Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η Μέρκελ εκβίασε μέχρι και με πτώχευση της Ελλάδας!!!



Από το newscode

Ήταν ένα από τα βράδια που αν χαρακτηρίζονταν «θρίλερ», μάλλον δεν θα απέδιδαν σε όλο τους το …μεγαλείο τα όσα εξελίχθηκαν.
Ο λόγος αφορά στη χθεσινή νύχτα, που «έβγαλε» τελικώς το haircut του 50% του ελληνικού χρέους.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έως τις πρώτες πρωινές ώρες ίσχυε ο «νόμος της Μέρκελ». Που τι έλεγε;
Ότι η Ελλάδα οδεύει προς συντεταγμένη πτώχευση, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται, από τη στιγμή που ο διαπραγματευτής των τραπεζών κ. Τσαρλς Νταλάρα, επέμενε ότι η δική του πλευρά δεν θα δέχονταν ένα τόσο μεγάλο «κούρεμα».
Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι περίπου μισή ώρα πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, σε συνάντηση που είχαν Μέρκελ – Σαρκοζί – Νταλάρα, όλα έδειχναν ότι οδεύουμε προς ναυάγιο.
Κι εκεί ήταν που η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε την «απόφαση» της για πτώχευση της Ελλάδας.
Η Γερμανία άσκησε ασφυκτικές πιέσεις, απαιτώντας "κούρεμα" άνω του 50% των ελληνικού χρέους και απειλώντας τις τράπεζες με την επιβολή υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Γαλλία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν αντίθετες με την εκδοχή αυτή, από τον φόβο ενός φαινομένου ντόμινο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τότε ήταν που χτύπησε συναγερμός μεταξύ όλων των υπολοίπων κι αποφασίσθηκε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο haircut του 50%, το οποίο μέχρι νωρίς τη νύχτα φάνταζε μεγάλο ως ποσοστό, αλλά τα ξημερώματα ακούγονταν σχεδόν …σωτήριο για όλους.
Από εκεί και πέρα και το Βερολίνο δέχθηκε την ενίσχυση του EFSF, υπό τον όρο όμως ότι οι τράπεζες, πριν προσφύγουν σε αυτόν, θα έχουν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να βρουν κεφάλαια από τις ελεύθερες αγορές.
Σημειώθηκε δηλαδή και εκεί ένας ιδιότυπος συμβιβασμός, ο οποίος, στην πράξη, αποδείχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί σε καμία από τις διαστάσεις αυτού του τόσο σύνθετου προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου