Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ
15/12/2011
 Υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς απέρριψε τους ισχυρισμούς ενός μέρους του διεθνούς κοινού ότι οι διαμαρτυρίες των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο οργανώνονται και διαχειρίζονται από εγκληματίες. «Σκόπιμα υπερβάλεται με αυτή την ιστορία και παριστάνει μια προσπάθεια από ορισμένα λόμπι στην Πρίστινα και τη διεθνή κοινότητα για να παρουσιάσουν αυτούς τους  ανθρώπους που διαμαρτυρούνται ειρηνικά ως εγκληματίες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν να ομαλοποιηθεί η ζωή στο Βορρά», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς στη συνέντευξή του για το Σταθμό μας. Τέλος, ο ίδιος επανέλαβε ότι οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της επαρχίας είναι αποφασισμένοι να υπερασπίζουν ειρηνικά τα νόμιμα συμφέροντά τους, ακόμα κι αν συνειδητοποιούνται ότι με τα οδοφράγματα δεν λύνουν τα προβλήματα.
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΣΙΡΙΤΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
15/12/2011
 Ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας κ. Νεμπόισα Τσίριτς, δήλωσε κατά τη διάρκεια εργαστικής επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μέλη της σερβικής αντιπροσωπείας είχαν επιτυχείς συνομιλίες με τους εταίρους από τις ΗΠΑ αχετικά με την υπογραφή της Συμφωνίας για την προστασία των επενδύσεων και τη Συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Επιπλέον, ο Τσίριτς δήλωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Από το γραγείο του Τσίριτς αναφέρθηκε ότι η σερβική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη Σερβία και να μιλήσει με τους πιθανούς επενδυτές σχετικά με τις δυνατότητες επένδυσης στη Σερβία. Τέλος, στο επιχειρηματικό φόρουμ συμμετείχαν και 30 αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της «Motorola» και της «Boeing».
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΥΤΑΝΟΒΑΤΣ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
15/12/2011
 Υπουργοί Άμυνας της Σερβίας και Αλγερίας, κκ. Ντράγκαν Σουτάνοβατς και Abdelmalek Genaizi υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η Αλγερία είναι ο σημαντικότερος εταίρος του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας στη στρατιωτική βιομηχανία, και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο μέλλον από κοινού στην ανάπτυξη νέων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε ο κ. Σουτάνοβατς, ο οποίος πραγματοποιεί τη διήμερη επίσκεψη στην Αλγερία. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Αλγερίας, κ. Αμπντελαζίζ Buteflik και τον υπουργό Genaizi συζήτησαν το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής υγειονομικής περίθαλψης, όπου η Σερβία διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία και εξαιρετικό προσωπικό. «Θέλουμε να συμμετάσχουμε στην Αλγερία στην κατασκευή εργοστασίων όπλων, επειδή πιστεύουμε ότι έχουμε και τις γνώσεις και τις ευκαιρίες για τη μεταφορά τεχνολογίας, που είναι απαραίτητη σε αυτή τη χώρα», κατέληξε ο κ. Σουτάνοβατς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
15/12/2011
 Ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ πριν από το Μάρτιο πρέπει να πείσει τους συμπατριώτες από το Κοσσυφοπέδιο να μην συγκρούονται με τους άνδρες της KFOR και να θέσουν υπό τον έλεγχο τους εξτρεμιστές. «Ως πρόεδρος της Σερβίας δέν έχω ένα λειτουργικό σύστημα, στρατό ή αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε κρατικούς θεσμούς, με τους οποίους μπορώ να υπερασπίζω τους κατοίκους μας», είπε ο πρόεδρος Τάντιτς στο εργοτάξιο του παρακαμπτίριου οδού κοντά στο Βελιγράδι, προσθέτοντας ότι ούτε έχει μέσα για να επηρεάσει ορισμένους εξτρεμιστές μεταξύ των Σέρβων. «Αυτοί με τις επιθέσεις εναντίον της KFOR μπορούν να ακυρώσουν όλα όσα η Σερβία έχει κάνει κατά τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Τάντιτς. Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Σερβίας υπενθύμισε ότι το κράτος δεν έχει αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου αποκλειστικά επειδή δεν ήθελε να παραιτηθεί το ψήφισμα 1244 του  Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, καθώς και ότι περιορίζεται χώρος της για ελιγμούς στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση λόγω του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Τέλος, ο κ. Τάντιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει ανεξαρτησία του Κοσόβου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
15/12/2011
 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς επανέλαβε ότι η διαγραφή του ψηφίσματος 1244, από το όνομα και τη χρήση του όρου Κοσόβο θα σήμαινε αναγνώριση πως υπάρχει ένα τέτοιο κράτος του Κοσόβου. Επιπλέον, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι ασκείται πίεση στη Σερβία για να το αποδεχθεί, δηλαδή απαιτείται από τη Σερβία να συμφωνήσει ότι η Πρίστινα σε περιφερειακές συναντήσεις να παρουσιάζεται διαφορετικά από τον τρόπο που ορίζεται με τις διατάξεις του ψηφίσματος 1244. Ο ίδιος επανέλαβε πως η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά και να υπερασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Επιπλέον, ο κ. Ντάτσιτς υπέδειξε ότι από τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη, ασκούν πίεση στα κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονόπλευρα ανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου να το κάνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε συνομιλία με επισήμους παράγοντες των χωρών αυτών τελειώνει με τα λόγια «πως η Σερβία πρέπει να παραδεχτεί την πραγματικότητα».
 
ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
15/12/2011
 Παράγοντες της ΕΕ θεωρούν ότι δεν αποκλείεται η συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για να παρουσιάζεται το Κοσόβο σε περιφερειακές συγκεντρώσεις με την αναφορά στις διατάξεις του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – ενημερώνουν από το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, επικαλούμενοι σε διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωποι της ΕΕ δήλωσαν ότι, πριν γίνει αυτό, θα χρειαστεί Σέρβοι να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στους παράγοντες των προσωρινών αρχών στην Πρίστινα πρέπει να παρέχεται επαρκής χρόνος για να παρουσιάσουν αυτή τη λύση στο δικό τους κοινό. Και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να υποχωρούν σε ορισμένες περιπτώσεις – αναφέρουν παράγοντες της Ένωσης. Τέλος, οι ίδιοι ισχυρίζουν πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί αμέσως μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, και μέσα σε πλαίσιο του ίδιου του διαλόγου και οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Πρίστινα σε περιφερειακές συναντήσεις.

ΠΗΓΗ glassrbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου