Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

«Γκρίνια» του Πορτογάλου προέδρου για τη βραδύτητα με την οποία δρα η ΕΚΤ

Λισαβόνα: Τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκρινε ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, υποστηρίζοντας πως «έχει μια ροπή προς το να δρα με καθυστέρηση» σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Mιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Expansion, ο Πορτογάλος πρόεδρος τόνισε πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν μια ροπή προς το να ενεργούν καθυστερημένα», προσθέτοντας πως ειδικά η ΕΚΤ 'έδρασε πολύ αργά' για να μετριάσει τις εντάσεις στις αγορές.


Την ίδια ώρα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιου, υποστήριζε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας πρέπει να επιτρέψουν στη χώρα, η οποία δέχεται αυτή τη στιγμή διεθνή οικονομική βοήθεια, να ανακτήσει γρήγορα την «αυτονομία» της.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον των ελλειμμάτων και των δαπανών για να μπορέσουμε να πούμε προσεχώς, με ψηλά το κεφάλι, προς τους διεθνείς εταίρους μας: σήμερα ανακτούμε την αυτονομία μας για να μην την εγκαταλείψουμε ποτέ ξανά» δήλωσε ο Κουέλιου σε συνέδριο στο Πόρτο.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ισορροπημένη κατανομή των βαρών στον νέο προϋπολογισμό, χωρίς πάντως να αποκλείσει μέτρα όπως αύξηση της φορολογίας.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου