Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Άνω – κάτω η ευρωβουλή για την Ελλάδα

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση της ευρωβουλής στο Στρασβούργο για την στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα και την απόφαση να αναβληθεί το Eurogroup για την έγκριση της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Ο ηγέτης των Ευρωπαίων Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ αναφέρθηκε στη λεηλασία των χρημάτων της ελληνικής κεντρικής τράπεζας από τις δυνάμεις των Ναζί τον καιρό του πολέμου και επισήμανε πως, «με τους τόκους, είναι 81 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά που χρωστούνται» στην Αθήνα. «Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε την Ευρώπη και την ιστορία της».


Παράλληλα επιτέθηκε στους «Ταλιμπάν νεοφιλελεύθερους» αξιωματούχους της ΕΕ επειδή επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κόψει τις συντάξεις, αντί για τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό 325 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Χάνες Σβόμποντα συμφώνησε με τον Κον-Μπεντίτ στο επιχείρημα ότι η αποκαλούμενη τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι υπερβολικά «τιμωρητική» έναντι της Αθήνας. «Η Ελλάδα χρειάζεται συμβουλή, όχι δικτατορία», δήλωσε ο Σβόμποντα.

Η τρόικα ζητά πράγματα, τα οποία «σίγουρα θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο» την κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού , επισήμανε ο Χάνες Σβόμποντα, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα εκβιάζεται κατά κάποιον τρόπο από την τρόικα.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας Βρετανός ευρωσκεπτικιστής που κέρδισε δημοσιότητα κάνοντας απερίφραστες επιθέσεις εναντίον ηγετών της ΕΕ, χαρακτήρισε τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο «μαριονέτα Παπαδήμο».

Στις επικρίσεις της «συνταγής» που εφαρμόζεται στην Ελλάδα απάντησε ο συντηρητικός ηγέτης Ζοζέφ Ντολ που υπογράμμισε ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας λειτούργησαν στη Λετονία. Ο Γερμανός φιλελεύθερος Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ επιτέθηκε στην ελληνική πολιτική τάξη επειδή απέτυχε να φέρει σε πέρας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

«Ο διογκωμένος κρατικός μηχανισμός πρέπει να περιοριστεί. Το κράτος είναι διογκωμένο επειδή κάποιοι απλώς παρκάριζαν τους φίλους και τους συγγενείς τους σε υπουργεία» είπε ο Γερμανός φιλελεύθερος.

Ο Δανός υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις της ΕΕ Νικολάι Βάμεν, μιλώντας για λογαριασμό της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ, απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για χαλάρωση της στάσης έναντι της Ελλάδας, παρά την ύφεση που επιδεινώνεται στη χώρα και για την οποία οι επικριτές λένε ότι οφείλεται στα επιβεβλημένα από την ΕΕ μέτρα λιτότητας.

«Σφίξαμε τις ζώνες μας, είναι απαραίτητο και πρέπει να συνεχίσουμε με όλα τα οικονομικά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε, για να αποκατασταθούν οι καλές οικονομικές συνθήκες», σημείωσε ο Νικολάι Βάμεν αναφερόμενος στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που εισήγαγαν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι «δεν δέχεται» τις δηλώσεις για ταλιμπάν νεοφιλελεύθερους.

«Δεν έχουμε ταλιμπάν νεοφιλελεύθερους στην Επιτροπή, αλλά δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται σκληρά για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας», δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς.

«Εργάζονται μέρα και νύχτα χωρίς θερινές διακοπές και χωρίς άδειες» για το σκοπό αυτό, είπε ο Σλοβάκος επίτροπος και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει στενότερο σύμμαχο από την Επιτροπή».

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου