Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Συνεπεία των κινητοποιήσεων στα φαρμακεία της Αθήνας... Άδειασαν τα φαρμακεία του Πειραιά!



Εξαντλήθηκαν τα φάρμακα στα φαρμακεία του Πειραιά! Οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών της Αθήνας, που δεν χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επί πιστώσει, διεκδικώντας τα ποσά που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ,  οδηγούν κατά χιλιάδες τους πολίτες στον Πειραιά για την εξασφάλιση των φαρμάκων τους και στεγνώνουν τα ράφια από τα σκευάσματα.

Αντιυπερτασικά, καρδιολογικά και αναπνευστικά φάρμακα δεν υπάρχουν πλέον  στα φαρμακεία του Πειραιά, και οι φαρμακοποιοί αναμένουν ως... μάννα εξ ουρανού την τροφοδοσία της Τρίτης από τις φαρμακαποθήκες για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν όμως και σε ευρείας κατανάλωσης φάρμακα, όπως πχ παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη κ.ά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (ΦΣΠ), κ. Κωνσταντίνο Κούβαρη, στα 600 φαρμακεία του Πειραιά έχει εξυπηρετηθεί  τις τελευταίες ημέρες ο κύριος όγκος των  ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, με τα 50 εκ των φαρμακείων που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης να λυγίζουν κυριολεκτικά από την κίνηση και συνεπώς τις ελλείψεις φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει καλέσει τα μέλη του να χορηγούν κανονικά φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με την απόφαση έχουν συμμορφωθεί οι περισσότεροι Σύλλογοι της χώρας, καθώς η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε εξόφληση του 50% των οφειλομένων για τον περασμένο Απρίλιο και έχει δεσμευτεί ότι θα αποπληρώσει και το υπόλοιπο χρέος μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σκληρή γραμμή ο Λουράντος, «εμπορική» γραμμή οι φαρμακοποιοί της Αθήνας

Πλήρως διαφοροποιημένο είναι ωστόσο το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ), με τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Λουράντο να επιμένει στη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρις ότου καταβληθούν και τα χρέη του 2011 (περίπου 270 εκατ. ευρώ).

Στην πράξη βεβαίως οι φαρμακοποιοί της Αθήνας δεν ακολουθούν τη σκληρή γραμμή του προέδρου τους αλλά ό,τι τους υπαγορεύει η συνέχιση της εμπορικής τους δραστηριότητας. Έτσι, εκτελούν τις συνταγές των ασφαλισμένων και τις καταχωρούν ηλεκτρονικά στο σύστημα της e-συνταγογράφησης, λαμβάνοντας ωστόσο όλο το αντίτιμο του φαρμάκου και όχι το ποσό της συμμετοχής του ασφαλισμένου.

Στη συνέχεια, υποδεικνύουν στους ασθενείς να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση: την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή εκτελέστηκαν σε σύνολο 4.000 φαρμακείων στην Αθήνα 69.000 συνταγές, ενώ στα 600 φαρμακεία του  Πειραιά 24.000 συνταγές.
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου