Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Wall Street: Διεκόπη μετά βίας το πτωτικό σερί

 Dow11.868,8145,33 0,38%  



  Nasdaq2.541,011,70 0,07%  

Η Wall Street χθες
Με τη βοήθεια των μακροοικονονικών μεγεθών, οι βασικοί δείκτες κατάφεραν να διακόψουν το πτωτικό σερί των τριών τελευταίων ημερών, κλείνοντας ωστόσο κοντά σε χαμηλά ημέρας μετά και τη νέα προειδοποίηση για την πορεία εξέλιξης της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης δια στόματος Christine Lagarde.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι η κρίση στην Ευρώπη κλιμακώνεται» και απαιτεί ενέργειες και από τις χώρες εκτός της ΕΕ, στερώντας από το βιομηχανικό δείκτη την "τριψήφια" άνοδο που κατέγραφε. Η ίδια χαρακτήρισε "γκρίζο" το outlook της παγκόσμιας οικονομίας και διεμήνυσε ότι καμία χώρα δεν έχει ανοσία στην κρίση.

"Η Ευρώπη μπορεί να υποστεί την ύφεση χωρίς απαραίτητα να παρασύρει τις ΗΠΑ", εκτιμά από την πλευρά του ο Howard Ward, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Gamco Growth Fund. "Είναι σημαντικό οι Αμερικανοί να καταλάβουν ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη θα έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως η χώρα θα ακολουθήσει την Ευρώπη στην ύφεση".

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 45,33 μονάδες (0,4%) κλείνοντας στις 11.868,81 μονάδες, περιορίζοντας τις μέχρι στιγμής εβδομαδιαίες απώλειες στο 2,6%. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε οριακή άνοδο 2 μονάδων (0,1%) φτάνοντας τις 2.541,01 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημειώνει απώλειες 4%. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,94 μονάδων (0,3%) στις 1.215,76 μονάδες, καταγράφοντας μία μέρα πριν το τέλος της εβδομάδας, πτώση 3,1% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές των κλάδων υγείας, πρώτων υλών και βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Στο μεταξύ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 2,11% στα 1,94 δολάρια.

Μακροοικονομικά στοιχεία

Αναλυτικά στα μάκρο της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008 υποχώρησαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη βελτίωσης της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 19.000 στις 366.000 αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 10 Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση των αιτήσεων κατά 9.000 στις 390.000.

Μικρή άνοδο σημείωσαν το Νοέμβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, ενώ ο δομικός δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο υποδεικνύοντας ήπιες πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκα κατά 0,3% το Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Παράλληλα, βελτιώθηκε σημαντικά η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη το Δεκέμβριο όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of New York. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για τις επιχειρηματικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις 9,53 μονάδες από 0,61 τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 3,0 μονάδες.

Απροσδόκητη πτώση σημείωσε στον αντίποδα η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve για το μήνα Νοέμβριο.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,2% έπειτα από άνοδο 0,7% τον Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 0,2%.

Σε επίπεδο τριμήνου, συρρικνώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ στα 110,3 δισ. δολ. ή 2,9% του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο από το ανοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 124,7 δισ. δολ. ή 3,3% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 108,0 δισ. δολ. για το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιχειρήσεις

Στις σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις, σε περικοπές 1.600 θέσεων εργασίας στο πρώτο τρίμηνο του 2012, θα προβεί η επενδυτική τράπεζα της Wall Street, Morgan Stanley, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Διευκρινίζεται πως ενώ οι περικοπές θα επηρεάσουν πολλές μονάδες της τράπεζας, δεν θα γίνει περικοπή θέσης χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η FedEx Corp. για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 487 εκατ. δολ. ή 1,57 δολ. ανά μετοχή από 283 εκατ. δολ. ή 89 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα έσοδα ανήλθαν σε 10,59 δισ. δολ. από 9,63 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου