Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο προτίθενται να στείλουν Γερμανία και Ολλανδία

Η Ολλανδία και η Γερμανία ενδέχεται να στείλουν πυραύλους Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο ώστε να ενισχυθούν τα σύνορα της -συμμαχικής στο ΝΑΤΟ- Τουρκίας ενώπιον του συριακού εμφυλίου, σύμφωνα με δηλώσεις της Ολλανδής υπουργού Άμυνας που επικαλείται το ολλανδικό πρακτορείο ANP. Τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Τομάς ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε, προσερχόμενος στο συμβούλιο ΥΠΕΞ και υπουργών Άμυνας των «27» στις Βρυξέλλες, ότι το Βερολίνο περιμένει τουρκικό αίτημα στο ΝΑΤΟ για ανάπτυξη Patriot στη μεθόριο με τη Συρία. «Εάν ένας σύμμαχός μας ζητήσει τέτοιο μέτρο, είναι σαφές ότι θα το αντιμετώπισουμε με ανοικτό τρόπο και αλληλεγγύη» είπε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο ντε Μεζιέρ τόνισε ότι η γερμανική απάντηση θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες του αιτήματος. Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης πως «εάν αναπτυχθούν γερμανικοί Patriot στην Τουρκία, αυτό θα γίνει από Γερμανούς στρατιώτες». Νωρίτερα, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung είχε αναφέρει πως ενώ η Άγκυρα δεν έχει υπβάλει τέτοιο αίτημα, αναμένεται να το κάνει τη Δευτέρα. Το γερμανικό αντιπολιτευόμενο SPD, μετά το δημοσίευμα και πριν τις δηλώσεις Μεζιέρ, ζήτησε η όποια απόφαση να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εντατικές συνομιλίες με συμμάχους του ΝΑΤΟ σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία, μετά τη ρίψη όλμων που προσέκρουσαν πρόσφατα στα εδάφη της.

«Το ΝΑΤΟ υπάρχει για κάποιον λόγο», ανέφερε το ANP επικαλούμενο δηλώσεις της Ολλανδής υπουργού Άμυνας, Ζανίν Χενίς-Πλεσάρτ. Εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει σχετικό αίτημα, αλλά η Ολλανδία και η Γερμανία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που κατέχουν πυραύλους Πάτριοτ». Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας είχε αναφέρει το Σάββατο ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα της Τουρκίας και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία είναι οι χώρες που διαθέτουν πυραύλους τύπου Patriot.

Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό για την προστασία και την υπεράσπιση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της χώρας, από την πλευρά της, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για μια πιθανή ανάπτυξη πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Πάτριοτ. Όπως αναφέρει το Reuters, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα της Τουρκίας, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιήσουν εβδομαδιαία τακτική συνεδρίαση. Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκονται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε συναντήσεις.
 
ΠΗΓΗ  alithia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου