Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Όταν το "κούρεμα" ήταν απαγορευμένο

Από το news247

Το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων απλώς αναιρούν τις προηγούμενες. Δείτε τον Γ. Παπακωνσταντίνου να τονίζει πως το κούρεμα του χρέους θα ήταν τεράστιο λάθος (Vid)



"Το κούρεμα θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος με πολύ μεγάλο κόστος και χωρίς όφελος που θα μας άφηνε εκτός αγορών για 15 χρόνια".  Όχι, δεν το λέει αυτό εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ούτε φυσικά κάποιο στέλεχος της Αριστεράς. Το έλεγε λίγους μήνες πριν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός σε συνέντευξή του στην ΝΕΤ στις  Μαϊου του 2005 όχι μόνο ήταν απόλυτα κατηγορηματικός και κάθετα αντίθετος στο θέμα του "κουρέματος", αλλά ήταν και εξαιρετικά σίγουρος πως θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, ταύτιζε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν οι τράπεζες με πρόβλημα στην "πραγματική οικονομία"

Το ΠΑΣΟΚ κατά του κουρέματος
Το 2010 κάθετα αντίθετο με ένα κούρεμα ήταν ολόκληρο το κυβερνών κόμμα.
Το έλεγε ξεκάθαρα μάλιστα ξεκάθαρα, σε ανακοίνωσή του με τίτλο: "Αναδιάρθρωση χρέους, μια ανεύθυνα αδιέξοδη πρόταση".
Ας δούμε τι υποστήριζε η κυβέρνηση:
"Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι που αντί να συστρατευθούν στη μεγάλη προσπάθεια, υποδεικνύουν ως λύση την αναδιάρθρωση του χρέους ή την στάση πληρωμών. Ουσιαστικά προτείνεται η πτώχευση της χώρας, με την προσδοκία ότι μέρος του χρέους θα διαγραφεί. Πρόκειται για ανεύθυνη και επικίνδυνη προσέγγιση που συνεπάγεται δυσβάστακτο πλήγμα για τη χώρα και τους πολίτες".
Και λίγο παρακάτω:
"Ουσιαστικά προτείνεται η πτώχευση της χώρας, με την προσδοκία ότι μέρος του χρέους θα διαγραφεί".
Έχοντας ως ενδιάμεσο τίτλο "τι είναι η αναδιάρθρωση του χρέους" γράφεται στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ:
"Η αναδιάρθρωση του χρέους αφορά το λεγόμενο "hair cut" («κούρεμα») του χρέους, όπου ζητείται από τους πιστωτές που θα συμφωνήσουν να λάβουν μόνο ένα μέρος του κεφαλαίου τους. Ουσιαστικά οι πιστωτές συμφωνούν να χάσουν μέρος από τις μελλοντικές πληρωμές που θα εξασφάλιζε το μη αποπληρωθέν δάνειό τους".
Επίσης:
"Το ύψος της αναδιάρθρωσης εξαρτάται από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να αποπληρώσει το διακανονιζόμενο χρέος και να παράγει ικανά πρωτογενή πλεονάσματα στο άμεσο μέλλον. Επίσης, εξαρτάται από τις ευρύτερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα για την υλοποίηση σκληρών μέτρων που θα εξασφαλίζουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με άλλα λόγια, και για την αναδιάρθρωση επιβάλλονται σκληροί όροι από τους δανειστές της χώρας, προκειμένου οι τελευταίοι να συμφωνήσουν".

 Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2010 από την ιστοσελίδα του...















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου