Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Συμφώνησαν τα μέτρα Σαμαράς και Στουρνάρας

Αντιμέτωπη με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διάσταση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ γύρω από την κρίση χρέους της ευρωζώνης και την ελληνική περίπτωση βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δεν κρύβει ότι θέλει να κλείσει το πακέτο των μέτρων το συντομότερο δυνατόν και να πάρει το δρόμο της ψήφισης από την ελληνική Βουλή. Θεωρεί ότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη το βράδυ.


Εν των μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει για τα μέτρα στις συσκέψεις που είχει τις τελευταίες ημέρες μετά την επιστροφή του από την Ρώμη με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έχει αποδεχθεί το σύνολο των μέτρων που έχει απαιτήσει η τρόικα -περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες- εκτός από τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα που είναι η κόκκινη γραμμή που είχε βάλει ο κ. Φώτης Κουβέλης.

Η διαφωνία με την τρόικα για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών θα ξεπεραστεί με την ρήτρα απόκλισης που σημαίνει ότι αν τα μέτρα δεν αποδώσουν τα προσδοκόμενα το 2013 οι περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων θα εφαρμοστούν αυτόματως από το 2014. Εφόσον επέλθει αύριο η συμφωνία μεταξύ των αρχηγών το πακέτο θα είναι έτοιμο όταν επιστρέψει η τρόικα την Κυριακή. Στόχος να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην βουλή όπου θα συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο για να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών και οι διαρροές στην ψηφοφορία. Εφόσον δεν προκύψει άλλη εμπλοκή το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup.

Ήδη διαφαίνεται σαν... εφιάλτης το ενδεχόμενο η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. που θα δώσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία να μετατεθεί προς το τέλος Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουργός πάντως επιμένει ότι η απόφαση για την εκταμίευση θα πρέπει να ληφθεί σε κάθε περίπτωση μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 18ης Οκτωβρίου και στην συνέχεια να γίνει έκτακτο Eurogroup που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση θέλει η εκταμίευση της δόσης να μην μπει στην συνολική συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί και νέα αναδιάρθρωση με σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση.

Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η έρευνα του ΣΔΟΕ που εμπλέκει και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μειμαράκη. Το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζει φόβους ότι δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης σε μία κρίσιμη περίοδο καθώς υπάρχει μπροστά η δύσκολη ψηφοφορία για το πακέτο των μέτρων. Δεν αποκλείει το σενάριο να υπάρχει πολιτικό-επιχειρηματικό κέντρο πίσω από την όλη υπόθεση.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου