Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με τον ηγέτη του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/


MEXMET 300x225 Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με τον ηγέτη του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Συνάντηση με τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζή είχε σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και για τρόπους συνεργασίας ώστε να συμβάλλουν στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.



Μετά τη συνάντηση, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι κοινή διαπίστωση ότι τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, θα εξυπηρετηθούν πολύ καλύτερα αν πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν λύση στο Κυπριακό».
Οσο σημαντική είναι η επίτευξη λύσης άλλο τόσο σημαντικό είναι και το περιεχόμενο της, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «επιμένουμε ότι για να μπορέσει να αντέξει στις δυσκολίες εφαρμογής της αλλά και να λειτουργήσει προς όφελος του κυπριακού λαού, θα πρέπει να είναι λύση που θα βασίζεται σε βασικές αρχές».
Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται «με όλες τις δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που επιθυμούν την ειρήνη και την επανένωση» και ανακοίνωσε ότι πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός θα γίνει ακόμα μια συνάντηση μεταξύ των δύο κομμάτων στα κατεχόμενα στα γραφεία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.
Εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό των 13 ατόμων στην έκρηξη στο Μαρί αλλά και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, ο κ. Τσακιτζή είπε ότι αν υπήρχε λύση στο Κυπριακό, αυτό το τραγικό γεγονός δεν θα συνέβαινε.
«Ο δικός σας πόνος είναι και δικός μας», είπε.
Αναφέρθηκε ακόμα και στις αντιδράσεις των πολιτών προς την Κυβέρνηση για την έκρηξη στο Μαρί και είπε ότι «κατανοούμε τις όποιες αντιδράσεις των πολιτών αλλά καμία αντίδραση δεν δικαιολογείται αν γίνεται με σκοπό να οδηγήσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε μια κυβέρνηση που δεν θα είναι υπέρ της λύσης».
Τέτοιες αντιδράσεις, σημείωσε, ικανοποιούν και τους σοβινιστικούς κύκλους στα κατεχόμενα που είναι εναντίον της λύσης στο Κυπριακό και της επανένωσης της νήσου.
Ο κ. Τσακιτζή εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι στις απευθείας διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει πρόοδος και ανέφερε ότι «ο κ. Ερογλου στο θέμα της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών έχει κάνει ένα βήμα πίσω, ενώ ο κ. Χριστόφιας στο περιουσιακό ζήτημα δεν έχει παρουσιάσει ικανοποιητικές προτάσεις».
«Και οι δύο ηγέτες θα πρέπει να παρουσιάσουν πιο εποικοδομητικές προτάσεις», σύμφωνα με τον κ. Τσακιτζή.
Ο Τ/κ πολιτικός αναφέρθηκε τέλος και στο θέμα των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φυσικά το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της αλλά γίνεται ένα λάθος».
Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσακιτζή, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ «χωρίς να σέβεται τα δικαιώματα των Τ/κ που έχουν ως κοινότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Με την άμεση επίλυση του Κυπριακού η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους πολίτες.
Αυτά τα θέματα τα έχουμε συζητήσει με το ΑΚΕΛ κατά τη συνάντηση, είπε ο κ. Τσακιτζή.
Επί του θέματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι προφανές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για μερικά από τα θέματα που ανέπτυξε ο φίλος Μεχμέτ», προσθέτοντας ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι ένα κυριαρχικό της δικαίωμα Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η ανωμαλία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νησί και στερεί από τους Τ/κ την ευκαιρία, εάν και εφόσον υπάρξουν αποθέματα, να τα γευτούν μαζί με τους Ε/κ, είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή» ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Το ΑΚΕΛ, είπε, έχει και διαφορετική άποψη σχετικά με το θέμα των προτάσεων που έχει παρουσιάσει η ε/κ πλευρά στο περιουσιακό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό χρειάζεται να συνεχιστεί η συζήτηση» μεταξύ των δύο κομμάτων για ”να τα ξεκαθαρίσουμε και να βρούμε μια κοινή συνισταμένη για να βοηθήσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού”.
Ο Μεχμέτ Τσακιτζή, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια «ιστορική καμπή» και ότι τα όποια βήματα γίνουν θα πρέπει να είναι προσεκτικά.
Αν γίνουν σωστά βήματα, τότε θα έχουμε λύση του Κυπριακού και μια λύση θα οδηγήσει τον κυπριακό λαό στην ευημερία και στην ειρήνη, είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Τσακιτζή και κατέληξε: «αν γίνουν λανθασμένα βήματα, τότε αυτό θα οδηγήσει σε σύγκρουση τις δύο κοινότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου