Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

«Η ΕΕ δεν μπορεί να στηρίζεται στη Κίνα για τη σωτηρία της Ελλάδας»

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Επιμέλεια: Ρούλα Κοτσέτα
Ο κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao ξεκαθαρίζει στην Ευρώπη πως δεν πρέπει να βασίζεται η σωτηρία της Ελλάδας και του ευρώ στη Κίνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΕuΟbserver.



Αφορμή για το εν λόγω ρεπορτάζ ήταν η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον κινέζο πρωθυπουργό  Wen Jiabao, που  είχε  στόχο να καθησυχάσει τις αγορές.
Στην ενημέρωση Τύπου βέβαια, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Alejandro Ulzurrun είπε ότι η επικοινωνία τους επικεντρώθηκε στα τρέχοντα μέτρα που λαμβάνονται για την διάσωση της ευρωζώνης και στην επικείμενη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 25 Οκτωβρίου.
"Ο Wen εξέφρασε την υποστήριξή του για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη," δήλωσε ο Ulzurrun, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Από την αρχή της κρίσης του ευρώ, η Κίνα έχει στηρίξει τις προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, μέσω της αγοράς ομολόγων.
Μιλώντας στο EUobserver, η ακόλουθος τύπου της πρεσβείας της Κίνας στις Βρυξέλλες κα Wang Xining, είπε ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει στην κατοχή της πολλά ομόλογα και η συνέχιση αγοράς τους θα εξαρτηθεί από την απόδοσή τους.
«Θέλουμε να δούμε την ευρωζώνη σε καλή κατάσταση και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε βοήθεια με διάφορους τρόπους, αλλά τεράστια ποσά για αγορά ομολόγων δεν είναι ρεαλιστικά. Δεν μπορεί η διάσωση της Ελλάδας να εξαρτάται από την Κίνα" τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη στην Ευρώπη παραμένουν υγιή και υπάρχει αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας υπό τον όρο να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι έλεγχοι του προϋπολογισμού να είναι σε ισχύ," κατέληξε η εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου