Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ο Χάρρυ Κλυνν στο Cosmo.gr: "Ψηφίσαμε υπέρ των βιαστών μας"

Λίγες μέρες πριν την παράσταση "Και Όποιον Πάρει ο... Χάρης" στο Θέατρο Βράχων (11/7), ο σπουδαίος Χάρρυ σχολιάζει όλα τα πρόσωπα της πολιτικής επικαιρότητας και κρατάει το καλύτερο για το τέλος. Και για το show του.
"Είχα συλλάβει αυτόν τον εφιάλτη που είναι ακόμα εν τη γενέσει του. Ο Χάρης θα πάρει όσους πάρει ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Και δεν θα εξαιρέσω και τους εαυτούς μας. Στην προκειμένη περίπτωση, τον τελευταίο μήνα, το μερίδιο ευθύνης του λαού ισοσταθμίζεται με εκείνο των πολιτικών, γιατί ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να αποβάλλουμε τους βιαστές μας, συνέβη το πρωτοφανές στην ιστορία των λαών. Ψηφίσαμε υπέρ τους. Υπέρ αυτών που μας κατέστρεψαν για να μας σώσουν".

Ποιον θα πάρει ο Χάρης, κύριε Κλυνν; Πολεμώντας με το αρχικά άβολο του Skype και έχοντας απέναντι έναν άνθρωπο που ουσιαστικά μεγάλωσες με τις κασέτες του μπερδεμένες στα παιχνίδια σου, έναν ινστρούκτορα της κωμωδίας (όσο κι αν αποφεύγει τα μεγάλα λόγια για τον ίδιο) που αγάπησαν οι γονείς σου, εσύ και είναι μοιραίο να το κάνουν και οι επόμενοι, θεώρησα ότι δεν υπάρχει καλύτερη πάσα, σέντρα, ασίστ από αυτήν που δίνει ο τίτλος της επικείμενης παράστασής του.
Κι ο Χάρρυ, λες και είχαμε συνεννοηθεί για την πρώτη ερώτηση από το προηγούμενο βράδυ, ήταν χειμαρρώδης από το πρώτο κυβερνοχωρικό "καλησπέρα". Άλλωστε, εκτός του ότι τα λέει συνέχεια, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα λέει εδώ και χρόνια. Δεκαετίες πριν.
"Ούτε ιεροκήρυκας είμαι, ούτε ινστρούκτορας ούτε ο κήνσορας κανενός. Απλά επισημαίνω αυτά που είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτα, τα εξοστρακίζω, τα εκθέτω στο κοινό και από κοινού αποφασίζουμε τι ποινή αναλογεί στους υπαίτιους"
Ανοίκειος στο να χαϊδεύει αυτιά, ο Χάρρυ δεν... χαρίζεται ούτε σε μέρος του ίδιου του κοινού που θα σπεύσει να τον δει από κοντά σε κάτι που μοιάζει (και είναι) με stand-up comedy μετά μουσικής (με επικεφαλής τον Ηλία Κλωναρίδη) και συμμετοχής του κόσμου.
"Η πράξη που χαρακτήρισε τους Έλληνες σε αυτές τις εκλογές τους υποτιμά και τους υποβιβάζει. Κυριάρχησε η έννοια του φόβου. Από φόβο ψήφισαν, αλλά για να μη χάσουνε τι; Κάποιον που είναι κεφαλαιούχος, κάποιον που ανήκει στην τάξη των αρπακτικών ή των νταβατζήδων ή των βολεμένων (βλέπε δημόσιοι υπάλληλοι με 35-40 εκ. στην τράπεζα), τον καταλαβαίνω. Δεν μπορώ όμως να συγχωρήσω αυτούς που τη μία μέρα ψηφίζουν τους βιαστές τους και την άλλη μέρα ανεβαίνουν στον 5ο όροφο για να αυτοκτονήσουν".
Πριν σχολιάσει έναν-έναν τους πολιτικούς αντι-ήρωες της σύγχρονης Ελλάδας για λογαριασμό του Cosmo.gr, ο Χάρρυ θα εκφράσει κι ένα μικρό(;) παράπονο σχετικά με το τι έχει πάρει ο κόσμος από το έργο του.
"Στην πορεία μου έχω διαπιστώσει ότι πολλοί ήταν αυτοί που επικεντρώθηκαν περισσότερο στην ουσία του γέλιου και λιγότερο στην ουσία της σάτιρας ή της καταγγελίας που είχε γίνει. Κι αυτό με αδικεί. Όταν έλεγα για το νεόπλουτο που από εργάτης μπήκε στην κλαδική του ΠΑΣΟΚ, έγινε εργολάβος και πήγαινε στο Ηρώδειο ή ήθελε πρώτο τραπέζι πίστα, κάποιοι πίστευαν ότι ζουν σε μια πραγματικότητα που δεν θα τελειώσει ποτέ. Αυτό πιστεύανε, στη βασιλεία της διαφθοράς.
Τώρα πια κατέρρευσε όλο αυτό. Το 1983 στην 'Αλλαγή και Πάσης Ελλάδος' είχα πει ότι "δεν ξέρω αν σε 20 χρόνια θα ζει ο Παπανδρέου -που τον ανακηρύξαμε και σε εθνάρχη- αλλά σίγουρα θα υπάρχει ένας λαός στα πρόθυρα της ηθικής και οικονομικής εξαθλίωσης, ένας λαός πιθήκων-ψηφοφόρων".
Ο Χάρρυ Κλυνν όπως ξέρει (ή/και όπως πρέπει;) τους αντι-ήρωες που λέγαμε παραπάνω:
Περίπτωση Αντώνη Σαμαρά

"Ο Σαμαράς είναι μια εντελώς αμφιλεγόμενη προσωπικότητα σε σχέση με την πολιτική και αναφέρω ότι τον γνωρίζω προσωπικά 30 χρόνια. Διαφωνώ ως προς την πολιτική που ακολούθησε παρότι αρχικά φαινόταν ξεκάθαρα ότι ακολουθεί μια αντιμνημονιακή θέση με πατριωτικό χαρακτήρα και ότι πατάει γερά σε αιτίες που δημιούργησαν αυτά τα απαράδεκτα Μνημόνια. Που δεν τα έχουν διαβάσει κιόλας. Αμφιβάλλω αν τα έχουν διαβάσει και πολλοί από τους "ναι-σε-ολατζήδες", όπως τους λέω εγώ, που σηκώνονται όρθιοι και χειροκροτούν τον πρωθυπουργό ή τον αρχηγό του κόμματός τους που αγορεύει στη Βουλή".

"Ο Σαμαράς έχει ήδη προδώσει την έννοια της πατρίδας και της λαϊκής κυριαρχίας"

"Πίστευα ότι το έχει διαβάσει ο Σαμαράς αλλά φαίνεται πως ούτε αυτός το έχει διαβάσει ή αν το έχει διαβάσει το έχει ερμηνεύσει εντελώς λανθασμένα γιατί αυτή η δραματική του αλλαγή από πολέμιος σε ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου για μένα τον τοποθετεί στη χωρία των πολιτικών που πριν διαμορφώσουν τον πολιτικό τους χαρακτήρα ως ηγέτη, έχουν ήδη προδώσει την έννοια της πατρίδας και της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. Για μένα μπαίνει, στην ίδια χωρία με Γιώργο Παπανδρέου που θεωρώ καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί μαζί θα πρέπει κάποια στιγμή να κάτσουν στη θέση στο σκαμνί του ειδικού δικαστηρίου".
Περιπτώσεις Τσίπρα, Παπαρήγα και ευρύτερης Αριστεράς

"Ο ελληνικός λαός έπρεπε να δώσει μια ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, άσχετα αν, κατά την άποψή μου, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει. Νομίζω πως τα δύο αντιμνημονιακά κόμματα (ΣΎΡΙΖΑ και Ανεξάρητητοι Έλληνες) θα έπρεπε να έχουν λάβει την πλειοψηφία για να κυβερνήσουν. Τουλάχιστον θα είχαμε να κάνουμε με έντιμες προσπάθειες και ξεκάθαρες θέσεις.
Αυτό το πανεπιστημιακό, τεχνοκρατικό, το καθηγητάδικο του κώλου, του "ναι μεν, αλλά", "θα πεινάσουμε" κλπ, είναι κολοκύθια στο πάτερο. Ο ελληνικός λαός είναι σε θέση να πεινάσει για μια βδομάδα, για δύο, για ένα χρόνια, αλλά πρέπει να βλέπει μπροστά, πρέπει να βλέπει μέλλον.
Αν σταθούμε στο κόμμα της Παπαρήγα θα πρέπει να βάλουμε πένθος από τώρα. Αλλά θα πρέπει σε αυτό το πένθος να κατατάξουμε και τον έτερο, τον κύριο Κουβέλη, Κουρέλη όπως τον αποκαλώ εγώ γιατί είναι ένα ρετάλι της Αριστεράς.
Είμαι στο χώρο της Αριστεράς, πάντα ήμουν, ποτέ δεν έφυγα. Η Αριστερά έφυγε από μένα. Λυπάμαι πάρα πολύ για το ΚΚΕ, γιατί θεωρώ ότι είναι η ζωντανή πηγή με τους αγώνες και τις θυσίες που έχει κάνει, αλλά θεωρώ απαράδεκτο να παραμένει στην ηγεσία του ένα αναχρονιστικά σκεπτόμενο πρόσωπο που δίνει στο κόμμα έναν οστεοπορωτικό χαρακτήρα που τον αδικεί. Ήρθε καιρός η κυρία Παπαρήγα μετά το μεγάλο κακό που προξένησε στο κομμουνιστικό, σοσιαλιστικό, μαρξιστικό κίνημα να μας απαλλάξει από την παρουσία της.
Πιστεύω ότι παιδιά και στο ΣΥΡΙΖΑ και στις άλλες ομάδες της Αριστεράς είναι παιδιά του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ βγάζει τέτοια παιδιά, αλλά το θέμα είναι να μην μείνεις πολύ εκεί, και διαβρωθείς από αυτό. Βλέπω στελέχη του στα κανάλια να μιλάνε με αυτή τη στείρα γλώσσα, "ευρωμονόδρομος", "πλουτοκρατία" και βγάζω σπυριά.

"Ήρθε ο καιρός η κ. Παπαρήγα μετά το μεγάλο κακό που προξένησε στο κομμουνιστικό και σοσιαλιστικό κίνημα να μας απαλλάξει από την παρουσία της"

Να σημειώσω τουλάχιστον ένα όνομα που διαβάζω και το χαίρομαι. Είναι ο Μπογιόπουλος. Δηλαδή δεν έχει άλλους ανθρώπους; Έχει και παραέχει, εμείς δεν τους μαθαίνουμε. Το μυστικό όμως είναι πως αν σηκώσει κεφάλι ο οποιοσδήποτε Μπογιόπουλος θα έρθει η σταλινική δαμόκλειος σπάθη και θα τον αποκεφαλίσει. Γι' αυτό οι κινούμενοι στο χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς θα έπρεπε έχουν κάνει κινήσεις πολύ νωρίτερα, να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση για να εμφανίσουν ένα σύγχρονο πρόσωπο.
Αυτό προσπαθεί να κάνει σε τελευταία ανάλυση ο Τσίπρας μέσα από αυτή τη "συναρμολόγηση" πολυκατευθύνσεων που εκφράζονται μέσα απ' τις συνιστώσες να κάνει ένα κόμμα που ένας Αριστερός θα θελήσει να ενταχθεί σε αυτό. Γιατί, σε πολλά πράγματα από αυτές τις περίφημες συνιστώσες, εγώ ως βέρος Αριστερός, δεν μπορώ να συμφωνήσω.
Και κάτι άλλο που θέλω να του πω μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Κακώς δεν έδωσε την ευκαιρία της συμμετοχής του λαϊκου μας ήρωα και του μεγάλου καλλιτέχνη, του Μίκη Θεοδωράκη, να συμπεριλάβει στον υπότιτλο την έννοια "πατριωτικό κίνημα". Αν το είχε κάνει, θα είχε κερδίσει πάρα πολύ κόσμο. Για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε κάποια στιγμή από αυτά τα σύνδρομα της συνωμοτικής παλαιοαριστεράς. Όπως μου είχε πει και ο πατέρας μου που πέρασε από τις 'εκδρομές' των ξερονησιών, "παιδί μου, αυτού που έχει μείνει πάνω από ένα χρόνο στην εξορία να μην του έχεις εμπιστοσύνη".
Περίπτωση ΠΑΣΟΚ και Ευάγγελου Βενιζέλου
 
"Αν υπήρχε δικαιοσύνη στην Ελλάδα, θα έπρεπε αυτό το κόμμα να τεθεί εκτός νόμου, έχοντας προξενήσει τα μεγαλύτερα κακά στον ελληνικό λαό. Διέφθειρε τον χαρακτήρα των Ελλήνων και θα έπρεπε αυτομάτως Παπανδρέου, Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου να δικαστούν και να απαγορευτεί δια βίου η συμμετοχή στο ελληνικό Κοινοβούλιο στους βουλευτές που ψήφισαν τα Μνημόνια.

"Να δικαστούν Παπανδρέου, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου"

Όλοι οι κρατικοδίαιτοι που επιζούσαν αρμέγοντας οικονομικά τη χώρα (βάζω και τα ΜΜΕ μέσα) να μην πιστεύουν ότι δεν θα δεχτούν τις ποινές που κάποια στιγμή θα επιβάλλει ο ελληνικός λαός. Είναι εξίσου υπεύθυνοι στο μυαλό του κόσμου για τη μεγάλη αρπαγή του κόπου και του ιδρώτα του".
Περίπτωση τρόικας
 
"Τρόικα δεν υπάρχει. Τρόικα είμαστε εμείς. Αν βρισκόταν κάποιος πολιτικός να τους πετάξει έξω με τις κλωτσιές, θα ήμουν πολύ ευτυχής. Αν υπήρχε κάποιος να τους φτύσει, θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να το κάνω εγώ. Αυτοί είναι υπάλληλοι, είναι τσανάκια της μπατιρημένης Ευρώπης, ενός θλιβερού μπακάλικου που συναγωνίζεται ποιος θα κάνει καλύτερη προσφορά στον πελάτη για να πουλήσει τα σάπια και τα πεπερασμένα προϊόντα του. Η Ευρώπη τους στέλνει εδώ για να επιβάλλουν την παρουσία τους και λιγότερο για να διαπραγματευτούν. Όταν οι πολιτικοί μας φτάνουν στο σημείο να δέχονται αυτήν την επιβολή, είναι δυνατό να μιλάμε για την παρουσία της τρόικας; Θα μου πεις, τι θα κάνουμε με αυτό το χρέος; Κατ' αρχήν, δεν το έκανε ο ελληνικός λαός. Γιατί αρνούνται να γίνει μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου; Να δούμε στο κάτω κάτω τι χρωστάμε βρε αδερφέ. Και κάτι άλλο. Οι περίφημες τράπεζες με τους ισολογισμούς και τα φοβερά κέρδη έχουν πάρει ήδη 70 δισεκατομμύρια. Δηλαδή εμείς θα πληρώνουμε τα νταβατζιλίκια των τραπεζών;
Βλέπω την επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας μες στο επόμενο εξάμηνο και την επιστοφή της δραχμής στα χέρια του κυρίου Σαμαρά. Θα είναι το μόνο πράγμα που για το οποίο θα τον ευγνωμονεί όλη η Ελλάδα.

"Γιατί πληρώνουμε εμείς τα νταβατζιλίκια των τραπεζών;"

Επιζήσαμε τόσα χρόνια με τη δραχμή και έχουμε καταρρεύσει με το ευρώ στο οποίο μπήκαμε με τον αρχιερέα της διαπλοκής το Σημίτη με συνεπίκουρους τον κ. Παπαδήμο και Στουρνάρα που μαγείρεψαν τα στατιστικά για να μας μπάσουν με ψευδή στοιχεία στην κόλαση. Και αυτοί είναι οι άνθρωποι που κυβερνούν ξανά".
Περίπτωση Άνγκελα Μέρκελ
 
"Μες στην τακτική της εσωκλείεται αυτό το σπέρμα του ναζισμού και της κυριαρχίας του Ράιχ. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η εκδικητικότητα που πηγάζει μέσα από τις εκφράσεις της. Όσο για το θέμα του γερμανικού λαού, θα τον παραλληλίσω με τον αμερικάνικο. Θαυμάσιοι λαοί και οι δύο, αλλά γεννιούνται και πεθαίνουν με πλύση εγκεφάλου, κάτι που βρίσκω τραγικό".
Περίπτωση Χρυσή Αυγή

"Το γεγονός ότι αυτό το μόρφωμα βγήκε στην επιφάνεια είναι καλό. Τόσο καιρό όλες οι φασιστικές νοοτροπίες και οι φασίζουσες θέσεις προοδευτικών και μη ήταν υπό σκιά και δεν γνωρίζαμε ποιοι είναι αυτοί και πώς κινούνται. Δεν είναι ένα φαινόμενο που γεννήθηκε ξαφνικά. Εγώ την παρακολουθώ 20 χρόνια, ξέρω ποια είναι τα πρόσωπα, ποιος ο κύριος Πλεύρης, ποιος ο κύριος Βορίδης. Το γεγονός ότι βγήκαν στην επιφάνεια ίσως βοηθήσει τη δημοκρατία. Το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη είναι μια εικόνα για φτύσιμο, μια εικόνα μιζέριας και ανάξια σχολιασμού. Ένα "μη" από 150 μέτρα μακριά με ένα νταηλίκι και μια αχαρακτήριστη συμπεριφορά της κυρίας Κανέλλη που επιτέθηκε αμέσως στον Κασιδιάρη που μόνο "κασιδιάρικα" θα μπορούσε να αντιδράσει. Ούτε και η στάση της κυρίας Δούρου ήταν αυτή που άρμοζε. Ποτέ κανένας που υπηρετεί την Αριστερά δεν κραυγάζει με αυτόν τον τρόπο". "Το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Κανέλλη είναι μια εικόνα για φτύσιμο, μια εικόνα μιζέριας και ανάξια σχολιασμού" Περίπτωση Άκη Τσοχατζόπουλου "Ο Άκης είναι ένα άθλιο πρόσωπο και δείχνει το ποιόν αυτού του κόμματος που παραλίγο θα τον είχε εκλέξει αρχηγό του, για λίγες ψήφους. Οπωσδήποτε δεν ήταν μόνος του ο Άκης. Ακούγονται και κάτι άλλα ότι τρέχει γυμνός στους διαδρόμους των φυλακών. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο θα σκίζει τα ρούχα του και ό,τι πει μετά θα λένε "μην το λαμβάνετε υπόψιν, ο άνθρωπος έχει τρελαθεί κι έχει φαντασιώσεις". Με τις προσπάθειες λοιπόν που γίνονται πάνε να προστατεύσουν αυτούς που έχουν συνεργαστεί μαζί του. "Ο Άκης είναι ένα άθλιο πρόσωπο και δείχνει το ποιόν του ΠΑΣΟΚ" Αυτό που με εξόργισε περισσότερο ήταν η συμπεριφορά αυτής της κυρίας που αντί να ζητήσει συγνώμη συντετριμμένη από τον ελληνικό λαό και αντί να σκεφτεί το παιδί της, είπε ότι ζει σαν τη μέση Ελληνίδα. Αν μπορούσα να τη φτύσω, θα την έφτυνα. Η μέση Ελληνίδα εργάζεται, έχει παιδιά, μαγειρεύει, διαβάζει τα παιδιά της. Δεν πάει στο Κολωνάκι να πάρει τσάντα που στοιχίζει 7500 ευρώ. Ενόψει ενός stand-up comedy show και με την κωμική κληρονομιά του Χάρρυ θα ήταν ποινικά κολάσιμο, να μην του ζητήσεις να διαλέξει 5 από τους (άπειρους) ρόλους που εμπνεύστηκε και ερμήνευσε όλα αυτά τα χρόνια". Έχουμε και... λέει λοιπόν:
"1. Ο Νεοέλληνας, ένας αρκετά προφητικός ρόλος, ο ενταγμένος, ο τακτοποιημένος, ο Πασόκος που ρημάζει τα πάντα, ο αραγμένος που πίνει φραπέ με 45 ζάχαρες γιατί μικρός δεν είχε ούτε φραπέ ούτε ζάχαρη. 2. Ο υπερφίαλος, το κομματικό στέλεχος που είναι αρχηγός των πάντων και μπορεί απ' το να ξηλώσει κάποιον από τη δουλειά του μέχρι να τον πριμοδοτήσει. Ο "Δοξάστε Με" που υπερηφανεύεται για όλα αυτά. 3. Ο Τραμπάκουλας ο ιστορικός, η νέα μορφή του Καραγκιόζη, αυτός που γνωρίζει τι λέει και τι πράττει, υποκρίνεται και με μια μέθοδο σωκρατική βγάζει αυτά που θέλει να βγάλει. 4. Ο αστυνομικός, ο αφοσιωμένος στο πνεύμα της ΕΡΕ, που ενώ έχουν περάσει χρόνια, εξακολουθεί να σκέφτεται έτσι. 5. Το πνεύμα της Ελλάδος, που ενώ ζει μια δραματική κατάσταση, μπερδεύει όλες τις χρονικές περιόδους με τα συμβαίνονται και δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια εποχή είναι τότε και ποια τώρα. Αυτό το νούμερο το έχω παίξει πολλές φορές, το είχα δώσει και στον ανερχόμενο τότε ηθοποιό Τόνι Άντονι στο "Άλσος" και είχε τρομακτική επιτυχία". Ο Χάρρυ Κλυνν έρχεται την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", με τη μουσικοθεατρική παράσταση "Και όποιον πάρει ο Χάρης".

ΠΗΓΗ cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου