Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Είπε το ΝΑΙ την ημέρα του ΟΧΙ

Από το zougla.gr

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη η σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αργότερα ο πρωθυπουργός θα ενημέρωνε τους αρχηγούς των κομμάτων. Στις 20:00 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες.

Η πολιτική αυτή δραστηριότητα έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, η οποία θα μείνει στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η πρώτη η οποία διαχειρίστηκε συντεταγμένη πτώχευση χώρας-μέλους της Ευρωζώνης με «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ομολόγων της. Ταυτόχρονα, η Σύνοδος αυτή θα μείνει ιστορική και για έναν άλλο λόγο.


Συγκεκριμένα, αφορά στο πρωτοφανές θρίλερ που εκτυλίχθηκε και έχει να κάνει με την αντίθεση μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών της Ευρωζώνης και των τραπεζιτών. Αντικείμενο της αντίθεσης ή ως πρόσχημα για την έκφραση της κόντρας ήταν βεβαίως το ελληνικό χρέος. Επί της ουσίας ωστόσο, η αντίθεση αυτή αποτελεί το προοίμιο μιας εκτυλισσόμενης διαμάχης μεταξύ του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και των μηχανισμών του, επενδυτικά funds, οίκοι αξιολόγησης, τραπεζικά παράγωγα, τοξικά τραπεζικά προϊόντα, και των πολιτικών ηγεσιών των κρατών.

Η ελληνική πλευρά σε δημόσιες και κατ’ ιδίαν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δεν κρύβει την ικανοποίησή της με τα αποτελέσματα της Συνόδου. Ωστόσο, η ηγεσία τόσο του Κ.Κ.Ε. όσο και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. άσκησε δριμύτατη κριτική ως προς τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και το ίδιο το αποτέλεσμα της Συνόδου. Αρνητική στάση, με ορισμένα στοιχεία επιφυλακτικότητας ως προς την τελική διαμόρφωση της νέας δανειακής συμφωνίας, κράτησε και η Νέα Δημοκρατία, διά του αρχηγού της, Αντώνη Σαμαρά.

Αντιθέτως, οι διεθνείς αγορές, τόσο της Ασίας όσο και της Ευρώπης, κινήθηκαν θετικά, με σημαντική άνοδο στις χρηματαγορές, ενώ ενισχύθηκε και το ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων. Θετικά σχόλια και από τον διεθνή Τύπο, αλλά και φωνές με έντονο σκεπτικισμό κυρίως ως προς την επόμενη φάση της κρίσης χρέους, που ακούει στο όνομα Ιταλία.

Θετικά αντιδρούν μέχρι στιγμής και διεθνή οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Αναμένονται με αγωνία οι εκτιμήσεις, κυρίως οι μεσο-μακροπρόθεσμες των οίκων αξιολόγησης καθώς και οι επόμενες αντιδράσεις των κερδοσκοπικών κύκλων, οι οποίοι θα πρέπει λογικά να επικεντρώσουν στο «νέο θύμα» εντός Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, θα εμφανιστεί στη γαλλική τηλεόραση, προκειμένου να ενημερώσει τη γαλλική κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της Συνόδου αλλά και για να προϊδεάσει για τα επερχόμενα οικονομικά μέτρα λιτότητας. Είναι προφανές πως η Γαλλία αγωνιά για το ενδεχόμενο απώλειας της αξιολόγησης ΑΑΑ, την οποία διατηρεί με τα δόντια από τους οίκους αξιολόγησης.

Σε αλλεπάλληλες πολιτικές ντρίπλες προβαίνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με στόχο τη διαμόρφωση του προγράμματος λιτότητας της Ιταλίας, για την εφαρμογή του οποίου δεσμεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Μπερλουσκόνι ζήτησε τη στήριξη του πολιτικού του συνεταίρου, Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτη της «Λέγκας του Βορρά», προκειμένου να διασωθεί προς το παρόν το κυβερνητικό σχήμα, με την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Τα μέτρα λιτότητας προβλέπουν πώληση δημόσιας περιουσίας, συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια, μειώσεις στο Δημόσιο, συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλα πολλά, που θυμίζουν έντονα ελληνικό μνημόνιο.


Γερμανική κυριαρχία


Με την πλήρη επικράτηση των θέσεων του Βερολίνου έληξε η επεισοδιακή αλλά και ιστορική Σύνοδος Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, η οποία και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έναρξη ενός νέου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας κατήγαγε στρατηγική νίκη, κερδίζοντας σε όλα τα σημεία στα οποία επένδυσε. Το «κούρεμα» της τάξεως του 50% του ελληνικού χρέους επιτεύχθηκε, παρά τη μέχρι τελευταίας στιγμής σθεναρά αντίσταση των τραπεζιτών, οι οποίοι μέσω του εκπροσώπου τους, Τσαρλς Νταλάρα, παραχωρούσαν μόνον περικοπή χρέους κατά 40%.

Η Γερμανία κέρδισε και στο 2ο βασικό σημείο της διαπραγμάτευσης, που είχε να κάνει με την ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης EFSF υπό συγκεκριμένους όρους. Είναι, ωστόσο, το Βερολίνο και προσωπικά η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επέβαλε την ενίσχυση της πολιτικοοικονομικής επιτήρησης των χωρών σε κρίση χρέους, άρα κατ’ αρχάς της Ελλάδας με μηχανισμό μονίμου εγκατάστασης.

Η λεπτομέρεια αυτή επί της ουσίας προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα με την αλλαγή των συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου