Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Financial Times: Να γυρίσουν όλοι στα εθνικά νομίσματα

Η επιστροφή όλων των χωρών στα εθνικά τους νομίσματα είναι, για τον πρόεδρο της Share Χρηματιστηριακής Μάρτιν Τζέικομπ, η λύση για να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα...
η ευρωπαϊκή κρίση.

Ο Τζέικομπ υποστηρίζει... σε άρθρο του στους Financial Times, πως η διάσωση του ευρώ είναι υπόθεση παλιά, καθώς πλέον έχει χαθεί η ευκαιρία να ανακτήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα τις δυνάμεις του.

Η μετάδοση των συνεπειών στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες του ευρώ από την ελληνική έξοδο θα χειροτερέψει την κατάσταση και θα υπάρξει ντόμινο πτωχεύσεων στην ευρωζώνη.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδεχθούν ότι πλέον η μόνη λύση που έχουν είναι να γυρίσουν στα εθνικά τους νομίσματα», επισημαίνει ο Τζέικομπ.

«Αν γίνει αυτό, δεν πρέπει να ανακοινωθεί από πριν. Η εμπειρία έχει διδάξει πως τέτοια πράγματα πρέπει να γίνονται εν κρυπτώ, προκειμένου να αποφευχθούν δραματικές επιπτώσεις. Οι 17 πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ τους την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα και να μη διαρρεύσει πουθενά», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ, η απόφαση αυτη θα πρέπει να περιλαμβάνει πως όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα πο υ είχαν επονομαστεί σε ευρώ, θα πρέπει αλλάξουν νόμιμα στα εθνικά νομίσματα, με κάθε ευρώ πλέον να χωρίζεται σε 17 εθνικά νομίσματα στις αναλογίες των κεφαλαίων που διατηρούν τα κράτη μέλη στην ΕΚΤ.

Η αλλαγή αυτή θα έχει εφαρμογή όχι μόνο στις καταθέσεις και τα δάνεια, αλλά και στα ομόλογα και τα συμβατικά εμπορικά δικαιώματα. Δεν θα υπάρχει διαφορά σε μια κατάθεση με ευρώ σε μια Γερμανική Τράπεζα και σε μια σε Ελληνική Τράπεζα.

Μάλιστα, ο Τζέικομπ προτείνει και πέντε ημέρες παύσης λειτουργίας των τραπεζών προκειμένου να προετοιμαστούν για την αλλαγή και το συνάλλαγμα.

Έτσι σιγά - σιγά κάθε χώρα θα μπορεί να ασκεί τη δική της νομισματική πολιτική και να ανακάμψει την οικονομία της.


ΠΗΓΗ:parapona-rodou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου