Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Προσχηματική και σκοπούμενη η πτώχευση της χώρας μας. Η ευθύνη στους πολιτικούς.

Του Νίκου Καραβαζάκη

Εκποιούν αδίστακτα την περιουσία του ελληνικού δημοσίου. “Εκτελούν” το ελληνικό δημόσιο. Αυτή όμως η πολιτική εφαρμόζεται ήδη από την εποχή Σημίτη, την συνέχισε ο Καραμανλής και την ολοκλήρωσαν οι ΓΑΠ-Παπ/νου-Παπαδήμος. Ήδη εμπράκτως έχει επιβεβαιωθεί πως δεν ισοσκελίζουν οι απομένουσες πωλήσεις ούτε τα υπάρχοντα δάνεια ούτε τις ανάγκες του ελληνικού κράτους. Αλλά και με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τα ξεπουλήματα-”μετοχοποιήσεις” ΟΤΕ-Κοσμοτέ, Τραπεζών, ΔΕΗ, δεν έφεραν παρά μεγαλύτερες ζημιές. Ποιος ο σκοπός λοιπόν;


Κατ’ αρχάς, ωφελούνται οι εκάστοτε αγοραστές, αφού αγοράζουν σε απαξιωτικές τιμές. Μαζί τους επωφελούνται οι εκάστοτε θεσμικοί ή εξωθεσμικοί διαμεσολαβητές, σύμβουλοι κλπ. Επιπλέον, οι κυβερνητικοί και κομματικοί ιθύνοντες επωφελούνται και αξιοποιούν δεόντως και ποικιλοτρόπως, θεμιτά ή αθέμιτα, τις περιστάσεις. Κοντολογίς είναι μια πολλαπλά και για πολλούς, επικερδής επιχείρηση, η ¨αξιοποίηση¨ της δημόσιας περιουσίας.

Στην τρέχουσα όμως περίπτωση εκποιήσεων-”αξιοποιήσεων” τα πράγματα είναι πολύ πολύ πιο σοβαρά. Πρώτον διότι η οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση και η χώρα παγιδευμένη στην κρίση χρέους, δεύτερον η Ευρωζώνη απειλείται με διάλυση. Συνεπώς … οι τιμές βρίσκονται στο ναδίρ. Από 50 δις που φανφάριζε ο ΓΑΠ οι τρέχουσες αποτιμήσεις των υπό εκποίηση ακινήτων και κινητών, αναφέρονται σε 5-7 δις. Για έσχατο παράδειγμα αναφέρουμε την ΑΤΕ που εκχωρήθηκε αντί 95 εκατ. ( τα οποία θα εκταμιεύσει η Πειραιώς από αυτά που έχει λάβει μέσω ΤΤΕ από το EFSF δηλ. από δανεικά που χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο για να σώσει μια από την ”συμμορία των 4″ ). Δηλαδή ξεπαστρεύεται η δημόσια περιουσία με αμελητέο αποτέλεσμα επί του χρέους των 360 δις.

Τότε λοιπόν γιατί γίνεται αυτή η εκποίηση; Και ποιοι πραγματικά την προκαλούν; Για να απαντήσουμε ας ψάξουμε ποιοι και πώς επωφελούνται.

Όπως ήδη αναφέραμε επωφελούνται οι όποιοι αγοραστές και οι κομματάνθρωποι. Εφόσον όμως συζητάμε για κάτι που αξίζει 5-7 δις ( ένα κλάσμα του ελληνικού χρέους ) ενώ π.χ. καθημερινά παγκόσμια διακινούνται 4-5 τρις με αβυσσαλέα κερδοσκοπική μόχλευση, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την ένταση που προκαλείται, την πίεση που ασκείται. Ακόμη και το σύνολο του ελληνικού χρέους είτε ως ποσοστό του ΑΕΠ είτε ως απόλυτο μέγεθος, συγκριτικά είναι υποδεέστερο πολλών άλλων χωρών. Επιπλέον, γιατί επιβαρύνεται το ελληνικό χρέος με νέα δάνεια που κατευθύνονται στην διάσωση-τελικά- 4 μόνον ελληνικών τραπεζών ( εθνική, αλφα, γιουρομπανκ, πειραιώς ); Και γιατί περικόπτονται εξουθενωτικά και ¨οριζόντια¨ οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ δεν σώζουν αυτά τα 4-5 δις το χρέος μας ούτε σε 50 χρόνια.

Έχουμε εντοπίσει πως η κοσμογονική μετανάστευση των παραγωγικών κεφαλαίων από την Δύση προς τις BRICS, ξεκίνησε με την πτώση του Ανατολικού Συνασπισμού, συνεχίζεται ακατάσχετη και μετατοπίζει τον πλούτο από την Δύση στις BRICS και στην Ασία. Το απομένον κεφάλαιο, παρασιτικό χρηματοπιστωτικό κυρίως, κατέφυγε στην εικονική κερδοσκοπία ( παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα ) που όμως κατέληξε στην χρεοκοπία τραπεζών το 2008. Έτσι τώρα επιτίθεται στις εργασιακές αμοιβές, αλληλοτρώγεται με πτωχεύσεις-εξαγορές-αναδιανομές και επιχειρεί να καταλάβει ενεργειακούς πόρους.

Στην Ελλάδα όπως εξαντλητικά έχει εξηγηθεί από τους πλέον ειδήμονες, εντοπίζονται πλουσιότατα ενεργειακά αποθέματα στην ελληνική Α.Ο.Ζ. . Εφόσον αρχίσει η εξόρυξή τους, των παραγόμενων προϊόντων η κοστολόγηση καθορίζεται από τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων αλλά το περιθώριο ή ποσοστό κέρδους του ελληνικού δημοσίου είναιδιαπραγματεύσιμο. Εφόσον λοιπόν η χώρα είναι πτωχευμένη και ο λαός εξουθενωμένος ηθικά και οικονομικά και ποδηγετημένος από τα κόμματα, τότε … Τι φανταζόμαστε όλοι; Θα πάρει ποσοστά η Ελλάδα από τα αποθέματά της-την αρχαία κληρονομιά της- τόσα ώστε να εξοφλούν το χρέος. Και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν οι ενεργειακές εταιρείες ευγνωμονούσες τους πολιτικούς μας και τα κόμματά τους.

Τα συμπεράσματα, οι επιλογές και οι δράσεις, δικά σας.

Νίκος Καραβαζάκης vimasaronikou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου