Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ NIS ΚΑΙ RAG
19/12/2011
 Η Σερβική Πετρελαϊκή Βιομηχανία (NIS) και η αυστριακή εταιρεία RAG (Rohoel-Aufsuhungs Aktiengesellshaft) υπέγραψαν σήμερα στη Βιέννη συμφωνητικό συνεργασίας στη διαδικασία διερεύνησης των κυττασμάτων πετρελαίουo στο νότιο μέρος της Ουγγαρίας. Στόχο της υπογραφής αυτού του συμφωνητικού αποτελεί να ενωθούν οι επενδύσεις και να μοιραστεί το ρίσκο στη διαδικασία διερεύνησης οετρελαίου και φυσικού αερίου, και στη σερβική βιομηχανία NIS θα ανήκει το 50 τοις εκατό των εσόδων της μελλοντικής παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή της ουγγρικής κωμόπολης Kiškunhalaš, στα δυτικά της πόλης Segedina. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας RAG, κ. Markus Mitereger, δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να ακριβολογήσει πόσο μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και γκαζιού υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή, και πρόσθεσε λέγοντας ότι αυτό θα μπορέσει να το πει επακριβώς μετά το δοκιμαστικό τρύπημα, που θα γίνει το προσεχές έτος, όμως, ο ίδιος ανέφερε ότι έχοντας σαν βάση τις μέχρι τώρα εμπειρίες μπορούμε να πούμε ότι σ’αυτήν την περιοχή υπάρχουν αρκετές ποσότητες πετρελαίου και γκαζιού. Ο γενικός διευθυντής της Σερβικής Πετρελαϊκής Βιομηχανίας, κ. Kiril Kravčenko, δήλωσε ότι η αξία των γεωλογικών διερευνήσεων μέχρι τώρα είναι 10 περίπου εκατομμύρια ευρώ, όσα έχει επενδύσει η βθομηχανία NIS για τη διερεύνηση των εδαφών στη νότια Ουγγαρία, και πρόσθεσε ότι κατά τα πέντε με επτά επόμενα χρόνια οι εν λόγω δύο πετρελαϊκές εταιρείες θα επενδύσουν χρηματικό ποσό ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
19/12/2011
 Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε πως στερούνται ρεαλιστικότητας οι προσδοκίες ότι ένα μέρος των δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας θα μπορούσε να επανέλθει πίσω στο Κοσσυφοπέδιο, παρότι το κείμενο του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει και αυτήν τη δυνατότητα. «Θαρρώ πως δεν είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην πράξη»,- δήλωσε ο κ. Dačić και πρόσθεσε ότι αυτό το μέρος του ίδιου Ψηφίσματος ποτέ δεν έγινε σεβαστό. «Αν, τυχόν, και εμείς επιμέναμε στην εφαρμογή αυτών των διατάξεων, τότε θα χρειαζόμασταν νέο ψήφισμα του Συμβούλιου Ασφαλείας για το θέμα αυτό, και, επίσης, και θα έπρεπε να συνάψουμε συμφωνία με τις διεθνείς δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, πράγμα το οποίο, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε»,- συμπέραινε ο κ. Dačić.
 
Η ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
19/12/2011
 Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, δήλωσε σήμερα στην Πρίστινα πως αναμένει από τη Σερβία να αποκαταστήσει η ίδια, με σκοπό την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε, λογικές εμπορικές ανταλλαγές με το Κόσοβο και κοινό έλεγχο στις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις, καθώς και ότι η Σερβία θα καταργήσει, όπως λέει, τις παράλληλες δομές εξουσίας. «Διατηρούμε απευθείας επαφές με το Βελιγράδι και μεταφέραμε σαφώς στη Σερβία ότι η Σερβία πρέπει να κάνει όλα αυτά, για να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας»,- είπε η Merkel, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους του Κοσόβου, Hašim Tači.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΣΟΥΡΚΙΝ
19/12/2011
 Ο διαρκής εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κ. Vitalij Čurkin, δήλωσε ότι μεθαύριο, Τετάρτη, στην έδρα αυτού του σώματος του ΟΗΕ θα έπρεπε να διεξαχθεί ψηφοφορία, με σκοπό την ψήφιση απόφασης για σχηματισμό ενός διεθνούς μηχανισμού για διενέργεια ανάκρισης σχετικά με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση για το λαθρεμπόριο των ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο, που θα λειτουργούσε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ήταν υπεύθυνο σ’αυτό. Η Ρωσία έχει την προεδρία, για το μήνα Δεκέμβριο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και ο κ. Čurkin ανέφερε ότι το σχέδιο απόφασης επί του προκειμένου το είχαν καταρτίσει από κοινού, πριν από μερικούς μήνες, η Ρωσία και η Σερβία. «Τώρα το ανανεώσαμε και διευκρινίσαμε επακριβώς τις διατάξεις του»,- είπε ο κ. Čurkin και πρόσθεσε ότι στο ίδιο κείμενο έχουν διατυπωθεί πιο συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ και των μελών της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρακτορείο ειδήσεων Itar-tass μετέδωσε ότι το ίδιο κείμενο προβλέπει και διορισμό ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος θα επιβλέπει τακτικά την πορεία της ανάκρισης και θα εξασφαλίσει τακτικούς δεσμούς με τον ΟΗΕ. Σε περίπτωση ανάγκης, ο ίδιος ειδικός εκπρόσωπος θα μπορούσε, μόνος του, να διοργανώσει και να ηγείται αυτής της ανάκρισης.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ
19/12/2011
 «Η Σερβία δεν μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της εάν η ίδια δεν έχει την υποστήριξη των πολιτών, και αυτοί δεν πρόκειται να δώσουν την αναγκαία υποστήριξη αν δε διαφυλάξουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου»,- δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić. Ο ίδιος είπε, στη συνέντευξη για την ημερήσια εφημερίδα Dnevnik, των Σκοπίων, πως το επίσημο Βελιγράδι δεν τρέφει αυταπάτες ότι το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να επανέλθει και πάλι στο νομικό σύστημα της Σερβίας, όπως ήταν η περίπτωση πριν το έτος 2000, όμως, πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις παραπέρα διαπραγματεύσεις, με σκοπό την εύρεση βιώσιμης λύσης. Επιπλέον, ο κ. Tadić τόνισε πως κάποια τυχόν διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί κάποια ρεαλιστική λύση. Σύμφωνα με τη γνώμη του, μία από τις λύσεις μπορεί να γίνει η ύπαρξη διπλής κυριαρχίας, αλλά και κάποιο μοντέλο που βασίζεται πάνω σε διεθνή λύση, όπως είναι η περίπτωση της Ιρλανδίας, το μοντέλο του Νοτίου Τιρόλ, είτε πάλι η λύση από την εποχή της ύπαρξης δύο γερμανικών κρατών –δηλ. της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας.

ΠΗΓΗ glassrbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου