Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Άθικτο ρωμαϊκό πλοίο ανακαλύφθηκε με το εμπόρευμά του(Βίντεο)


Σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό πλοίο έχει βρεθεί στον βυθό της θάλασσας κοντά στην πόλη Varazze, περίπου 18 μίλια από την Genova, στην Ιταλία.


Το πλοίο, ένα navis oneraria, ή εμπορικό πλοίο, εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 200 μέτρων, χάρη σε ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) ακολουθώντας τις συμβουλές των ψαράδων της περιοχής που είχαν πιάσει αγγεία στα δίχτυα τους.

Το πλοίο βυθίστηκε πριν από 2.000 χρόνια περίπου κατά την διάρκεια ταξιδιού του στην θαλάσσια εμπορική οδό μεταξύ Ισπανίας και κεντρικής Ιταλίας και φέρει πλήρες φορτίο άνω των 200 αμφορέων.


Οι δοκιμές που έγιναν σε μερικά από τα ανακτηθέντα αγγεία αποκάλυψαν ότι περιείχαν ψάρια τουρσί, δημητριακά, κρασί και λάδι. Τα τρόφιμα θα ανταλλάσσονταν στην Ισπανία με άλλα αγαθά.

«Υπάρχουν κάποια σπασμένα αγγεία γύρω από το ναυάγιο, αλλά πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι από τους αμφορείς στο εσωτερικό του πλοίου εξακολουθούν να είναι σφραγισμένοι και γεμάτοι τρόφιμα», δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Francesco Schilardi, επικεφαλής των καραμπινιέρων Subacquei (τμήμα δυτών της Ιταλικής αστυνομίας).

Το πλοίο, το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ., ήταν κρυμμένο κάτω από στρώματα λάσπης στο βυθό της θάλασσας, τα οποία είχαν αφήσει το ναυάγιο και το φορτίο του άθικτα.

Το πλοίο θα παραμείνει κρυμμένο στο βυθό της θάλασσας μέχρι οι Ιταλικές αρχές να αποφασίσουν αν θα ανακτηθεί ή όχι.

 «Αυτή τη στιγμή η περιοχή του ναυαγίου έχει εξασφαλιστεί, και δεν επιτρέπεται η αλιευτική δραστηριότητα ή η θαλάσσια διέλευση», σύμφωνα με τον Αντισυνταγματάρχη Schilardi.

Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα από το video της Ιταλικής αστυνομίας:

ΠΗΓΗ erroso.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου