Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Μαρία Φέκτερ: «πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο η Ελλάδα τηρεί τους όρους»

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, αναφερόμενη στα θέματα της σημερινής συνάντησης του Eurogroup, δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι «πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις τράπεζες στην Ισπανία και να εξετάσουμε κατά πόσο η Ελλάδα τηρεί τους όρους, πιθανόν να έχουμε αίτημα προσφυγής της Κύπρου στο μηχανισμό, ενώ και η Σλοβενία έχει δυσκολίες».

Ανακοίνωσε ακόμη πως σήμερα πρόκειται να ληφθεί στο Λουξεμβούργο η απόφαση για τον τερματισμό, τον ερχόμενο Ιούλιο, της λειτουργίας του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης και η μεταφορά στο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) του ποσού των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, «ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα», όπως είπε χαρακτηριστικά.



Κατά την άποψή της, με τον ΕΜΣ η Ευρώπη έχει βρει ένα μηχανισμό με τον οποίο μπορεί να χειριστεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο απαιτείται να γίνουν πολλά ακόμη και τα κράτη να σταθεροποιήσουν τα δημοσιονομικά τους, πάντως ήδη παρατηρείται σχετική πρόοδος. «Έχουμε πλησιάσει λίγο τη σταθερότητα, αλλά δεν έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα», τόνισε η Μαρία Φέκτερ, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη δεν πρέπει να βυθιστεί στα χρέη, αλλά να τα μειώσει.

Σύμφωνα με την ίδια, αν Κύπρος ζητήσει βοήθεια, θα μπορούσε να της δοθεί μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες σχετικά με την Κύπρο και ενδεχομένως τη Σλοβενία, ενώ από την Ισπανία υπάρχει μόνο το αίτημα για στήριξη του τραπεζικού της τομέα και ήδη διατέθηκαν τον Ιούλιο 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως η Ισπανία να χρειασθεί πολύ λιγότερα χρήματα και να μην εξαντληθεί όλο αυτό το ποσό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου