Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Νέα από τη Σερβία


 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ
06.01.2012.

 Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Goran Bogdanović, επανέλαβε σήμερα πως η διενέργεια του αναγγελμένου δημοψηφίσματος στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο σημαίνει, στην ουσία, νέο διχασμό ανάμεσα σε Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, και σε Σέρβους που ζουν νοτίως του ποταμού Ιμπαρ, δηλ. στα νότια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, ο κ. Bogdanović δήλωσε για το σερβικό ραδιόφωνο του Κοσσυφοπεδίου, σχολιάζοντας την απόφαση των Σέρβων από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο να διενεργηθεί δημοψήφισμα κατά τα μέσα του προσεχούς μηνός Φεβρουαρίου, στο οποίο οι εκεί Σέρβοι πρόκειται να αποφανθούν αν επιθυμούν να δεχτούν τους θεσμούς του ψευδοκράτους του Κοσόβου και στο βόρειο μέρος αυτής της Επαρχίας, ότι οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου δε θα έπρεπε να συμπεριφέρονται έτσι, και ότι οι ίδιοι θα έπρεπε να έχουν υπόψη τους και τους Σέρβους που ζουν στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, δηλ. νοτίως του ποταμού Ιbar.
Στη συνέχεια, ο κ. Bogdanović υπενθύμισε την άποψη της Κυβέρνησης και του προέδρου της Σερβίας ότι δεν πρέπει να οργανωθεί κανένα δημοψήφισμα στους δήμους του βορείου Κοσσυφοπεδίου, και υπέδειξε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε παραπέρα διχασμούς και σε νέα αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. «Ακριβώς για αυτό, η στάση μας παραμένει σαφέστατη, δηλ. ότι η λύση του ζητήματος τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να επιτευχθεί με διάλογο, ο οποίος θα λύσει, επίσης, και τα καθημερινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και εκείνοι οι Σέρβοι που ζουν στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, δηλ. νοτίως του ποταμού Ιμπαρ, και, μάλιστα, και οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο»,- κατέληξε ο υπουργός Bogdanović.
 
ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
06.01.2012.
 Πολλές εκατοντάδες Αλβανών – μελών του αντιπολιτευόμενου κόμματος ‘Αυτοδιάθεση’, στη βουλή του Κοσόβου, απέκλεισαν σήμερα, στην κωμόπολη Dečani, τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από το κέντρο αυτής της κωμόπολης προς το μοναστήρι Visoki Dečani, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και για αυτό το πούλμαν στο οποίο επέβαιναν μερικοί ορθόδοξοι πιστοί, κυρίως διασκορπισμένα άτομα, που είχαν επισκεφθεί αυτό το μοναστήρι σήμερα το πρωί και που άρχισαν να πορεύομνται προς την πόλη Đakovica, ήταν αναγκασμένο να γυρίσει πίσω στο μοναστήρι. Στο ίδιο πούλμαν βρισκόταν και ο Σεβάσμιος Επίσκοπος Θεοδόσιος, ενώ τα μέλη του κόμματος ‘Αυτοδιάθεση’ διαμαρτυρήθηκαν, κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας διάφορα συνθήματα, εναντίον της άφιξης του προέδρου της Σερβίας, κυρίου Boris Tadić στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, όπου ο ίδιος έχει την πρόθεση να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι αστυνομικοί συλλάβανε έξι μέλη του κόμματος ‘Αυτοδιάθεση’ που είχαν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο Merdare-Priština, με σκοπό να εμποδίσουν τον πρόεδρο Tadić να μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο,- ανακοινώθηκε από την έδρα αυτού του κόμματος. Άνδρες της αστυνομίας του Κοσόβου ανέφεραν πως οι διαδηλωτές δεν είχαν καμία άδεια για την οργάνωση της εν λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Τέλος, αναφέρουμε ότι για την ασφάλεια του προέδρου Tadić μεριμνούν άνδρες των δυνάμεων Kfor.
 
ΕΝΑΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
06.01.2012.
 Αστυνομικές Αρχές της Αλβανίας ανακοίνωσαν ότι ο Hektor Keljmendi, Αλβανός από το Κόσοβο, εκδόθηκε σήμερα στις ΗΠΑ, με την καταγγελία ότι ο ίδιος ασχολούνταν με εμπόριο λευκής σάρκας. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ζητούσε την έκδοση του Keljmendi, γνωστόυ με την ονομασία Deme Nidži (ηλικίας 53 ετών), επειδή ο ίδιος κατηγορείται για παροχή βοήθειας στους λαθρομετανάστες να περάσουν κρυφά στο έδαφος των ΗΠΑ. Τέλος, αναφέρουμε ότι ο Keljmendi συνελήφθη τον Απρίλιο του περασμένου έτους, βάση του διεθνούς εντάλματος για σύλληψη, όταν πέρασε στο έδαφος της Αλβανίας από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.
 
ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
06.01.2012.
 Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο, μέλη του αντιπολιτευόμενου κινήματος ‘Αυτοδιάθεση’, εμπόδισαν σήμερα τον πρέσβη της Ρωσίας στη Σερβία, κύριο Aleksandr Konuzin, και, επίσης, και τον πρέσβη της Λευκορωσίας στη χώρα μας, κύριο Vladimir Čušev, να μεταβούν στο σερβικό μοναστήρι Visoki Dečani, του Κοσσυφοπεδίου. Συγκεκριμένα, οι δύο πρεσβευτές είχαν την πρόθεση να επισκεφθούν σήμερα, Παραμονές Χριστουγέννων, συνοδευόμενοι από τον Σεβάσμιο Επίσκοπο Λιπλιάνης, Ιωάννη, το μοναστήρι Visoki Dečani, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όμως, εξαιτίας των διαδηλώσεων των μελών του κινήματος ‘Αυτοδιάθεση’, αυτοί πήγαν στο Πατριαρχείο Πεκίου.
 
Ο ΤΑΝΤΙΤΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
06.01.2012.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, πρόκειται να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων στο Κοσσυφοπέδιο,- ανακοινώθηκε από την έδρα του επιτελείου του Σέρβου προέδρου. Συγκεκριμένα, σήμερα, Παρασκευή, Παραμονές Χριστουγέννων, ο κ. Tadić πρόκειται να επισκεφθεί το ένδοξο σερβικό μοναστήρι Visoke Dečane, όπου αύριο, ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο ίδιος πρόκειται να παραστεί, μετά από πρόσκληση του Σεβάσμιου Επισκοπόυ της Ράσκας και της Πριζρένης, Θεοδοσίου, στην τέλεση Θείας Λειτουργίας. Και πέρυσι ο πρόεδρος Τάντιτς πέρασε τις γιορτές των Χριστουγέννων στο Κοσσυφοπέδιο.
 
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
06.01.2012.
 Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι πιστοί της γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, τις Παραμονές Χριστουγέννων, και σήμερα το βράδυ προετοιμάζονται για τον επίσημο εορτασμό της Γέννησης του Ιησού Χριστού. Το χαρμόσυνο γεγονός της Γέννησης του Σωτήρα μας, πράγμα που αποτελεί την αρχή της νέας εποχής, αναγγέλεται σήμερα με Θείες Λειτουργίες στους ορθόδοξους ιερούς ναούς και με καύση ενός κλαδιού βελανιδιάς, το οποίο οι Σέρβοι ονομάζουν badnjak. Επίσης, οι Παραμονές Χριστουγέννων αποτελούν την τελευταία μέρα της Χριστουγεννιάτικης Νηστείας, με την οποία οι ορθόδοξοι πιστοί ετοιμάζονται για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, που αποτελεί γιορτή όλης της οικογένειας. Στη Σερβία οι Παραμονές Χριστουγέννων και τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 6 και 7 Ιανουαρίου σύμφωνα προς το παλιό ημερολόγιο του Ιουλιανού. Ο Αγιότατος Σέρβος Πατριάρχης, Κ.Κ. Ειρηναίος, διεμήνυσε στο εκ παραδόσεως Χριστουγεννιάτικο Μήνυμά του προς τους πιστούς ότι τα τραγικά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, που πλήττουν τους εκεί Σέρβους, και επίσης και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον κόσμο προκαλούν φόβο και ανησυχία ανάμεσα σε ορθόδοξους πιστούς μας, και ότι διαταράσσουν την πνευματική γαλήνη τους. Ο Αγιότατος Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος διεμήνυσε προς τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να αντέξουν και να παραμείνουν στις εστίες τους, επειδή η Σερβική Εκκλησία, σαν μητέρα που φροντίζει για αυτούς, θα γίνει πάντα στο πλευρό τους.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ
06.01.2012.
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, δήλωσε ότι το Βελιγράδι επιυθυμεί να έχει συνομιλίες με διεθνείς παράγοντες για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, και όχι να το σπρώχνει από τη μέση, καθώς και ότι το επίσημο Βελιγράδι επιθυμεί ώστε να λυθεί με συμβιβασμό ιστορικής σημασίας η σύρραξη ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς. Επιπλέον, ο κ. Tadić τόνισε πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεχιστούν και παραπέρα οι πιέσεις σε βάρος του Βελιγραδίου, με σκοπό να παραιτηθεί η χώρα μας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, από τον παραπέρα σεβασμό των διατάξεων του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με σκοπό να αποσπαστεί αυτό το ζήτημα από την αρμοδιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού και να επιβληθεί η πολιτική του τετελεσμένου γεγονότος. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Σερβίας εξήγησε, στη συνέντευξη για την ημερήσια εφημερίδα Večernje novosti, του Βελιγραδίου, ότι κάποια τυχόν παραίτηση της Σερβίας από τον παραπέρα σεβασμό αυτού του ντοκουμέντου θα άφηνε την ίδια χωρίς δυνατότητα εύρεσης συμβιβασμού για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. «Παραμένει αβέβαιη η πιθανότητα διεξαγωγής νέων διεθνών διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο, έχοντας υπόψη την επίκαιρη πολιτικλη κατάσταση»,- τόνισε ο κ. Tadić. O ίδιος επανέλαβε ότι το σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να βασίζεται πάνω σε τέσσερα σημεία: δηλ. στην επίτευξη λύσης για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στην προστασία των σερβικών μνημείων πολιτισμού, στην προστασία της εκεί σερβικής περιουσίας και στην παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια των Σέρβων που ζουν νοτίως του ποταμού Ιμπαρ. «Βασικό πλαίσιο για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου αποτελεί η ρύθμιση του Συντάγματος της Σερβίας, που λέει ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονόπλευρα κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, και επίσης τη βάση για αυτό θα αποτελέσει και η άποψη των χωρών του κόσμου, με το μεγαλύτερο κύρος, οι οποίες δεν επιθυμούν καμία διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου»,- ανέφερε ο κ. Tadić και υπενθύμισε ότι υπάρχουν πολυάριθμα μοντέλα στον κόσμο, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου.
 
ΜΝΥΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΣΤΟ ΚΡΑΒΙΤΣΑ
05.01.2012.
 Στο χωριό Kravica κοντά στο Bratunac, της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους 49 Σέρβους που σκοτώθηκαν από άνδρες των μουσουλμανικών δυνάμεων υπό τις διαταγές του Νάσερ Όριτς,  τα Χριστούγεννα το 1993. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, εκπρόσωποι των βετεράνων οργανώσεων της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας,  το Υπουργείο Εργασίας της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, ο δήμος του Bratunac και εκπρόσωποι μερικών αντιπροσωπείων των κομμάτων έθεσαν στεφάνια και αναμμένα κεριά δίπλα στο κεντρικό μνημείο για τους 3400 Σέρβους από την περιοχή Birač, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Το χωριό Kravice την ημέρα των Χριστουγέννων το 1993 λεηλατήθηκε και κάηκε. Κάηκαν 688 σερβικά σπίτια, 200 περίπου καταστήματα και κτίρια κοινής ωφέλειας και 27 κοινωνικά κτίρια. Για αυτά τα τρομερά εγκλήματα κανείς δεν έχει διωχθεί ποινικά.
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑΝΤΙΤΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΥΥΦΟΠΕ
05.01.2012.
 Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς θα περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων στο Κοσσυφοπέδιο, έχει επιβεβαιωθεί στο Γραφείο του προέδρου του κράτους. Ο κ. Τάντιτς πρόκειται να επισκεφθεί την Παρασκευή, 6η Ιανουαρίου, τη μονή Βίσοκι Ντέτσανι, όπου την επόμενη μέρα, την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων, μετά από πρόσκληση του Επίσκοπου της Ράσκας-Πριζρένης Θεοδοσίου, θα παρακολουθήσει τη Θεία λειτουργία.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
05.01.2012.
 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, διότι, διαφορετικά, το αποτέλεσμα της κρίσης στην εν λόγω Επαρχία θα είναι κακό για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. «Αυτό», όπως εξήγησε ο ίδιος, «σημαίνει ότι η Ευρώπη θα έχει μια μόνιμη αστάθεια, Αλβανοί δεν θα πετύχουν τον στόχο τους, και μπορεί να συμβεί να διωχθούν οι Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο ή από τις θύλακες τους», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς. Ο ίδιος συνηγόρησε υπέρ μια συμβιβαστική λύση, με την οποία ο καθένας θα πάρει και λίγο από αυτό που δεν ήθελε. Τέλος, αφού το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου το βλέπει, κατ 'ουσίαν, όπως την εδαφική διένεξη, ο κ. Ντάτσιτς εξακολουθεί να πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στη διόρθωση της διοικητικής οριοθέτησης ή των συνόρων.

ΠΗΓΗ glassrbije.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου