Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ γνώριζαν αλλά συγκάλυψαν την αλήθεια για τη σφαγή στο Κατίν

Εκατοντάδες σελίδες εγγράφων από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η Ουάσινγκτον γνώριζε αλλά συγκάλυψε για χάρη της συμμαχίας της με τη Σοβιετική Ένωση τα πραγματικά περιστατικά της σφαγής χιλιάδων Πολωνών στο Κατίν. Τον Απρίλιο του 1940 οι σοβιετικές δυνάμεις εκτέλεσαν γύρω στους 22.000 Πολωνούς αξιωματικούς, πολιτικούς και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα στο δάσος του Κατίν. Το έγκλημα είχε αποκρυβεί τότε και ήρθε στο φως τρία χρόνια αργότερα όταν εντοπίστηκαν από τους Ναζί οι μαζικοί τάφοι.

Η Σοβιετική Ένωση το απέδωσε αργότερα στη ναζιστική Γερμανία (που πάντως είχε καταλάβει την περιοχή το 1941) αλλά μόνο το 1990 παραδέχτηκε την ευθύνη της. Στα έγγραφα, που δημοσιεύτηκαν από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, φαίνεται ότι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου υπό τους Ναζί είχαν στείλει κωδικοποιημένα μηνύματα στην Ουάσινγκτον αναφέροντας όσα είδαν στο Κατίν, όπου τους πήγαν παρά την θέλησή τους οι Γερμανοί. Οι αυτόπτες εμφανίζονταν πεπεισμένοι ότι όσα συνέβησαν στο Κατίν έγιναν από τους Σοβιετικούς και όχι τους Ναζί.

Οι πληροφορίες κρατήθηκαν μυστικές με άνωθεν παρέμβαση, αναφέρει το AP. Το BBC σημειώνει ότι ο τότε πρόεδρος Ρούσβελτ δεν ήθελε να αμφισβητήσει την εκδοχή των γεγονότων που πρόβαλε ο Ιωσήφ Στάλιν για να μην ρισκάρει τη συμμαχία του κατά της ναζιστικής Γερμανίας, στο μέσο μάλιστα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως φαίνεται από τα αρχεία και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ γνώριζε για την σοβιετική ενοχή αλλά προτίμησε να σιωπήσει.



ΠΗΓΗ alithia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου