Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Στην παράταση... ψάχνουν από 4 έως 6 δισ.

Στις 12 το μεσημέρι (ώρα Λονδίνου) ολοκληρώνεται και η παράταση που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για επίτευξη υψηλότερης συμμετοχής.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί θετικά για την χώρα μας. «Μπορώ να πω ότι είμαι πεπεισμένος ότι μέχρι την Τρίτη θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα θα έχουν πάει πολύ καλά» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.


Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση δόθηκε προκειμένου να εξασφαλισθούν επιπλέον από 4 έως 6 δισ. ευρώ καθώς στόχος είναι τα 32 δισ. ευρώ.

«Αποφασίσαμε να παρατείνουμε την περίοδο αποδοχής της πρότασης επαναγοράς έως τις 11 Δεκεμβρίου. Οι κάτοχοι ομολόγων που δεν έχουν υποβάλει προσφορές μέχρι στιγμής μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία ρευστότητας που παρέχει η πρόσκληση» ανέφερε η ανακοίνωση του Προέδρου του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου.

Το βιβλίο προσφορών πριν δοθεί η παράταση έκλεισε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής , με τις προσφορές να πλησιάζουν, σε ονομαστική αξία, τα 26 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι ομολογιούχοι προσέφεραν ομόλογα ονομαστικής αξίας λίγο πάνω από 16 δισ. ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες περίπου 9 - 9,5 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή κατόχων ελληνικών ομολόγων που δεν υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής στην επαναγορά, αλλά όχι και τροποποιήσεις στις προσφορές που έχουν ήδη κατατεθεί. Αναφέρεται επίσης ότι η ημερομηνία εκκαθάρισης των προσφορών θα είναι η Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, ενώ η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για νέα παράταση στην περίοδο αποδοχής.

Τηλεδιάσκεψη Eurogroup

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών στις 18:30 αναμένεται – εκτός απροόπτου – να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση η οποία θα έχει δημιουργηθεί λίγες ώρες μετά και το τέλος της παράτασης που έδωσε η ελληνική πλευρά.

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών θα επικυρώσουν το αποτέλεσμα της επαναγοράς την προσεχή Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου κατά την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup.

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ προκειμένου να είναι βιώσιμο, σε αντίθετη περίπτωση έχει απειλήσει πως θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων αλλά και από την μείωση των επιτοκίων.


Στο τραπέζι έχει τεθεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, και το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην επαναγορά οι γερμανικές τράπεζες που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια και οι οποίες δεν συμμετείχαν στην πρώτη φάση του προγράμματος. Πρόκειται όμως περισσότερο για συμβολική κίνηση καθώς η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου