Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πιέζουν για συναίνεση και πρόσωπα εμπιστοσύνης Κρίσιμα τετ-α-τετ Βενιζέλου με Γιούνκερ και Ρεν

Από το protothema

«Η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται μελέτες για το πώς μια χώρα μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη» ανέφερε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί και θα μείνει στο ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρεν είπε: «Φυσικά η Κομισιόν όπως όλοι οι οργανισμοί που έχουν ευθύνες για την ευημερία των ανθρώπων και σε αυτή την περίπτωση την ευημερία και το μέλλον της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να κάνει σενάρια και να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Όμως δεν υπάρχει τέτοια μελέτη στην οποία εσείς αναφέρεστε».


Νωρίτερα, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένει να ληφθεί σήμερα κάποια απόφαση για τη χώρα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα διεξαχθεί συζήτηση για την 6η δόση, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί, όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις που θα δώσει ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι υπάρχει χρόνος για τη λήψη της απόφασης, δεδομένου ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας επαρκούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στις 16.30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Γιούνκερ είχε συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για το νέο πολιτικό πλαίσιο που δημιουργείται, για τις πολιτικές προϋποθέσεις εκταμίευσης της έκτης δόσης και την όσο γίνεται ταχύτερη προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος και για την πορεία συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI).

Προσερχόμενος στο Eurogroup νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, έχουμε τώρα μια νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μία νέα κυβέρνηση, εθνικής ενότητας και εθνικής ευθύνης».

«Αυτή είναι η απόδειξη της δέσμευσής μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα» συμπλήρωσε.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, έγινε «μια θετική και παραγωγική συζήτηση, υπό το φως των προσφάτων εξελίξεων στην Ελλάδα».

Μετά το μπαράζ αυτό των συναντήσεων, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αρχίσει σημαντική με καθυστέρηση, αργά το απόγευμα, προκειμένου και ο κ. Βενιζέλος να προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τις κυβερνήσεις τους πως οι πολιτικές και οικονομικές αλλαγές προχωρούν ταχέως στην Ελλάδα, για να «ξεμπλοκάρουν» και αυτοί με τη σειρά του την 6η δόση.

Εν τω μεταξύ, «περισσότερη σαφήνεια» πριν από οποιαδήποτε νέα δανειοδότηση, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης της έκτης δόσης- ζήτησε τη Δευτέρα η Κομισιόν από την Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε κατ' αρχήν σαφήνεια όσον αφορά στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα και στη συνέχεια θα συζητήσουμε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει τη Δευτέρα το Eurogroup, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να επιταχυνθούν οι εργασίες για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Όπως είπε ο Αλταφάζ, «τα γεγονότα, οι εξελίξεις στις αγορές, αποδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι εργασίες για την ενίσχυση της δυνατότητας παρέμβασης του EFSF».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου