Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Παζάρια μέχρι τέλους για τις προγραμματικές

Μέχρι και στο παρά πέντε της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων από τον Αντ. Σαμαρά τα παζάρια για τη διατύπωση των «καυτών» θεμάτων. Πάνε πίσω οι επώδυνες αποφάσεις για εργασιακά και μετενέργεια.

Στην αναδιοργάνωση του κράτους με αιχμή την εξοικονόμηση πόρων από το δημόσιο τομέα και στις αποκρατικοποιήσεις θα ρίξει το βάρος του ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του το απόγευμα στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.


Η εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν για την περιστολή των δαπανών και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς ωστόσο ο κ. Σαμαράς στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή από τη θέση του Πρωθυπουργού καλείται να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς την τρόικα χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις πολλές από τις οποίες αποτυπώνονται και στο αρχικό κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη θα συνεχιστούν μέχρι και στο παρά πέντε της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων αφού σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr υπάρχει έντονη συζήτηση και προβληματισμός ακόμη και για τη διατύπωση των θεμάτων που αποτελούν τα «αγκάθια» για την κυβέρνηση:

Αποκρατικοποιήσεις: Ο κ. Σαμαράς θα εμφανιστεί με ένα «γενναίο» πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρίζεται σε δυο φάσεις και θα αφορά περιπτώσεις πέραν και των αρχικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου απέναντι στην τρόικα. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η περίπτωση της ΔΕΗ και του ΟΣΕ. Η πρώτη περίπτωση είναι «ειδικής μεταχείρισης» αφού και ο κ. Σαμαράς προεκλογικά είχε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να γίνει απελευθέρωση της ενέργειας χωρίς έναν συνολικό σχεδιασμό στο κομμάτι της ενέργειας ενώ για τον ΟΣΕ στην κυβέρνηση περιμένουν ότι οι αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές θα είναι έντονες. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν έχει πολλά «χαρτιά» για να… δελεάσει τους πιστωτές μας και ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα περιγράψει μία σειρά αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές.

Εργασιακά-μετενέργεια: Τα σκληρά θέματα των εργασιακών και της μετενέργειας όπως όλα δείχνουν πάνε για το Φθινόπωρο προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει κάποιον χρόνο, να δώσει δείγματα γραφής και να διεκδικήσει αλλαγές στα όσα ήδη ισχύουν στην αγορά εργασίας με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την μετενέργεια. Πίσω όπως όλα δείχνουν πάνε και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια για τα οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο Πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα έπρεπε ήδη να είχε εφαρμοστεί από τα τέλη Ιουνίου.

Απολύσεις – μειώσεις μισθών: Ο κ. Σαμαράς αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη θέση του κατά των απολύσεων και οποιασδήποτε σκέψης για μειώσεις μισθών. Το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου είναι πως η οικονομία δεν έχει να κερδίσει ούτε… μισό ευρώ από τις απολύσεις υπαλλήλων, αντιθέτως θα χάσει από φόρους και εισφορές βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στο παζλ της ύφεσης. Η εξοικονόμηση όμως πόρων από την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο είναι μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά και όπως όλα δείχνουν το «συμμάζεμα» θα γίνει με τα λουκέτα στους ανενεργούς δημοσίους οργανισμούς, με την αυστηρή προσήλωση στο 1 προς 10 στις προσλήψεις και με το «μαχαίρι» στην ανανέωση των συμβάσεων.

Όπως όλα δείχνουν, τα θέματα που αφορούν στην ιθαγένεια και στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παραπέμπονται για το… μέλλον αφού ακόμη υπάρχουν σημεία στα οποία τα τρία κόμματα δεν έχουν καταλήξει σε «καθαρές» γραμμές.

Στην τριήμερη συζήτηση της βουλής το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για μία σκληρή αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το βάρος αναμένεται ότι θα το σηκώσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε άμεση σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου