Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Από το ιστολόγιο http://tourkikanea.gr/

Εφ. Γενί Σαφάκ 3-9-2011
Ενδεχόμενο ύπαρξης θερμού επεισοδίου Τουρκίας-Ισραήλ
Εκφράζεται η άποψη πως τα μέτρα που θα ληφθούνε για την διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να προκαλέσουν θερμή σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες.




Η ¨συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας¨ ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Νετσμετίν Ερμπακάν. Μετά την υπογραφή της, το Ισραήλ κατέστη η πιο σημαντική χώρα στον τομέα των αμυντικών αγορών
Η στρατιωτική συνεργασία έχει τρία μέρη. Το πρώτο είναι η στρατιωτική εκπαίδευση. Στα πλαίσια αυτά γίνονται αμοιβαίες επισκέψεις σε λιμάνια και κάποιες κοινές ασκήσεις ειδικών μονάδων.
Μετά την ένταση όμως στις σχέσεις τα τελευταία 4 χρόνια δεν γίνεται η ναυτική άσκηση ¨ασφαλής γοργόνα¨ των δύο χωρών. ¨όπως και στην αεροπορική άσκηση ¨Αετός της Ανατολίας¨ δεν προσκαλείται το Ισραήλ.
Δεύτερο μέρος της στρατιωτικής συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ είναι η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία. Αυτή περιλαμβάνει την συνεργασία αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, κάποια ανταλλαγή στον τομέα πληροφοριών της τεχνολογίας και κάποιες στρατιωτικές αγορές.
Η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, θα επηρεάσει περισσότερο την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ. Διότι η Τουρκία ήταν αγοραστής.
Εκφράζονται σχόλια πως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα για την Τουρκία σε σχέση με το τρίτο μέρος της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.
Η τελευταία φορά που το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ είχε κατέβει στο β΄ επίπεδο ήταν το 1980. Κάτι στο οποίο είχε δοθεί τέλος το 1988.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου