Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Λίγες ώρες έμειναν για τη «μονομαχία» Λαγκάρντ - Σόιμπλε

Η έννοια της κρισιμότητας έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος που κινδυνεύει να χάσει την πραγματική της διάστασης. Ομως η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην οποία θα είναι παρούσα και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είναι πραγματικά κρίσιμη.

Κι αυτό, όχι μόνο επειδή η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης από την οποία αναμένεται να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία.
Κυρίως διότι από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο αυριανό Eurogroup θα φανεί εάν η Ελλάδα μπορεί να αναμένει βασίμως ότι οι δανειστές θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους βοηθώντας την ελληνική οικονομία να ξαναβρεί τον βηματισμό της, «επιβραβεύοντας» όσους δείχνουν ανοχή στην ασκούμενη πολιτική που ισοπεδώνει πλατιά στρώματα του ελληνικού λαού.

Η φόρμουλα της λύσης, προκειμένου να είναι οριστική και όχι πρόχειρη -όπως αποδείχθηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων με το PSI που έγινε στις αρχές του 2012- θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς όρους που θα μειώνουν και θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Η προσπάθεια αυτή προσκρούει στην στρατηγική του Βερολίνου που ακόμη και σήμερα χαρακτήρισε «αδιανόητο» ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Πριν λίγη ώρα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

«Στο Eurogroup θα αναζητήσουμε μια κοινή γραμμή για την Ελλάδα», τόνισε η Μαριάν Κότε και χαρακτήρισε «αδιανόητο» ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται στο αυριανό Eurogroup αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυρία Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου ώστε το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους. Εκτιμάται ότι αυτό το ενδεχόμενο θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση που την Τρίτη επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.

Με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών, ο συμβιβασμός που εξετάζεται εστιάζει σε ένα μείγμα δράσεων, με το οποίο θα επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα ο στόχος της διασφάλισης της βιωσιμότητας, και το οποίο περιλαμβάνει την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση επιτοκίων, όπως και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιες πηγές στην Ουάσιγκτον επισήμαναν στην Deutsche Welle ότι η επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ ουσιαστικά συνιστά «συμμετοχή του επίσημου τομέα», ενώ η επαναγορά ομολόγων είναι μια ήπια μορφή επιπρόσθετης «συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI)».

Τι λένε οι Βρυξέλλες


«Επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», προσδοκά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Σάιμον Ο Κόνορ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, από τις Βρυξέλλες.

«Αύριο πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», απάντησε ο Σ. Ο Κόνορ κληθείς να περιγράψει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αυριανό Eurogroup. Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου, ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η έκθεση της tρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε λέγοντας ότι αύριο το απόγευμα η tρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εταίρους της στην tρόικα (ΔΝΤ και ΕΚΤ), εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου