Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Σε συμφωνία Κύπρου -Τρόικας σύντομα ελπίζει ο Μαρόζο

Λεμεσός: Την ελπίδα όπως η κυπριακή κυβέρνηση καταλήξει γρήγορα με την Τρόικα σε ένα συμβιβασμό σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής, εξέφρασε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της «Διακήρυξης της Λεμεσού», ο κ. Μπαρόζο είπε: «Ξέρω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, οι προκλήσεις είναι τεράστιες, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από το κυπριακό πολιτικό σύστημα, τα κόμματα, από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τους κοινωνικούς εταίρους».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση από τη συζήτηση και την κατανόηση την οποία επέδειξε ο κ. Μπαρόζο.

Τόνισε όμως ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να δημιουργήσει «αυταπάτες στους Κύπριους».

«Διότι δεν πρέπει να ζούμε με αυταπάτες, έχουμε προβλήματα σοβαρά τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την Ένωση», είπε, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα αυτά «είναι και κυπριακής καταγωγής και ελληνικής καταγωγής».

«Θα προσπαθήσουμε από κοινού να τα αντιμετωπίσουμε έχοντας υπόψη ότι θα χρειαστούν θυσίες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, τόσο ο κ. Μπαρόζο όσο και ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισαν ότι στόχος είναι η συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου.

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ακόμη ότι η ομάδα κρατών που ονομάζεται «Φίλοι της Συνοχής» που ζητούν περισσότερα κονδύλια στα κράτη-μέλη και η ομάδα «Φίλοι για την πιο σωστή πολιτική δαπανών της Ένωσης» θα πρέπει να μετατραπούν σε «Φίλους της Ευρώπης», προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός επί της πρότασης της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η Ευρώπη έκανε πρόοδο και αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Λουξεμβούργου και υπογράμμισε ότι αυτός ο μηχανισμός θα ήταν «αδιανόητος» στο παρελθόν.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Λεμεσού», ενώ ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η υπογραφή αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη ναυτιλία και πρόσθεσε ότι η θαλάσσια πολιτική μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Σε ερώτηση για το τουρκικό εμπάργκο στην κυπριακή ναυτιλία, ο πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι επικρίνει συνεχώς την Τουρκία για την πολιτική της και ότι από τη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος επικοινωνεί συνεχώς με τον κ. Μπαρόζο για αυτό το θέμα. «Ελπίζω να μην με έχει βαρεθεί» είπε και πρόσθεσε ότι «όντως υποκείμεθα σημαντικότατη ζημιά και το υποδεικνύουμε αυτό στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για ένα «πολύπλοκο ζήτημα» που αφορά τις κυπρο-τουρκικές σχέσεις.

Επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν για λύση του Κυπριακού και για μια επανενωμένη Κύπρο, σημειώνοντας ότι «για να γίνει αυτό θα πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν πολιτική βούληση».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου