Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Αυστηρή εποπτεία σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ και Δήμους

Αυστηρή εποπτεία σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ και Δήμους
Τι περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - Ρήτρα επιβολής ποινών αν δεν εκπληρώνονται οι στόχοι

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τη "χρυσή τομή" με τους δανειστές προκειμένου στο αυριανό Eurogroup να ανάψει το ρπασινο φως για την εκταμίευση της πολυπόθητής δόσης.

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία ότι τελικά θα βγει "λευκός καπνός" από τις Βρυξέλλες, καθώς και οι δύο πλευρές επιθυμούν να βρεθεί λύση, έστω και προσωρινή.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει κάθε εκκρεμότητα που θα τεθεί εμπόδιο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ώστε να μην παρουσιαστεί η παραμικρή εμπλοκή στην αυριανή σύσκεψη.

Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις, η κυβέρνηση κλείνει σήμερα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές, καταθέτοντας στη Βουλή δύο νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με όλους τους όρους που η Τρόικα θεωρεί ως «προαπαιτούμενα» για να δώσει την δόση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι όροι - μέτρα απουσίαζαν από το "πακέτο" μέτρων που ψηφίστηκε στη Βουλή με οριακή πλειοψηφία.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνει όλους τους κανόνες εποπτείας για τα υπουργεία, τις ΔΕΚΟ και τους δήμους που αποκλίνουν από τους στόχους τους.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την τοποθέτηση επιτρόπου από το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία που επί δύο τρίμηνα δεν πετυχαίνουν τους οικονομικούς τους στόχους, την περικοπή μισθού ή ακόμα και την απόλυση διοικητών ΔΕΚΟ που αποκλίνουν από το στόχο τους, τη λήψη μέτρων αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και την αυστηρή παρακολούθηση ανά μήνα των προϋπολογισμών των υπουργείων των ΔΕΚΟ, των δήμων και των φορέων.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια διάταξη, αν ένας δήμος δεν καταφέρει να κρατήσει σε ορισμένα επίπεδα τις δαπάνες του θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδά του από φόρους, τέλη και εισφορές. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή τέλους ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιφέρειά του.

Την ίδια ώρα, οι υπουργικές αποφάσεις που υπεγράφησαν προβλέπουν νέες απελευθερώσεις στις οδικές μεταφορές, στην αδειοδότηση των βυτιοφόρων, στο επάγγελμα του ξεναγού, στην αδειοδότηση των ΙΕΚ, των τουριστικών γραφείων, τη θέσπιση νέου κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ καθώς και την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού GPS σε μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών.

ΠΗΓΗ newsbomb




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου