Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Εκεχειρία στη Γάζα ζητά ο ΟΗΕ ενώ οι επιδρομές συνεχίζονται

Κάιρο:  Στο Κάιρο αναμένεται ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν ΓΚι-Μουν με διακηρυγμένο στόχο να προωθήσει τις διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, οι οποίες έχουν μπει υπό την άτυπη αιγίδα της Αιγύπτου. Παράλληλα, μετά το αιματηρό 24ωρο της Κυριακής, οι ισραηλινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα αλλά και οι ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζονται, με τοπικούς αξιωματούχους στη Γάζα να μιλούν για νέα χτυπήματα από τα ξημερώματα της Δευτέρας που έχουν πλήξει αμάχους.


Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις εξαήμερες επιχειρήσεις έχει φτάσει, σύμφωνα με το Associated Press, τους 87 Παλαιστινίους -50 εκ των οποίων άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά- και εκατοντάδες τραυματίες. Τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα της Χαμάς χτύπησε πολυκατοικία στο νότιο Ισραήλ.

Πριν φτάσει τη Δευτέρα στο Κάιρο, ελπίζοντας ότι το «βάρος» του θα γίνει καταλύτης στις διπλωματικές διαδικασίες, ο Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε «και τις δύο πλευρές να συνεργαστούν με όλες τις προσπάθειες των οποίων ηγείται η Αίγυπτος για την άμεση σύναψη εκεχειρίας».

«Θλίβομαι βαθύτατα από τις πληροφορίες για νεκρούς» δήλωσε ο Μπαν , προσθέτοντας: «Ανησυχώ επίσης για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων, από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί Ισραηλινοί, αυτό πρέπει να σταματήσει».

Όπως γράφει η ισραηλινή Haaretz, παλαιστιανικές νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, εννέα Παλαιστίνιοι -τουλάχιστον δύο εκ των οποίων παιδιά- έχουν σκοτωθεί στις συνεχιζόμενες για έκτη ημέρα ισραηλινές επιδρομές.

Το μέχρι στιγμής πιο αιματηρό περιστατικό από την έναρξη των επιχειρήσεων ήταν την Κυριακή οπ βομβαρδισμός σπιτιού στην πόλη της Γάζας που είχε στοιχίσει τη ζωή έντεκα αμάχων και τον τραυματισμό 30.

Παράληλλα, οι ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, αντιαεροπορικές σειρήνες είχαν ηχήσει ξάνα στο Τελ Αβίβ, ενώ το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στην πόλη χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

Διπλωματικός πυρετός υπό τον ήχο των εκρήξεων

Η παρουσία του Μπαν Γκι-Μουν στην Αίγυπτο δεν είναι το μοναδικό επίκεντρο των εξελίξεων στο διπλωμνατικό πεδίο. Η ανάφλεξη στη Γάζα δοκιμάζει τόσο την στάση της ΕΕ απέναντι στο Παλαιστινιακό αλλά και τις νέες δυναμικές που έχει φέρει στην περιοχή η Αραβική Άνοιξη.

Η ανάφλεξη στη Γάζα έχει «εκτοξευθεί» επίσης και στην κορυφή του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ την Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τη Δευτέρα αναφέρθηκε ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρεθεί την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίσκεψη του Νταβούτογλου πραγματοποιείται «στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Γάζα των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου» υποστήριξε το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι έχει προγραμματιστεί να μεταβεί την Τρίτη στη Γάζα επικεφαλής υπουργικής αντιπροσωπείας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση την Κυριακή στο Κάιρο με τον ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή, ο εμίρης του Κατάρ -που είχε επισκεφτεί τη Γάζα στις αρχές του μήνα- κάλεσε σε δηλώσεις του το Ισραήλ να άρει την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας μάλιστα στον Al Jazeera πως «είναι στη "φύση" του Ισραήλ να μη σταματήσει την επιθετική του στάση, εκτός αν υπάρξει σθεναρή αντίσταση, όπως συνέβη με τη Γάζα και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο Νότο».

Στο μεταξύ, η Κίνα κάλεσε και «τις δύο πλευρές στη Γάζα να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση». «Η Κίνα υποστηρίζει τη δίκαιη θέση των αραβικών χωρών στο ισραηλο-παλαιστινιακό ζήτημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίινγκ.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου