Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η καθυστέρηση «σπρώχνει» τη δόση τον Νοέμβριο

Νέες αφόρητες πιέσεις προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να συμφωνήσουν το ταχύτερο με την τρόικα στην Αθήνα ασκούν οι Βρυξέλλες. Κοινοτικός αξιωματούχος, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες αποκάλυψε ότι βαδίζουμε προς μεγάλη καθυστέρηση της δόσης των 31 δισ. ευρώ με ευθύνη των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα: «Η συζήτηση που αναμένω να διεξαχθεί στο Εurogroup της Κύπρου γύρω από την κατάσταση στην Ελλάδα τελικά θα είναι συνοπτική (snapshot – στιγμιότυπο). Αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς μας προέκυψαν. Με τα σημερινά δεδομένα η έκθεση της τρόικας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές Οκτωβρίου».


Ο ίδιος υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος έθεσε σαφέστατα θέμα υλοποίησης των συμφωνηθέντων, όποτε και αν επέλθει η συμφωνία για να ξεκλειδώσουν οι υπόλοιπες συζητήσεις. Αυτό μεταφράζεται από κύκλους της Κομισιόν ως συζήτηση για την επιμήκυνση, την αναδιάρθρωση και την εκταμίευση της ίδιας της δόσης. Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν γίνει πράξη με κάθε νομικά δεσμευτικό τρόπο – νόμος, προεδρικά διατάγματα, προσχέδιο προϋπολογισμού, υπουργικές αποφάσεις:

«Σας θυμίζω ότι πρώτα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα μέτρα και μετά να ακολουθήσει συζήτηση για άλλα ζητήματα» είπε.

«Η απόφαση για την Ελλάδα εξαρτάται από την έκθεση της τρόικας. Η έκθεση της τρόικας εξαρτάται από τις συζητήσεις στην Αθήνα. Στη συνέχεια οι τρεις οργανισμοί θα πρέπει να την συζητήσουν. Στο Εurogroup αυτός που θα κάνει την εισήγηση είναι η ομάδα εργασίας για το ευρώ (euro working group).

Γνωρίζοντας τις διαδικασίες σας λέω ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει πριν το Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου (ίσως ούτε και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής). Σας θυμίζω ακόμα ότι το επόμενο Εurogroup είναι τον Νοέμβριο». Στην τελευταία αποστροφή του λόγου του ο κοινοτικός αξιωματούχος έδειξε σαφώς ότι μια εμπλοκή στην Αθήνα είναι σε θέση να κοστίσει σε πολύτιμο χρόνο, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν.

Μάλιστα οι Βρυξέλλες θεωρούν την πολιτική αβεβαιότητα τόσο κρίσιμη που κάνουν λόγο για δυνητική ανατροπή του καλού κλίματος από την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ και του Μ. Ντράγκι.

Οι Βρυξέλλες σαφώς ανέμεναν ότι η Αθήνα θα είχε στο μεσοδιάστημα λύσει τα πολιτικά της προβλήματα και θα είχε ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της, έχοντας την εμπειρία και των πολιτικών και των τεχνικών επαφών. «Η Αθήνα ξέρει τι μπορεί να περάσει και τι όχι» λένε κύκλοι της Κομισιόν. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι τίποτα από όσα σοκάρουν ως ανακοινώσεις δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, τα ζητήματα, όπως η κατάργηση του εφάπαξ και οι απολύσεις στο δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, οι καταργήσεις οργανισμών και φορέων, αλλά και οι πολλαπλές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το νέο φορολογικό σύστημα είναι προαπαιτούμενα για να ξεκολλήσει η ελληνική υπόθεση και να ξεπεραστούν τα ελλείμματα, η ύφεση και να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά το δημόσιο χρέος.

Μια καθυστέρηση της δόσης και η παραπομπή της το Νοέμβριο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική πολιτικά για την ιδιωτική οικονομία στην Ελλάδα, αλλά και μοιραία συνολικά για την ελληνική υπόθεση, καθώς μετά τις αμερικανικές εκλογές, όπως λένε, all bets are off...

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου