Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Επιδεινώνει το κλίμα η απόφαση για τη μεταρρύθμιση στην υγεία

Dow12.602,26-24,75 -0,20%  



  Nasdaq2.849,49-25,83 -0,90%  

Η Wall Street χθες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:20

Η απόφαση του ανώτατου αμερικανικού χρηματιστηρίου υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του τομέα υγείας οδήγησε τους βασικούς δείκτες κοντά σε χαμηλά ημέρας, διογκώνοντας τις ανησυχίες που είχαν πυροδοτήσει τα αρνητικά μάκρο στοιχεία.

Κλίμα επιφυλακτικότητας τροφοδοτεί από την αρχ η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τις προσδοκίες να κλίνουν περισσότερο προς απογοητευτικά αποτελέσματα.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνει ταυτόχρονα δημοσίευμα των New York Times που φέρει τις ζημιές στην JP Morgan Chase & Co. από τις θέσεις της σε παράγωγα προϊόντα να φτάνουν δυνητικά μέχρι τα 9 δισ. δολ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 134,20 μονάδες (-1,06%) και βρίσκεται στις 12.492,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 44,30 μονάδων (-1,54%) φτάνοντας τις 2.830,90 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 14,00 μονάδων (-1,06%) και βρίσκεται στις 1.317,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν κινείται σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η JP Morgan Chase (-4,05%), η United Technologies (-2,24%) και η Microsoft (-2,17%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε κατά πλειοψηφία ως συνταγματικό πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Obama για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το δικαστήριο με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά αποφάσισε πως το Κογκρέσο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη φορολογία, έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει από τους πολίτες να ασφαλιστούν ή να πληρώσουν πρόστιμο. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες αναγκάζονται πλέον να καλύψουν ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Με την απόφασή αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη 30 εκατ. Αμερικανών πολιτών.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον καθώς ξεκινά η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. με το θέμα της ανάπτυξης να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης θέματα που αφορούν την τραπεζική ένωση καθώς και την πρόταση για το ταμείο εξαγοράς δημοσίου χρέους.

Νωρίτερα αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της Wall Street Journal που έφερε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble να δηλώνει ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει την αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προέβη άμεσα σε διάψευση του δημοσιεύματος σημειώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην άποψη του Βερολίνου σε σχέση με τα ευρωομόλογα.

Η WSJ ανέφερε ότι ο Schaeuble δήλωσε πως η Γερμανία θα συμφωνούσε σε κάποια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους, μόνο όταν πειστεί ότι ο δρόμος για την καθιέρωση ενός κεντρικού ευρωπαϊκού ελέγχου επί των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, είναι μη αναστρέψιμος.

Στα μάκρο της ημέρας το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν σήμερα τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και η πορεία των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Στα μάκρο της ημέρας, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο, επιβραδύνοντας από ανάπτυξη 3,0% το δ΄ τρίμηνο του 2011.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες άλλαξαν στην τρίτη και τελική έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την οικονομία.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές αναπτύχθηκαν κατά 4,2% σε ετήσια βάση αντί για 7,2% όπως είχε προηγουμένως αναφερθεί.

Την ίδια στιγμή οι καταναλωτικές δαπάνες – η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας – αναπτύχθηκαν 2,5% αντί για 2,7%.  Οι συνολικές κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν εξάλλου κατά 4,0% στο τρίμηνο αντί για 3,9%.

Ωστόσο, οι υποβαθμίσεις αυτές αντισταθμίστηκα από την αναθεώρηση των στοιχείων για τις δαπάνες των επιχειρήσεων και την ασθενέστερη αύξηση των εισαγωγών.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν 3,1% αντίο για 1,9% όπως είχε ανακοινωθεί στην προηγούμενη έκθεση, ενώ οι εισαγωγές – που επιβαρύνουν το ΑΕΠ – αναπτύχθηκαν κατά 2,7% το α΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση για άλμα 6,1%.

Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας με τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να υποχωρούν περισσότερο από τις εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 6 χιλ. στις 386.000. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν ο αριθμός των νέων αιτήσεων θα υποχωρήσει κατά 2 χιλ. στις 385 χιλ. καθώς ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 392 χιλ. από 387 χιλ.

Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων – που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας –μειώθηκε κατά 750 στις 386.750.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου υποχώρησε κατά 15.000 στα 3,3 εκατ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η News Corp. επιβεβαίωσε σήμερα ότι σχεδιάζει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της σε δύο ξεχωριστές εισηγμένες εταιρείες.

Η News Corp. σχεδιάζει στη μία εταιρεία να συμπεριλάβει τις εκδοτικές δραστηριότητες και στη δεύτερη τον τηλεοπτικό και κινηματογραφικό κλάδο. Οι μέτοχοι της θα λάβουν μετοχές και στις δύο εταιρείες οι οποίες θα επωφεληθούν θα από την αυξημένη επιχειρησιακή ευελιξία, αναφέρει η News Corp. στην ανακοίνωσή της.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τετάρτης. Σύμφωνα με το σχέδιο ο Rupert Murdoch θα είναι πρόεδρος και CEO και των δύο εταιρειών. Ο διαχωρισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα έτος.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου