Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Μετά από 66 χρόνια λειτουργίας Πτώχευσε η ουγγρική αεροπορική εταιρία Malev



Βουδαπέστη: Τίτλοι τέλους για την ουγγρική αεροπορική εταιρεία Malev. Από τις 5 το πρωί της 3ης Φεβρουαρίου, και έπειτα από 66 έτη σχεδόν αδιάκοπης λειτουργίας της, η Malev δεν απογειώνεται πλέον, αναγράφεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Εξ αιτίας προβλημάτων ρευστότητας, η αεροπορική εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της.

Τις φήμες των τελευταίων ημερών, ότι η ουγγρική αεροπορική εταιρεία διέτρεχε άμεσο κίνδυνο πτώχευσης, ήρθε να επιβαρύνει το γεγονός ότι οι προμηθευτές της είχαν απαιτήσει την αποπληρωμή των χρεών «από τη μια μέρα στην άλλη», γεγονός «αδύνατο» για την εταιρία.

Η Malev αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες επί πολλά χρόνια. Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ουγγαρία να ζητήσει από την εταιρία να της επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ που είχε λάβει σε κρατική χρηματοδότηση.

Υστέρα από την απόφαση αυτή η Βουδαπέστη διέκοψε την οικονομική της βοήθεια προς την Malev.

«Εξ αιτίας της απόφασης της ΕΕ η ουγγρική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει την εταιρεία και καθώς δεν διαθέτουμε κάποιον εταίρο διαθέσιμο να βοηθήσει, αναστέλλουμε τις δραστηριότητες της Malev, που έχουν καταστεί αδύνατες λόγω έλλειψης ρευστότητος», εξήγησε ο επικεφαλής της εταιρείας Λάζλο Μπερένι.

Η Malev απασχολεί 2.600 εργαζομένους και έως την Πέμπτη εκτελούσε το 40% των πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Βουδαπέστης.

Το 2010 είχε εμφανίσει ζημιές 24,6 δισ. φιορινιών (85 εκατ. ευρώ), αλλά είχε προϋπολογίσει μια βελτίωση της οικονομικής κατάστασής της το 2011.

Τα αεροσκάφη της εταιρείας βρίσκονται στην ουγγρική επικράτεια πλην ενός, το οποίο έχει καθηλωθεί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ μαζί με το πλήρωμά του. Αιτία η άρνηση των Ισραηλινών εργαζομένων στην επίγεια εξυπηρέτηση των αεροσκαφών να προετοιμάσουν το αεροσκάφος της ουγγρικής εταιρείας.

Την Πέμπτη δικαστήριο της Βουδαπέστης διέταξε την αναστολή των πληρωμών των υποχρεώσεων της Malev και την έθεσε υπό αναγκαστική διαχείριση έως ότου εξευρεθεί κάποιος συνέταιρος που θα αναλάβει την εταιρεία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι «η Malev θα μπορούσε να απογειωθεί ξανά αν απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου