Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η γκάφα που αναστάτωσε την Ευρώπη και ενθουσίασε το ΑΚΕΛ

Είναι μία από τις περιπτώσεις που δημοσιογραφική γκάφα δημιουργεί πραγματικό μπάχαλο. Είναι όμως και μία από τις περιπτώσεις που η πολιτική ελαφρότητα κάνει το δημοσιογραφικό λάθος να φαντάζει παιδική αφέλεια. Η ιστορία με τις περίφημες δηλώσεις του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Έρκι Τουομιόγια ξεκίνησε με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Daily Telegraph» η οποία δημοσιεύτηκε στις 16 του περασμένου Αυγούστου. Ο κ. Τουομιόγια είχε αναφερθεί στην κρίση του ευρώ και μεταξύ άλλων είχε πει ότι η χώρα του έχει έτοιμα σενάρια σε περίπτωση που το ευρώ καταρρεύσει.


Η εφημερίδα το έκανε τίτλο και την επομένη το Ρόιτερς αναμετάδοσε τα λεγόμενα του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών στην αγγλική εφημερίδα. Επιπρόσθετα στο κείμενο υπήρχε και η εξής παράγραφος η οποία αποδιδόταν στον κ. Τουομιόγια: «Δεν υπάρχουν κανόνες για έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο νότος, είτε ο βορράς θα αποχωρίσουν, γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης. Έτσι όπως πάμε να μείνουμε χωρίς χρήματα, όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει και να πάρει την ευθύνη».

Η ΚΡΙΣΗ

Η είδηση αυτή μπήκε στην ιστοσελίδα του Ρόιτερς στις 17 Αυγούστου στις 8.58 το πρωί ώρα Αγγλίας. Μέχρι το μεσημέρι είχε γίνει χαμός. Στην Ευρωπαική Ένωση σήμανε συναγερμός. Αυτό που φερόταν να λέει ο κ. Τουομιόγια ήταν μία πραγματική βόμβα. Η Κομισιόν εξέδοσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε πίστη στο ευρώ και καταδίκαζε τις δηλώσεις του Φινλανδού υπουργού. Άλλοι πολιτικοί προσπαθούσαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, ενώ ο υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι «οι εικασίες του κ. Τουομιόγια δεν αντανακλούν τη θέση της Κυβέρνησης».

Ο ίδιος ο κ. Τουομιόγια λίγο αργότερα διέψευσε ότι είχε ποτέ κάνει τέτοιες δηλώσεις και είχε μάλιστα επικρίνει την Daily Telegraph γιατί επέλεξε να αναδείξει στον τίτλο της την αναφορά του σε σενάρια προετοιμασίας σε περίπτωση που καταρρεύσει το ευρώ. «Η σύνταξη σχεδίων ανάγκης, είναι υποχρέωση κάθε υπουργείου είπε», επιμένοντας πως δεν βλέπει ως πιθανό το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρώ. Άλλωστε στις δηλώσεις του αναφέρει ρητώς πως «δεν είναι κάτι που ο οποιοσδήποτε –ούτε οι ευρωσκεπτικιστές- εύχονται στη Φινλανδία, πόσο μάλλον η Κυβέρνηση...»

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Τι ακριβώς έγινε αποκαλύφθηκε το μεσημέρι από το ίδιο το Ρόιτερς που σκόρπισε τον αρχικό πανικό. Στις 2.20 μετά το μεσημέρι το Ρόιτερς στέλνει ένα νέο τηλεγράφημα με τίτλο «Διόρθωση μερικών αναφορών κλπ». Αυτά τα οποία υποτίθεται ότι είχε πει ο Τουομιόγια... δεν τα είχε πει ο Τουομιόγια αλλά ήταν δηλώσεις του ηγέτη του ακροδεξιού Φινλανδικού κόμματος «Αληθινοί Φινλανδοί», Τίμο Σόινι. Τα περί καταστροφής και ζουρλομανδύα, και ποιος θα φύγει πρώτος, είναι δικές του δηλώσεις οι οποίες παρεισέφρησαν στο κείμενο με τις δηλώσεις του κ. Τουομιόγια. Στη συνέχεια τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Ο Τίμο Σόινο, δεν είναι Τουομιόγια και οι Βρυξέλλες ησύχασαν. Ο ίδιος ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Σάουλι Νιινίστε, έσπευσε πυροσβεστικά λέγοντας πως «η εγκατάλειψη του ευρώ, δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο μία λύση για την κρίση. Η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να επιλύσει τα προβλήματα». Αυτό που έμεινε ως αλήθεια από την όλη υπόθεση είναι πως οι Φινλανδοί – μία από τις 4 χώρες της Ευρωζώνης με αξιολόγηση 3Α - λαμβάνουν μέτρα ακόμη και για το ακραίο σενάριο κατάρρευσης του ευρώ. Ποτέ όμως και για κανέναν στην Κυβέρνηση δεν τέθηκε θέμα αποχώρησης από το ευρώ. Αυτή ήταν δουλειά του ακροδεξιού πλην χαρισματικού «Αληθινού Φινλανδού», Τίμο Σόινεν. Επρόκειτο για μία τρικυμία σε ποτήρι που σήμανε λανθασμένο συναγερμό...

«ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ» - Πώς τον υιοθέτησε το ΑΚΕΛ

Η ιστορία με τις δηλώσεις του Φινλανδού Υπουργού Εξωτερικών είχε ξεκαθαρίσει από την ίδια ημέρα. Στις 17 Αυγούστου όλοι γνώριζαν τι πραγματικά είχε συμβεί και ποιος ήταν αυτός που είπε πραγματικά τα περί ζουρλομανδύα. Στην Ευρώπη η υπόθεση ξεχάστηκε, αλλά ήρθε το ΑΚΕΛ να μας την υπενθυμίσει με έναν τρόπο ιδιαίτερα επιθετικό. Μετά τις δηλώσεις του κ. Άντρου Κυπριανού με τις οποίες εκ του μηδενός άνοιγε κεφάλαιο για έξοδο από το ευρώ, αν τα μέτρα της τρόικας είναι σκληρά ήταν φυσικό να ξεσπάσουν αντιδράσεις. Στις αντιδράσεις των υπολοίπων, το ΑΚΕΛ απάντησε με δριμύτητα. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης, την επομένη μίλησε για «διαστρέβλωση, αφορισμούς, κινδυνολογία και δαιμονοποίηση».

Προσπάθησε δε να τεκμηριώσει ότι αυτά που είπε ο κ. Άντρος Κυπριανού δεν είναι -ούτε λίγο, ούτε πολύ-παρά μία συνηθισμένη κουβέντα στην ΕΕ. Όπως είπε ο κ. Λουκαΐδης «οι εμμονές, η ιδεοληψία και ο δογματισμός τους, (στον ΔΗΣΥ) τους κάνουν να κλείνουν τα αυτιά σε δηλώσεις όπως αυτή του Φινλανδού Υπ. Εξωτερικών, του οποίου η πολιτική της κυβέρνησης του είναι εναρμονισμένη με αυτή της κας Μέρκελ. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουομιόγια "... ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος (σημ. εννοεί το ευρώ) έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης". Σε άλλο σημείο αναφέρει "Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα" και συνέχισε "Η διάλυση της Ευρωζώνης δεν σημαίνει το τέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να λειτουργήσει καλύτερα".

Όπως όμως είδαμε τα πιο πάνω ποτέ δεν τα είπε ο κ. Τουομιόγια, αλλά ο Τίμο Σόινεν. Με άλλα λόγια το ΑΚΕΛ υιοθέτησε τις δηλώσεις του ακροδεξιού και ρατσιστή Τίμο Σόινεν και τις εξαπέλυσε ως επιχείρημα εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Δεν γνώριζε το ΑΚΕΛ όλο αυτό τον ντόρο που ξεσηκώθηκε ή μήπως γνώριζε κι απλώς έριξε άδεια κι ότι βγει; Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η ευκολία με την οποία το κυβερνών κόμμα αναφέρεται σε ξένους ηγέτες και διακεκριμένα πρόσωπα των οποίων οι θέσεις είναι πάρα πολύ καλά γνωστές. 'Οποιος γνωρίζει ποιος είναι ο κ. Τουομιόγια και το κόμμα που εκπροσωπεί (το Σοσιαλδημοκρατικό) δεν αναμένει ότι θα εκστομίσει τέτοιες δηλώσεις. Εμείς τουλάχιστον ξεκινήσαμε την έρευνα μας με αυτό το κριτήριο...

Σε ότι δε αφορά άλλα επιχειρήματα που αναπτύσει τις τελευταίες ημέρες το ΑΚΕΛ, απλώς επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει χώρα μέλος της Ευρωζώνης που να επιθυμεί ή ακόμη και να συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το ευρώ. Καμία. Αυτό που μερικές χώρες κάνουν είναι μελέτες σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε τόσο στραβά που το ευρώ καταρρεύσει. Αυτό απέχει κατά παρασάγγας από τη θέση που εξέφρασε και υιοθέτησε το ΑΚΕΛ για μελέτη αποχώρησης σε περίπτωση που το μνημόνιο είναι οδυνηρό. Άλλωστε ποιος δεν ξέρει ότι το μνημόνιο... θα είναι οδυνηρό!


ΠΗΓΗ alithia




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου