Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση

 Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση
Σε δοκιμασία τίθεται η κυβερνητική συνοχή, ενόψει της ανακοίνωσης του επώδυνου πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ
Σημείο τριβής αποτελούν δύο ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας που υπολογίζεται ότι θα αγγίξει 45.000 δημοσίους υπαλλήλους και το δεύτερο με τις οριζόντιες μειώσεις.
Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο κ. Φώτης Κουβέλης που χθες για πρώτη φορά διατύπωσε με έντονο τρόπο τη διαφωνία του για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας το οποίο και χαρακτήρισε «φιάσκο». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρεί το μέτρο της εφεδρείας ως απόλυση, κάτι για τον οποίο αποτελεί «κόκκινη» γραμμή. Και αν η απόλυση 25.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό υπό προϋποθέσεις, οποιαδήποτε άλλης μορφής απόλυση στο δημόσιο θα δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον κ. Κουβέλη.

Ο επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ διαφώνησε έντονα με τον κ. Στουρνάρα για το συγκεκριμένο μέτρο και πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι ο κ. Κουβέλης έφυγε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την αίσθηση ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας είχε απορριφθεί. Αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη για τον ίδιο οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα που ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το θέμα.
Ακόμα περισσότερη ενόχληση εκφράζει ο κ. Κουβέλης για τις διαρροές που αφορούν σε οριζόντιες μειώσεις για συντάξεις πάνω από 600 ευρώ και όχι πάνω από τα 1.000 ευρώ, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ.
Στην πραγματικότητα ο κ. Φώτης Κουβέλης, εκτός από την κοινή γνώμη, έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Οδ. Βουδούρης είναι δεδομένο ότι δεν είδε με καλό μάτι τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και δεν το κρύβει. Προβληματισμένοι εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό, τόσο ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Γ. Μιχελογιαννάκης όσο και ο κ. Β. Οικονόμου. Τα συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη θεώρησαν, καταψηφίζοντας το δεύτερο μνημόνιο ότι απαλλάχθηκαν από το βάρος στήριξης επαχθών και σκληρών μέτρων. Τους είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν, ως αναγκαστική επιλογή, την επανάληψη του ίδιου έργου.
Αναταράξεις και στο ΠΑΣΟΚ
Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και ρευστότητας αν και τα προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν προέρχονται μόνο από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Η δήλωση του κ. Κώστα Σκανδαλίδη σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, έχει μεγαλύτερο υπόβαθρο.
Ο κ. Σκανδαλίδης ουσιαστικά μίλησε ακόμα και για αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση με ανοιχτό το ενδεχόμενο πτώσης της, καθώς εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να σταθεί μετά τη λήψη τέτοιων οδυνηρών μέτρων. Έκανε επίσης λόγο για πολιτική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, στο πιο υψηλό επίπεδο, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για όλα.
Ο πρώην Υπουργός δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος. Είναι ίσως πιο κοντά στον κ.Βενιζέλο από κάθε άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αναλαμβάνει συχνά ειδικές αποστολές.
Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι το πάλαι ποτέ ισχυρό Κίνημα, θα συρρικνώνεται συνεχώς αν δεν πάρει αποστάσεις από τις πολιτικές των μνημονίων, ακόμα και με τη μορφή ρήξης με την τρόικα. Τις απόψεις αυτές, παλαιότερα, τις διατύπωνε μόνο ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Φαίνεται όμως ότι το κλίμα στην κοινωνία και η εκλογική και δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ έχουν αναγκάσει και άλλα στελέχη να προσχωρήσουν σε αυτή την άποψη θέλοντας να επανασυνδεθούν με κοινωνικά στρώματα, που παραδοσιακά στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, και τώρα έχουν στραφεί προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κώστας Λαλιώτης, σε ιδιωτικές του συζητήσεις, έχει εκφράσει συγκλίνουσες απόψεις ενώ δέκτης όλων των παραπάνω έχει γίνει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει λάβει εγγράφως τις απόψεις και του κ. Σκανδαλίδη, που αφορούν στον πολιτικό σχεδιασμό και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.
Προβληματισμός στο Μαξίμου
Τις εξελίξεις στα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ανησυχία ο Πρωθυπουργός. Ο μεγαλύτερος φόβος του κ. Σαμαρά είναι μήπως μία εσωκομματική κρίση, στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΔΗΜ.ΑΡ, εξελιχθεί σε κυβερνητική κρίση την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Προβληματίζεται όμως εξ' ίσου και για την διαρκώς αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Βενιζέλου-Στουρνάρα που δεν λέει να εκτονωθεί, αφού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με κάθε ευκαιρία, «καρφώνει» τον Υπουργό Οικονομικών και διαφοροποιείται από τις επιλογές του. Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, ενέχει και το συμβολισμό της στήριξης του κ. Στουρνάρα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου