Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ασταθής η απόπειρα αντίδρασης στο ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital

Μετά από απώλειες 2,9% την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφανίζεται εκ νέου αδύναμος να διασπάσει ανοδικά τις 670 μονάδες.

Ξεχωρίζει στον FTSE20 η άνοδος της Ελλάκτωρ, με «φόντο» το deal μεταξύ των Eldorado Gold Corp. και European Goldfields, αλλά και τα ποσοστιαία κέρδη έως 12,80% νωρίτερα για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Στο μεταξύ, κέρδη 2,89% εξανεμίζει ο τραπεζικός δείκτης, που την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 15,66%, καθώς από το σύνολο των τίτλων του σε θετικό έδαφος κινούνται μόνο οι Τρ. Πειραιώς, Τρ. Κύπρου και Marfin Popular Bank.


Κίνηση χωρίς μεγάλες εντάσεις διακυμάνσεων αναμένει για τη σημερινή συνεδρίαση η Beta Securities, και διατήρηση της δυναμικής των τελευταίων συνεδριάσεων που θέλει την αγορά να διολισθαίνει με χαμηλούς σχετικά συναλλακτικούς όγκους ελλείψει άλλων εγχώριων καταλυτών.

«Η απειλούμενη απώλεια της μέγιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας ενδεχομένως να διατηρήσει το κλίμα πωλήσεων και στις κυριότερες Ευρωπαικές αγορές, καθώς επιβεβαιώνεται και επίσημα η απαισιόδοξη οπτική των οίκων αξιολόγησης για την δυνατότητα δανεισμού της μιας εκ των δύο πιο εύρωστων χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλά επιτόκια» σχολιάζει στο πρωινό της report η χρηματιστηριακή.

«Η καταγραφή νέων χαμηλών λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς είναι ενδεικτικό φαινόμενο της ψυχολογίας που επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή κοινότητα, καθώς τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 20 ετών» σημειώνει μεταξύ άλλων η Beta, προσθέτοντας ότι «η εποχική εορταστική ύφεση του ενδιαφέροντος για τοποθετήσεις σε μετοχές ενδεχομένως να αποτελέσει άλλο ένα ανασταλτικό παράγοντα ισορροπίας της αγοράς».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 654,08 μονάδες με απώλειες 0,29%, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να καταγράφει κέρδη έως και 2,05%.

Για τον δείκτη των τραπεζών, οι απώλειες διαμορφώνονται σε 0,54% στις 229,08 μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 17 εκατ. τεμαχίων αξίας 16 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 49 μετοχές διαπραγματεύονται με θετικό πρόσημο, 84 υποχωρούν και 17 διατηρούνται αμετάβλητες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου