαμβανόμαστε όλοι προς τα πού οδηγούνται τα πράγματα… Και μέσα σε όλα αυτά προσθέτω και τα παρακλάδια της ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ σε ΜΑΓΚΡΕΜΠ και ειδικά στην ΛΙΒΥΗ εν μέσω κάποιων αντικαθεστωτικών οργανώσεων.
*Βάσει των ανωτέρω η χώρα μας που βρίσκεται σε δεινή θέση καλείται να επικεντρωθεί –πέραν της χαώδους οικονομικής κατάστασης- ως και να προσαρμοστεί σε νέες και σαρωτικές αλλαγές που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα από το ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ μέχρι το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί οι εξελίξεις σε ΣΥΡΙΑ-ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ-ΙΡΑΝ θα είναι ραγδαίες. Εντός των διεθνών οργανισμών (ΕΕ-ΝΑΤΟ) θα πρέπει να επιδιώκουμε να τοποθετούμαστε, ενώ σε εθνικό επίπεδο να ενισχύουμε (όσο είναι δυνατό) την αμυντική μας παρουσία, αφού μέσα στα αμέσως προσεχή χρόνια η ΑΓΚΥΡΑ πολλαπλασιαστικά θα ενδυναμώνει την θέση της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου