Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΙ ΤΑ "ΚΟΡΟΪΔΑ" ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ Χάσαμε δωρεάν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. για την καλοκαιρινή καταστροφή της Χίου!!!

Ναι, έγινε και αυτό, η ελληνική κυβέρνηση... έχασε την προθεσμία και δεν ζήτησε δωρεάν χρηματοδότηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές στη Χίο από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, και το αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής επικαλούμενος την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για τα διαρθρωτικά ταμεία, Γιοχάνες Χαν σε σχετική ερώτηση του!
Όμως υπάρχει και συνέχεια αφού είχαμε κοινή δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη και του Βουλευτή Χίου ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, οι οποίοι όχι μόνο κατηγορούν για «ανεξήγητη ολιγωρία» το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά το καθιστούν «αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη» και καταθέτουν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή...

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Ν. Χουντής , σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση των καταστροφών που υπέστη η Χίος τον Αύγουστο του 2012, επικαλούμενος τον Κανονισμό 2012/2020, σύμφωνα με τον οποίο, δίνεται η δυνατότητα εξαιρετικά ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε νησιά όπως της Ελλάδας αλλά και σε υπερπόντια νησιά, όπως η Ρεουνιόν, η Μαρτινίκα, η Μαδέρα, κλπ, με μόνο όρο, η καταστροφή να έχει «σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής». Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί αν εμπίπτει υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η περίπτωση της Χίου στον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και αν υπάρχει δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας.
Η απάντηση του Επίτροπου, η οποία, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του «εκθέτει ανεπανόρθωτα την ελληνική κυβέρνηση», ήταν ότι, «Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς.
Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή»!
Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος, διευκρινίζει ότι, «οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Ιδιωτικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας, δεν αποζημιώνονται» (σ.σ: αλλά υπολογίζονται προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ότι υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομική σταθερότητα της περιοχής, που είναι το μόνο ζητούμενο από τον Κανονισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης).
Καταλήγοντας στην απάντησή του, ο κ. Χαν αναφέρει ότι, ήδη έχουν δοθεί στη Γαλλία για τα νησιά Ρεουνιόν και Μαρτινίκα περίπου 19 εκατ. Ευρώ, στην Πορτογαλία για τη Μαδέρα 31,2 εκατ. Ευρώ, ενώ αξιολογείται τώρα αίτηση της Ισπανίας για πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά»
Και μετά παρουσιάζεται και το ΠΑΣΟΚ ως "οσία παρθένα" για να προβεί στην "φανταστική" δήλωση:
«Είναι ανεξήγητη η ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο θέμα της μη υποβολής της αίτησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Χίος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ανακήρυξης της Χίου σε πυρόπληκτη περιοχή.
Από τον Αύγουστο, αμέσως μετά την πυρκαγιά, εξετάσαμε τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των καταστροφών που υπέστη η Χίος από τη μεγάλη φωτιά.
Κατόπιν συσκέψεως με το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα, υπογραμμίσαμε τη δυνατότητα παροχής βοήθειας από τους εταίρους μας, υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση όμως, ότι το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης θα κατατίθετο μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα (δέκα εβδομάδων).
Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε και χάσαμε την προθεσμία κατάθεσης του αιτήματος για να λάβει το νησί τη χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας, αναφέρει ότι το “συμβάν είναι τοπικού χαρακτήρα και εμπίπτει στην ευθύνη των Εθνικών Αρχών” (αρα γνώριζαν και στο ΠΑΣΟΚ τα περί δωρεάν επιδότησης από την Ε.Ε).
Όπως είναι γνωστό, οι επιδοτήσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις αποκατάστασης. Σταθμίζονται, ωστόσο, όπως προβλέπει και ο κανονισμός του Ταμείου, τόσο οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην παραγωγή και την οικονομία μίας περιοχής όσο όμως και ο νησιωτικός της χαρακτήρας. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έλαβε χρηματοδότηση για τις πλημμύρες του Έβρου το 2005 με 9.3 εκ €, καθώς επίσης και η Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία για αντίστοιχες καταστροφές σε νησιά τους.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί η κοινωνία της Χίου. Καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση και αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης, προκειμένου να διορθωθεί το σφάλμα».
Μετά από αυτό έχουν τα "μούτρα" να μας ζητούν να πληρώνουμε απίστευτους φόρους, και να μας πάρουν τα σπίτια λόγω αδυναμίας πληρωμής δυσανάλογων ποσών.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου