Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

"Πνοή" αισιοδοξίας στη Wall Street από τα μάκρο

Dow12.096,1617,18 0,14%  



  Nasdaq2.686,2028,98 1,09%  

Η Wall Street χθες
Από το capital.gr
 
Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τις ανησυχίες για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη να περνούν προσωρινά στο περιθώριο καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να εστιάσουν στα θετικά μάρκο της ημέρας.

Η είδηση ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Giorgio Napolitano και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης του πρόσφερε περαιτέρω στήριξη στην αμερικανική αγορά.

Οι δείκτες βρέθηκαν νωρίτερα σε αρνητικό έδαφος εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η κρίση χρέους περνά από την περιφέρεια στον πυρήνα της Ευρώπης. Οι αποδόσεις στο ιταλικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσαν σήμερα και πάλι πάνω από το κρίσιμο επίπεδο του 7%, ενώ την ίδια στιγμή το ισπανικό δημόσιο άντλησε σήμερα 3,17 δισ. ευρώ με το κόστος δανεισμού να σκαρφαλώνει σε υψηλό 14 ετών. Την ίδια στιγμή διαδοχικά ρεκόρ σημείωσαν και τα spreads της Γαλλίας, αλλά και άλλων χωρών της Ευρωζώνης όπως της Αυστρίας και του Βελγίου.

Πλούσια σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις η ημέρα με τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και τον μεταποιητικό δείκτη Empire State να περνά σε θετικό έδαφος εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αναλυτές και τους επενδυτές.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 17,18 μονάδες (0,14%) κλείνοντας στις 12.096,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 28,98 μονάδων (1,09%) και έκλεισε στις 2.686,20 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 6.03 μονάδων (0,48%) κλείνοντας στις 1257.81 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Hewlett-Packard κλείνοντας στα 28,24 δολ. με άνοδο 0,92 δολ. ή σε ποσοστό 3,37%. Ακολούθησαν η Intel με κέρδη 2,88% και κλείσιμο στα 25,34 δολ. και η Bank of America Corp, η οποία έκλεισε στα 6,13 δολ. με άνοδο 1,32%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Chevron Corp (-2,73%), η Wal-Mart Stores (-2,43%) και η Home Depot (-0,47%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,05 δολ. ή σε ποσοστό 9,09% και έκλεισε στα 0,50 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικής και τροφίμων ενισχύθηκαν 0,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 397,67 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 0,1%.

Την ίδια στιγμή σε θετικό έδαφος επέστρεψε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State το Νοέμβριο για πρώτη φορά από το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Federal Reserve Bank. Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 0,61 μονάδες από τις -8,48 μονάδες τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν βελτίωση του δείκτη στις -1,5 μονάδες.

Με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό από το Φεβρουάριο του 2010 υποχώρησαν εξάλλου τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αμετάβλητα παρέμειναν εξάλλου το Σεπτέμβριο τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν μεγάλη άνοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, τα αποθέματα παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,532 τρισ. δολ. σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για οριακή αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,1%.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,6% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,210 τρισ. δολ. Τον Αύγουστο οι πωλήσεις είχαν σημειώσει άνοδο 0,4%, ενώ και τα αποθέματα είχαν ενισχυθεί κατά 0,4%.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, η Wal-Mart Stores Inc. ανακοίνωσε σήμερα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 97 cents ανά μετοχή για το γ΄ τρίμηνο από 95 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 8,2% στα 109,5 δισ. δολ.

Η αλυσίδα καταστημάτων Home Depot Inc.ανακοίνωσε αύξηση 12% στα κέρδη της για το γ΄ τρίμηνο, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους. Τέλος, η εταιρεία εξοπλισμού γραφείων Staples Inc. κατέγραψε αύξηση κερδών 13% για το γ΄ τρίμηνο


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου