Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία


 ΑΠΌ glassrbije.org 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ
15.11.2011
«Παράγοντες των Αρχών στο Βερολίνο υποστηρίζουν την ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, όμως πιστεύουν ότι σε αυτό το δρόμο δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία συντόμευση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Γκουίντο Βεστερβέλε μετά τη συνάντησή του που είχε χθες το βράδυ με τους παράγοντες του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Η Γερμανία επιμένει στο σεβασμό των κριτηρίων που κάθε κράτος κατά τη διαδικασία ένταξης πρέπει να εκπληρωθεί», επεσήμανε ο κ. Βεστερβέλε, και διευκρίνισε ότι αυτό σχετίζεται κυρίως με την καλή διαχείριση  οικονομίας και χρηματοδότησης, δηλαδή καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. «Όταν πρόκειται για τη Σερβία, τα κριτήρια αυτά συμπεριλαμβάνουν και καλές γειτονικές σχέσεις», δήλωσε ο κ. Βέστερβελε. Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε ότι, όπως ανέφερε, η εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
 
ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Εκτύπωση
15.11.2011
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας, κ. Άλεν Ζιπέ δήλωσε ότι ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνεδρίασή τους τον Δεκέμβριο θα έπρεπε να χορηγήσουν στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη, υπό την προϋπόθεση να σημειωθεί πρόοδος στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Επιπλέον, ο κ. Ζιπέ είπε ότι η Σερβία θα έπρεπε, όπως ανέφερε, να βρει μια λύση σε θέματα που σχετίζονται με το Κοσσυφοπέδιο. Σημειώνοντας ότι μέσα στην Ένωση δεν υπάρχει ομόφωνη θέση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σερβίας, ο Γάλλος υπουργός αρνήθηκε ότι αυτό συνδέεται με τις τρέχουσες ιδέες για τη ριζική αναθεώρηση της δομής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία στο μέλλον, θα υπήρχαν δύο κατηγορίες μελών, ανάλογα με χρηματοοικονομική σταθερότητα, νομισματική πειθαρχία και οικονομική δύναμη.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΣ Εκτύπωση
15.11.2011
Ο επικεφαλής του σερβικού κλιμακίου διαπραγματευτών στο διάλογο με την Πρίστινα, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι ακόμα μένει να καθοριστεί ακριβής ημερομηνία μιας νέας συνάντησης με εκπροσώπους της αντιπροσωπείας της Πρίστινα, αλλά ότι είναι βέβαιο πως η εν λόγω συνάτηση θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Με την ευκαιρία ανακοίνωσης του Τύπου στην Πρίστινα ότι ο διαμεσολαβιτής της ΕΕ στον εν λόγω διάλογο κ. Robert Cooper πρότεινε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου, που έγινε δεκτό από τους εκπροσώπους της Πρίστινα, ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα. «Είμαστε σε καλό δρόμο να βρούμε λύση για τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις», επανέλαβε ο Στεφάνοβιτς, προσθέτοντας ότι ελπίζει όλοι οι δήμαρχοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο να έρθουν την Τετάρτη στο Βελιγράδι στη συνάντηση όπου θα συζητηθεί σχετικά με αυτό και άλλα θέματα, για τα οποία γίνεται λόγος στις συνομιλίες με την Πρίστινα, στις Βρυξέλλες.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΕΖΕΡ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Εκτύπωση
15.11.2011
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, κ. Βίνσεντ Ντεζέρ, δήλωσε ότι παράγοντες της Ένωσης αναμένουν κατά τις επόμενες μέρες να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Όλοι καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες να συνεχιστεί ο διάλογος», δήλωσε ο κ. Ντεζέρ, κατά τη συνάντηση πολυεθνικών εταιρίων και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη Σερβία. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κατά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανάληψη του διαλόγου και εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν αποτελούν δύο βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΙΕΛΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Εκτύπωση
15.11.2011
Ο Σέρβος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Μπόζινταρ Ντιέλιτς δήλωσε ότι εκπρόσωποι της ηγεσίας του κράτους καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκτήσει η Σερβία στις 9 Δεκεμβρίου το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ και επεσήμανε την καθοριστική σημασία για την εν λόγω διαδικασία να αποτελέσει η εξακολούθηση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Μαχόμαστε για να εξασφαλίσουμε την πλήρη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία, και με αυτήν την έννοια θα είναι καθοριστικής σημασίας εξακολούθηση του διαλόγου με την Πρίστινα», δήλωσε ο κ. Ντιέλιτς, για την εφημερίδα «Βέτσερνιε νόβοστι» του Βελιγραδίου. Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες στις οποίες έχουν ήδη καταλήξει στο πλαίσιο του διαλόγου πρέπει να εφαρμοστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου