Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Κύπρος:Μνημόνιο σε κινούμενη άμμο Μάχη στην ΕΕ για να προλάβει το τρένο της διάσωσης της οικονομίας

Λευκωσία: Η Λευκωσία κινείται με στόχο την επίτευξη καταρχήν απόφασης για συνομολόγηση του Μνημονίου, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα αλλά και παγίδες. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται καθοριστικές και θα διαφανεί κατά πόσο η χώρα μας θα προλάβει το τρένο της διάσωσης της οικονομίας.

Κόντρα στο θολό σκηνικό που συντηρεί η Γερμανία και μεγάλη ομάδα κρατών της Ευρωζώνης που την ακολουθούν, αφήνοντας να αιωρείται όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα αλλά και το ίδιο το κυπριακό Μνημόνιο, το οποίο «εμβολιάζουν» με «δόσεις αβεβαιότητας», τρεις κοινοτικοί αξιωματούχοι στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εξέλιξη αρκούντως ενθαρρυντική για τη Λευκωσία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει μεγαθήρια. Πρόκειται για δύο αξιωματούχους της Ε.Ε., τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Όλι Ρεν, καθώς και για έναν υψηλόβαθμο τεχνοκράτη, τον Μάρτεν Φερβέι, μέλος της Τρόικας και αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και των προσπαθειών στήριξης του ενιαίου νομίσματος, οι τρεις κοινοτικοί αξιωματούχοι επιδιώκουν τη λήψη κατ’ αρχήν απόφασης στα τέλη Ιανουαρίου, ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να αποφευχθούν ακραία σενάρια «στάσης πληρωμών». Πολλές φορές οι τρεις παρενέβησαν πυροσβεστικά στο Eurogroup, όταν η Λευκωσία δεχόταν πυρά από τον «άξονα» που έστησε η Γερμανία, και στον οποίο συμμετέχουν η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβακία, με φόντο το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ενώ απέρριψαν σκέψεις για κούρεμα του δημόσιου χρέους.

Είναι σαφές πως η λήψη κατ’ αρχήν απόφασης για συνομολόγηση του κυπριακού Μνημονίου, αναδεικνύεται στο «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα», δεδομένων των δεύτερων σκέψεων που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρώντας ως μη βιώσιμο το κυπριακό χρέος. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ επιχείρησε να καθορίσει έναν οδικό χάρτη, κάνοντας λόγο για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2012, στην επόμενη τακτική συνεδρία του Eurogroup, κάτι που ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Σε όλα αυτά τα δύσκολα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε προστίθεται και η επικείμενη αποχώρηση του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ από την Προεδρία του Eurogroup στις αρχές του 2013 και οι πληροφορίες που φέρουν ως πιθανότερο αντικαταστάτη του, τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλομ. Η αλλαγή θα γίνει σε μια κρίσιμη για την Κύπρο περίοδο, ενώ εκτός των άλλων η χώρα μας θα χάσει ένα σύμμαχο στις μάχες που καταβάλλει.

Πάντως, ζωντανή συντηρεί η Μόσχα τη συμμετοχή της στο κυπριακό Μνημόνιο.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου