Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

"Οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει να υποφέρεις"

Ακατανόητο φαίνεται πως είναι για τους Εσθονούς το γεγονός πως οι Έλληνες διαδηλώνουν και απεργούν για όσα διαδραματίζονται στη χώρα.
Με τη φράση "οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει να υποφέρεις" μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, Γιούργκεν Λίγκι, επιχειρεί να υπογραμμίσει τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στην Εσθονία, εξηγεί, δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τις απεργίες και τις διαδηλώσεις του κόσμου στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση παραμένει αξιοζήλευτη για τον μέσο Εσθονό.
Ένα χρόνο μετά την είσοδο της Εσθονίας στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει ανταποκρίτρια της Le Monde στην Εσθονία, στη χώρα κυριαρχεί ένα συναίσθημα απογοήτευσης.

Αυτή η μικρή χώρα με τα υποδειγματικά δημόσια οικονομικά δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι πρέπει να βοηθήσει τη Νότια Ευρώπη.
Οι Εσθονοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς οι κανόνες της Ευρωζώνης εφαρμόζονται αυστηρά για εκείνους που επιθυμούν να μπουν, αλλά όχι για εκείνους που είναι ήδη μέσα.
Πώς στην περίπτωση της Αθήνας, για παράδειγμα, η διόγκωση των ελλειμμάτων αφέθηκε ανεξέλεγκτη σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα η χώρα να απαιτεί τη στήριξη των 17 συμπεριλαμβανομένης και της Εσθονίας.
Η αλληλεγγύη που δείχνει η Εσθονία, η οποία ήδη συμμετέχει στον EFSF με εγγυήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ακόμη δυσκολότερο να κατανοηθεί, καθώς οι συγκρίσεις τώρα με το ενιαίο νόμισμα είναι ευκολότερες.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Le Monde, ο κατώτατος μισθός στην Εσθονία είναι 278 ευρώ και ο μέσος μισθός κυμαίνεται κάτω από τα 800 ευρώ, όταν ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 863 ευρώ.

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου