Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ράλι ανακούφισης στο ΧΑ ελέω συνόδου


Του Γιώργου Κατικά από το capital.gr

Στην απομάκρυνση, λόγω της συμφωνίας, μέρους της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε το προηγούμενο διάστημα αποδίδεται η μεγάλη άνοδος των τιμών των μετοχών που καταγράφεται από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης. Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο άνω του 6%, ξεπερνώντας τις 820 μονάδες και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, αφού τρεις ώρες μετά το άνοιγμα έχουν γίνει συναλλαγές αξίας 47 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 4 εκατ. ευρώ αφορούν συναλλαγές σε προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών, με τον δείκτη του συγκεκριμένου κλάδου να καταγράφει άνοδο 12%. Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank, Τράπεζα Αττικής, Γενική Τράπεζα και ΑΤΕ Bank ενισχύονται άνω του 10%. Στελέχη της αγοράς τονίζουν πως λείπουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες και έως ένα βαθμό η διαγραφή χρέους δεν είναι θετική εξέλιξη για τους μετόχους των τραπεζών. Όμως οι μετοχές ήταν πολύ πιεσμένες σύμφωνα με κάποια άλλα στελέχη και έτσι λόγω της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής παρατηρείται ένα ράλι ανακούφισης.


Η άνοδος έχει επεκταθεί την τελευταία ώρα και σε μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου. Coca Cola 3Ε, OTE, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ καταγράφουν άνοδο κοντά ή και πάνω από 6%. Πολλές από τις παραπάνω μετοχές είχαν βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ξένων επενδυτών λόγω του ρίσκου της χώρας. Μάλιστα υπήρχαν αναλύσεις που έλεγαν πως οι τιμές υποχωρούν γιατί υπάρχουν φόβοι όχι μόνο για βαθιά ύφεση, αλλά και για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αυτός ο κίνδυνος φαίνεται πως απομακρύνεται και οι μετοχές αποκτούν περισσότερους αγοραστές. Πάντως σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο ταμπλό από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με το τεχνικό σχόλιο της Beta βασικό κριτήριο για την επέκταση και διατήρηση των ανοδικών τάσεων στις προσεχείς συνεδριάσεις θα αποτελέσει η συναλλακτική δραστηριότητα με βέλτιστο σενάριο την υπέρβαση των 60 εκατ. ευρώ. «Ο Γενικός Δείκτης έχει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να υπερβεί την χρονοσειρά των 30 ημερών η οποία αποτελεί και την κυριότερη τεχνική αναφορά πολλών βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων που κινούνται με γνώμονα την συμπεριφορά του εν λόγω κινητού μέσου. Τελευταία ανοδική διάσπαση είχε σημειωθεί στις 30 Ιουνίου με πολύ βραχύβιο κύκλο. Κλείσιμο πάνω από τις 780 μονάδες θα μετέβαλε μερικώς την συντηρητική οπτική μας εστιάζοντας σε γρήγορες τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του εμποροβιομηχανικού κλάδου» σημείωνε η χρηματιστηριακή.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου