Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Κύπρος:Συμφώνησαν «κούρεμα» ΕΤΥΚ και τράπεζες




Λευκωσία: Πριν το τέλος του χρόνου τράπεζες και ΕΤΥΚ αναμένεται να καταλήξουν στο μέγεθος του «κουρέματος» των απολαβών των υπαλλήλων. Στο τραπέζι βρίσκεται το «ψαλίδισμα» ΑΤΑ, μισθών και προσαυξήσεων. Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του διαπραγματευτικού κλιμακίου των τραπεζών, συνεπικουρούμενων από την ΟΕΒ, και την ηγεσίατης ΕΤΥΚ, για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε το 2010. Συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, πριν το τέλος χρόνου αναμένονται εξελίξεις ως προς την τελική έκβαση του διαλόγου.

Στο επίκεντρο των τραπεζών, υπό το βάρος των οικονομικών εξελίξεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν το ταχύτερο δυνατόν, τίθεται η ουσιαστική συρρίκνωση του λειτουργικού τους κόστους.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι της διαβούλευσης η εργοδοτική πλευρά έχει καταθέσει, ενώπιον του κλιμακίου της ΕΤΥΚ, πρόταση για πάγωμα μισθών, προσαυξήσεων και της ΑΤΑ μέχρι και το 2014.

Επιπλέον, ένα δεύτερο ζήτημα που έθεσε η την καταβολή του φιλοδωρήματος.

Σήμερα το ύψος του φιλοδωρήματος αποτελεί συνάρτηση των χρόνων υπηρεσίας και υπολογίζεται επί του μέσου όρου των απολαβών των τελευταίων 2,5 χρόνων πριν την αφυπηρέτηση του υπαλλήλου.

Εργοδοτικά στελέχη δήλωναν πως «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα για την ΕΤΥΚ και εξετάζονται διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων ρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Από τα δώματα της ΕΤΥΚ η οργάνωση κρατά χαμηλούς τόνους. Σε πρόσφατη εγκύκλιο προς τα μέλη της η συντεχνία δήλωνε ετοιμότητα να συνεισφέρει ό,τι της αναλογεί «για τη σωτηρία των εμπορικών τραπεζών», αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν και με όριο των απολαβών των μελών των διοικήσεων των ιδρυμάτων.

Η ΕΤΥΚ έχει καταθέσει ενώπιον των τραπεζών πρόταση «για πραγματική μείωση του κόστους των τραπεζών που πλησιάζει τα 100.000.000, με ταυτόχρονη ικανοποίηση άνευ ουσιαστικού κόστους θεσμικών αιτημάτων της». Συνάμα καλούσε τις διοικήσεις των τραπεζών να αναλάβουν «το δικό τους μεγαλύτερο μερίδιο κόστους».

Η ΕΤΥΚ στην εγκύκλιό της έθετε ως προϋπόθεση την εξασφάλιση δεσμεύσεων από τις τράπεζες ότι «όσο διαρκεί η κρίση, δεν πρέπει να δίνονται φιλοδωρήματα (bonus) «ούτε κρυφά ως συνήθως..».

Επίσης, προτείνει όπως υπάρξει συμφωνία επί ενός μέγιστου ποσού ωφελημάτων για τις διοικήσεις «όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και η μη κερδοφορία των τραπεζών, κανένα στέλεχος να μην έχει συνολικές ετήσιες απολαβές πέραν ενός λογικού ποσού», το οποίο όμως, δεν καθοριζόταν από τη συντεχνία.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου