Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

«Μαχαίρι» έως 20% σε επικουρικές

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ από το real.gr

Οριζόντιες μειώσεις μέχρι 20% σε επικουρικές συντάξεις και παρεμβάσεις έως 20% σε κύριες αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξευρεθούν τα 300 εκατ. ευρώ που υπολείπονται για την επίτευξη των στόχων έως τον Ιούνιο.

Σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δυο σεναρίων για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Όπως αποκάλυψε το Real.gr, το πρώτο σενάριο αφορά μόνο τα επικουρικά ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και προβλέπει:

- καμία μείωση για συντάξεις μέχρι 200 ευρώ

- μείωση 15% για όσες συντάξεις είναι από 200 ως 300 ευρώ

- μείωση 20% για όσες συντάξεις είναι άνω των 300 ευρώ.

Το δεύτερο προβλέπει μειώσεις για όλα τα επικουρικά ταμεία:

- καμία μείωση για συντάξεις μέχρι 250 ευρώ

- μείωση 10% για όσες συντάξεις είναι από 250 ως 300 ευρώ

- μείωση 20% για όσες συντάξεις είναι άνω των 300 ευρώ.

Και τα δυο σενάριο αποφέρουν έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να θιγούν περίπου 500.000 συνταξιούχοι.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ, θα εξευρεθούν μέσω της περικοπής 20% των κύριων συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες για ποσά πάνω από 1.300 ευρώ και 7% για τις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ. Οι περικοπές, μάλιστα, θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2012. Από το μέτρο αυτό αναμένεται να θιγούν περίπου 80.000 συνταξιούχοι.

Αναθεώρηση των επικουρικών

Βάσει των δεσμεύσεων, πάνω στις οποίες ήδη, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προετοιμάζουν σχέδιο νόμου, η αναθεώρηση των επικουρικών, θα επιτύχει:

* την εξάλειψη των ανισορροπιών στα ταμεία με ελλείμματα,

* την ενοποίηση όλων των υφιστάμενων ταμείων,

* τη μείωση του συνολικού λειτουργικού και μισθολογικού κόστους, συμπεριλαμβανόμενης και της επαρκούς μείωσης των απασχολούμενων ατόμων (τουλάχιστον κατά 30%) στο νέο ενιαίο ταμείο,

* τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δευτεροβάθμιων συστημάτων, μέσα από μια αυστηρή διασύνδεση εισφορών και παροχών.

Ενοποίηση όλων των Ταμείων

Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με τα όσα σχεδίαζε μέχρι πρότινος το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι η ενοποίηση θα αφορά στο σύνολο των υφιστάμενων ταμείων και όχι των 5 μεγαλύτερων, ενώ θα υπάρξει και μείωση του προσωπικού, στο νέο ενιαίο ταμείο κατά τουλάχιστον 30%.

Εξάλλου στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι, η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων έχει σχεδιαστεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και οι αναμενόμενες επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα έχουν επικυρωθεί από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται στην ουσία για αλλαγή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης στη χώρα, καθώς θα μετατραπεί σε σύστημα καθορισμένων εισφορών (από καθορισμένων παροχών που είναι σήμερα), προκειμένου «να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία».

Έτσι, η ατομική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση:

Α) ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης, το οποίο σχετίζεται με το ρυθμό αύξησης του μισθολογικού κόστους των ασφαλισμένων,

Β) έναν παράγοντα αειφορίας, ο οποίος αναπροσαρμόζει τις παροχές, ώστε να εξαλείφει αμέσως τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες, αν αυτές προκύψουν. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω βέβαια, αφορούν στους νέους συνταξιούχους.

Παράλληλα έως τα τέλη Ιουνίου, θα θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις για να εξαλείψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία εφάπαξ.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εντοπίσει τα ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβλήθηκαν κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν, και να αναπροσαρμόσει τις πληρωμές. Να σημειωθεί ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα έως τέλος Σεπτεμβρίου, θα μειωθούν οι συντάξεις («προστατεύοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους», όπως τονίζεται) και θα αλλάξει η βάση για τη συνεισφορά εισφορών. Επίσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ετοιμαστεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους μια αναλογιστική μελέτη σχετικά με τον πρώτο πυλώνα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων, σε εταιρείες με υπερβολικό κόστος κοινωνικής ασφάλισης (σε σχέση με συγκρίσιμες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου