Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Πάτησαν το κουμπί για την δραχμή

Φαίνεται να πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι απλώς μπλοφάρουν και ασκούν πιέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, ενώ στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να μας πετάξουν από το ευρώ. Είναι όμως έτσι ή αυτή τη φορά θα κάνουν πράξη τις απειλές τους και θα διακόψουν τη χρηματοδότηση, οπότε θα μας αναγκάσουν να ζητήσουμε μόνοι την έξοδο; 

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να μας έχει συνηθίσει σε σκληρές έως ωμότητας δηλώσεις κατά το παρελθόν, αλλά στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος. «Η ευρωζώνη αυτή τη φορά είναι έτοιμη και θα αντέξει έξοδο της Ελλάδας, γιατί τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε πολλά και εγκαταστήσαμε μηχανισμούς προστασίας ώστε να μη μεταδοθεί ο κίνδυνος και σε άλλες χώρες. 

Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και είναι επικίνδυνο οι πολιτικοί ηγέτες της να παραπλανούν τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος, πιο εύκολος, για να εξυγιανθεί. Μπορούμε και χωρίς τους Ελληνες», κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και ανώτατα στελέχη της Κομισιόν, θορυβημένοι από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, πραγματοποιούν απανωτές συσκέψεις και επαφές σε μια προσπάθεια να είναι έτοιμοι για κάθε εξέλιξη στην Ελλάδα και κυρίως να διασφαλίσουν ότι το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν θα συμπαρασύρει και την ευρωζώνη. 

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν παύουν να τονίζουν ότι οι όποιες εξελίξεις βρίσκονται αποκλειστικά στην πλευρά της Ελλάδας. Απλώς οι ίδιοι προειδοποιούν μέχρι την τελευταία στιγμή για τις συνέπειες της μη τήρησης των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και θέλουν να πιστεύουν ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. 

Ο κ. Σόιμπλε δεν είναι όμως ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που χτυπάει καμπάνες. Ακόμα και ο μετριοπαθής και ισορροπιστής πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο αυτή τη φορά δεν διστάζει και ο ίδιος να στείλει το δικό του μήνυμα προς τα ελληνικά κόμματα που για εσωτερική κατανάλωση αναλώνονται σε πλειοδοσία αναδιαπραγματεύσεων και καταγγελιών του μνημονίου. 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου