Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αϊβαλί: Εμπόριο με… ΑΓΙΑΣΜΟ στήνουν οι Τούρκοι!


Μια ακόμα απίστευτη είδηση «α λα τούρκα» έφερε στο φως η γνωστή ιστοσελίδα «Τουρκικά Νέα». Πρόκειται για την ιστορία του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία από το 1922 είχε μετατραπεί σε ελαιοτριβείο. Η είδηση προέρχεται από την τουρκική εφημερίδα «Γεν Ασίρ». Γράφει λοιπόν η τουρκική εφημερίδα:
«Οι ανασκαφές που διεξάγονται σήμερα από, υπό την αιγίδα του δήμου Αϊβαλί στην εκκλησία της Φανερωμένης στο Αϊβαλί και υπό την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού, φέρνουν στο φως ιστορία μαζί με άγνωστα στοιχεία. Η εκκλησία φέρεται να έχει κατασκευαστεί πριν από 200 χρόνια κι ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ανεύρεση του Αγιάσματος που θεωρείται ιερό για τους χριστιανούς, οι έρευνες έφτασαν σε ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Το κτίριο αυτό που ονομάζεται από τον κόσμο της περιοχής Εκκλησία Αγιάσματος, επί μακρόν χρησιμοποιήθηκε ως βιομηχανία ελαιολάδου, και τα περασμένα χρόνια για να διαφυλαχτεί, αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη του από το υπουργείο Πολιτισμού και δόθηκε για επισκευή στον δήμο του Αϊβαλί.


»Στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει ο δήμαρχος του Αϊβαλί Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν για την τουριστική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, υπό την επίβλεψη του Αλί Ακνταμάρ-συμβούλου για θέματα Τέχνης και Πολιτισμού του δήμου και σε συνεργασία με αρχαιολόγους από την Διεύθυνση Μουσείων του Μπαλικεσίρ διεξάγονται εκσκαφές στο δάπεδο της εκκλησίας. Κατά τις εκσκαφές έχουν φτάσει σε δύο φλέβες νερού. Παράλληλα με αυτό κατεβαίνοντας με σκάλες κάτω βρέθηκε μια πισίνα (εννοεί δεξαμενή = κινστέρνα) γύρω από την οποία υπάρχουν ανάγλυφα χριστιανών αγίων. Κατά τις εργασίες βρέθηκε και ένα ανάγλυφο αγγέλου που πιστεύεται ότι απεικονίζει ένα την Ελληνοπούλα στην οποία λέγεται ότι η Παναγία έδειξε που ήταν το αγίασμα στο όνειρο της.
»Οι αρχαιολόγοι της Διεύθυνσης Μουσείων του Μπαλίκεσιρ αναφέρουν πως είναι σίγουροι ότι το πόσιμο νερό που βρήκαν είναι το αγίασμα, αλλά λένε πως δεν είναι ακόμη σίγουροι αν πρόκειται για πηγάδι ή για στέρνα. Έγινε γνωστό πως μετά τα καλά νέα από τις αρχαιολογικές έρευνες , ο δήμαρχος του Αϊβαλί Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν σχεδιάζει να αρχίσει να πουλάει το ιερό νερό στους τουρίστες που θα έρχονται, διασφαλίζοντας έτσι έσοδα για τον δήμο!

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου