Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσκεψη κορυφής στο Βερολίνο

Το μέλλον της ευρωζώνης και κυρίως το μέλλον της Ελλάδας σε αυτήν είναι το βασικό θέμα του 48ωρου υψηλών επαφών που άρχισε σήμερα στο Βερολίνο.

Η Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκε ήδη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ενώ οι δυο τους ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στο Συνέδριο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών. Εκεί, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωζώνης, ενώ δικαιολόγησε απόλυτα τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, λέγοντας ότι έπρεπε κάπως να αντιμετωπιστούν «οι ανυπόστατοι φόβοι για την ευρωζώνη». Πέταξε δε το μπαλάκι της ευθύνης στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης για την καθιέρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.


Η κυρία Μέρκελ ωστόσο ήταν περισσότερο επιφυλακτική. Σημείωσε ότι οι αγορές παραμένουν ανήσυχες, καθώς αμφισβητούν την ικανότητα κάποιων χωρών να αποπληρώσουν τα χρέη τους. «Ο κόσμος αναρωτιέται πόσο ανταγωνιστικές είναι μερικές χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά και, σε ό,τι αφορά την τραπεζική εποπτεία, έκανε λόγο για την ανάγκη σταδιακής προόδου, «βήμα-βήμα», χωρίς βιαστικές κινήσεις.

Αύριο είναι ημέρα γιορτής, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών θα γιορτάσει, παρουσία της Καγκελαρίου, τα 70 χρόνια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών θα ευχηθεί μια παλιά του συνάδελφος, η σημερινή επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία ωστόσο μάλλον δεν θα βρεθεί στο Βερολίνο για κοινωνικούς λόγους.

Στην κατ’ ιδίαν – και χωρίς δηλώσεις στον Τύπο – συνάντησή της με την Άγκελα Μέρκελ, κεντρικό θέμα θα είναι η δυσφορία του ΔΝΤ για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και η απροθυμία του να συνεχίσει να συμμετέχει στην χρηματοδότηση της Αθήνας. Η Καγκελάριος, η οποία άλλωστε ήταν εκείνη που επέμενε στην αρχή της κρίσης για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αναμένεται να επιχειρήσει να κατευνάσει την κυρία Λαγκάρντ. Θα πρέπει όμως κι εκείνη να είναι έτοιμη να δεχτεί αυτό που ζητεί το Ταμείο και ως τώρα απορρίπτει το Βερολίνο, δηλαδή νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με το βάρος αυτή τη φορά να πέφτει στους δημόσιους επενδυτές.

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Δεν φτάνουν τα 11.5 δισ ευρώ

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου και των αποκρατικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει κενό χρηματοδότησης, υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Δεν χρειαζόμαστε μόνο 11,5 δισ. ευρώ περικοπών, χρειαζόμαστε σειρά περικοπών και ενίσχυση εσόδων για να καλυφθεί το κενό», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου