Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Οι μετοχές... μοίρασαν τη διαφορά



  Dow12.705,41-11,05 -0,09%  



  Nasdaq2.859,6811,41 0,40%  

Η Wall Street χθες
Μικρά κέρδη εμφανίζονται στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου, βρίσκοντας μερική στήριξη στα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ μία ημέρα πριν την μηνιαία έκθεση-κλειδί για την απασχόληση. Σε στενό εύρος διακύμανσης παρέμειναν οι δείκτες μετά και τη "χλιαρή" αντίδραση στις δηλώσεις Bernanke για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Bernanke δήλωσε ότι κορυφαία προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να οδηγήσει τη δημοσιονομική πολιτική σε ένα βιώσιμο μονοπάτι που θα διασφαλίζει ότι το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα μένει τουλάχιστον σταθερό, αν δεν μειώνεται. Σχολιάζοντας την κίνηση της ΕΚΤ να παράσχει δάνεια χαμηλού κόστους στις τράπεζες, ο επικεφαλής της Fed είπε πως έχει αμβλύνει τις πιέσεις που ασκούνται στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και έχει μειώσει το κόστος δανεισμού για κάποιες χώρες που βρίσκονται σε επισφαλή θέση.

Δείκτες – Στατιστικά

Έχοντας σημειώσει πτώση στις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 11,12 μονάδες (-0,1%) στις 12.705,34 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 11,41 μονάδων (0,4%) φτάνοντας τις 2.859,68 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,45 μονάδας (0,1%) στις 1.323 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 12 χιλ. στις 367.000 ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση κατά 7.000 στις 370 χιλ.

Στο μεταξύ, επιβράδυνε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ, ενώ τα εργατικά κόστη σημείωσαν μικρή άνοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, η παραγωγικότητα εκτός του γεωργικού κλάδου αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,7% το δ΄ τρίμηνο έπειτα από αύξηση 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ζημιές 20 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Dow Chemical Co. για το δ΄ τρίμηνο έναντι κερδών ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ προειδοποίησε ότι περιμένει να διατηρηθούν οι προκλήσεις από την Ευρώπη. Η μετοχή της έκλεισε με απώλειες 1,2%.

Η Merck ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία κέρδη κατόρθωσαν να ξεπεράσουν οριακά μόνο τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, και ανακοίνωσε ότι περιμένει τα έσοδα του 2012 να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτά του 2011. Η μετοχή της έκλεισε στο -0,5%. Η φαρμακοβιομηχανία εμφάνισε καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου 97 σεντς ανά μετοχή από 88 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Πτώση κερδών και αύξηση εσόδων κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο χρήσης ο όμιλος μέσων ψυχαγωγίας Viacom. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας, η οποία μεταξύ άλλων έχει στην ιδιοκτησία της το MTV και το Comedy Central, υποχώρησαν στα 212 εκατ. δολ., ή 39 σεντς ανά μετοχή, από 610 εκατ. δολ., ή 1,01 δολ. ανά μετοχή.

"Άλμα" 6,7% κατέγραψε η μετοχή της MasterCard, καθώς οι αυξημένες δαπάνες μέσω πιστωτικής βοήθησαν τα κέρδη από βασικές δραστηριότητες της εταιρείας να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, ξεκίνησε η διαδικασία εισαγωγής της Facebook στο χρηματιστήριο. Η τεχνολογική εταιρεία δεν εξακρίβωσε τον αριθμό των μετοχών ή το εύρος τιμών της IPO, ωστόσο η αξία της δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 5 δισ. δολάρια.


ΠΗΓΗ capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου