Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τσάμηδες: Ετοιμάζουν συγκέντρωση στην Θεσπρωτία

Ετοιμάζουν μαζική συγκέντρωση στο τελωνείο Μαυροματίου Σαγιάδας στη Θεσπρωτία. Το κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ξεκίνησε στην Αλβανία την καθιερωμένη σειρά εκδηλώσεων, που αφορούν στο "τσάμικο ζήτημα" και στην φανταστική "γενοκτονία" τους.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Σκιπ», ο πρόεδρος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι, εκτός των άλλων, ζητάει με θράσος και παραφροσύνη αναγνώριση της «γενοκτονίας των Τσάμηδων», αλλά και "επιστροφή των τσάμηδων στις εστίες τους» όπως γράφει το liako.gr.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το «τι γίνεται για την περαιτέρω προώθηση του τσάμικου ζητήματος και των δικαιωμάτων της κοινότητας αυτής για να κληρονομήσει τις κατασχεμένες περιουσίες στην Ελλάδα» ο Ιντρίζι απαντάει ως εξής:
«Το τσάμικο ζήτημα δεν είναι τόσο στενό όσο το παρουσιάζεται. Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα των Αλβανών της Τσαμουριάς περιέχει και το θέμα των ιδιοκτησιών, δεν μπορώ όμως να δεχτώ πως αυτό είναι το τσάμικο ζήτημα. Εγώ πρώτος δεν μπορώ να δεχθώ τον περιορισμό του θέματος αυτού. Και τι να πω στον πατέρα μου που 2 χρονών ήρθε μεσ΄στα βάσανα από την Τσαμουριά, πως γι αυτό που εγώ παλεύω είναι μόνο οι ιδιοκτησίες που οι γονείς και οι παππούδες του άφησαν πίσω υπό την απειλή των όπλων, της πείνας και της δίψας.
» Εμείς αγωνιζόμαστε για περισσότερα, για το δικαίωμα ώστε οι τάφοι των παππούδων και προσπαππούδων μας που παραμένουν έρμοι και χωρίς φροντίδα στα εδάφη της Τσαμουριάς, να είναι το μέρος που θα αναπαυθούμε και μεις όταν ο Κύριος μας καλέσει κοντά του… Εμείς ζητούμε ώστε σχεδόν η τριαντακονταετής γενοκτονία από το 1913 έως το 1944 και που συνεχίζει και σήμερα….να έχει ένα όνομα ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ (στο πρωτότυπο με κεφαλαία) και το ελληνικό κράτος να ζητήσει δημόσια συγγνώμη γι αυτό που έγινε στα συμφραζόμενα εκείνης της εποχής.
» Δεν θέλω να φαίνεται ως αδύνατο, θέλω να πω πως ο στόχος μας είναι η πλήρης επιστροφή στην Τσαμουριά με όλα τα δικαιώματα που μας ανήκουν σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει η νομική οδός για τη λύση του τσάμικου ζητήματος…»

ΠΗΓΗ newsbomb.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου