Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

"Δεύτερες σκέψεις" στην Wall Street για το νέο πρόγραμμα της Fed

Dow13.457,55-101,37 -0,75%  



  Nasdaq3.117,73-43,05 -1,36%  

Η Wall Street χθες
Με τον Nasdaq να κλείνει στο χειρότερο επίπεδο από τις 25 Ιουνίου και τον S&P 500 να διευρύνει το πτωτικό του σερί για τέταρτη ημέρα, το αμερικανικό χρηματιστήριο αντέδρασε στο σκεπτικισμό αξιωματούχου της Fed για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα.

Ο Charles Plosser, πρόεδρος της Federal Reserve της Φιλαδέλφεια, σε ομιλία του αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων της Fed, προβλέποντας πως θα έχουν μικρό αντίκτυπο στην τόνωση της ανάπτυξης ενώ τόνισε ότι συνιστούν απειλή για την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πρώτη του ομιλία από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed, ο Plosser αποκάλυψε πως ο ίδιος αντιτέθηκε στην απόφαση της FOMC να ξεκινήσει ένα αορίστου χρόνου πρόγραμμα αγοράς νέων τίτλων αξίας 40 δισ. δολαρίων. Με τα νοικοκυριά να αγωνίζονται ακόμη να ανακτήσουν τις αποταμιεύσεις τους, η τελευταία προσπάθεια της Fed να χαμηλώσει τα επιτόκια ακόμη περισσότερο είναι απίθανό να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη ή την καταναλωτική δαπάνη, είπε. O αξιωματούχος πιστεύει πως η αργή ανάκαμψη στην αγορά εργασίας είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων προβλημάτων, τα οποία η δράση της Fed δεν μπορεί να λύσει.

"Ακόμη έχουμε ανάγκη για μια αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική", σχολίασε ο Phil Orlando, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Federated Investors, κάνοντας έμμεση αναφορά στα όρια της δράσης της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την "επιδιόρθωση" της αμερικανικής οικονομίας.

Άλλοι αναλυτές ωστόσο υποβάθμισαν τη σημασία των δηλώσεων του Plosser της Fed, σχολιάζοντας πως η αγορά είχε ένα επιδοθεί σε ένα μακράς διάρκειας ράλι και τώρα ήρθε η ώρα να πάρει μια ανάσα. "Όλοι περίμεναν διόρθωση το Σεπτέμβριο, κάτι που δεν συνέβη, ενώ και η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές παίζει το ρόλο της", λέει αναλυτής της R.W. Baird & Co.

Τα θετικά μάκρο από τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ πάντως δεν κατάφεραν να συντηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά, ενώ και η αντιστροφή της τάσης στο δολάριο σταμάτησε να ευνοεί τις μετοχές εμπορευμάτων.

Δείκτες – Στατιστικά

Έχοντας στα υψηλά ημέρας καταγράψει άνοδο 61 μονάδων, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε στη λήξη κατά 101,30 μονάδες (-0,75%) κλείνοντας στις 13.457,50 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 43,00 μονάδων (-1,36%) και έκλεισε στις 3.117,70 μονάδες. Διευρύνοντας τις απώλειές του για τέταρτη ημέρα, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 15,30 μονάδων (-1,05%) κλείνοντας στις 1.441,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 5 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 59,72 δολάρια με άνοδο 0,33 δολ. ή σε ποσοστό 0,56%. Ακολούθησαν η Johnson and Johnson με κέρδη 0,46% και κλείσιμο στα 69,32 δολάρια και η  UnitedHealth, η οποία έκλεισε στα 56,20 δολάρια με άνοδο 0,39%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Caterpillar (-4,25%), η Hewlett-Packard (-2,91%) και η Alcoa (-2,43%).Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

H μετοχή της Caterpillar δέχτηκε έντονες πιέσεις μετά την προειδοποίηση της διοίκησης για την κερδοφορία της. Ειδικότερα, η κατασκευάστρια εξοπλισμού υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη των επόμενων ετών, επικαλούμενη την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, αν και διευκρίνισε ότι θα παραμείνει κερδοφόρα ακόμα και στο ενδεχόμενο μιας σοβαρής ύφεσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Doug Oberhelman, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας σε συνάντηση με αναλυτές ότι το "βασικό σενάριο" της εταιρείας προβλέπει τα κέρδη να διαμορφωθούν μεταξύ 12 δολ. και 18 δολ. ανά μετοχή το 2015 σε σύγκριση με 7,40 δολ. το 2011. Στις προηγούμενες προβλέψεις της η Caterpillar έκανε λόγο για κέρδη μεταξύ 15 δολ. και 20 δολ. ανά μετοχή το 2015.

Το ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με κέρδη 0,43% στα 2,36 δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, νέα άνοδο σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο σε μηνιαία και σε ετήσια βάση, όπως έδειξαν οι δείκτες Standard & Poor΄s Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Case-Shiller για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές και ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες περιοχές σημείωσαν άνοδο 1,5% και 1,6%, αντίστοιχα τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα. Σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση οι δείκτες ενισχύθηκαν 0,4%.

Ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας που και οι δύο δείκτες κατέγραψαν θετικές μηνιαίες μεταβολές.

Αισθητή άνοδο κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Richmond.

Ο δείκτης της τράπεζας για τις συνθήκες στον κλάδο της μεταποίησης βρέθηκε σε θετικό έδαφος, ανερχόμενος στο 4 από -9 τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Τα μεγέθη πάνω από το μηδέν δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Ισχυρή αύξηση εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 70,3 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 61,3 μονάδες τον Αύγουστο, όπου αναθεωρήθηκε από το αρχικό των 60,6 μονάδων.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 65 μονάδες.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου