Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αποφασίζει για τη δόση το Eurogroup

Την κρίσιμη, για τα ελληνικά συμφέροντα, απόφαση της εκταμίευσης της δόσης αναμένεται να λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση.

Με την ελληνική πλευρά να έχει τηρήσει το σύνολο των δεσμεύσεών της, καθώς προσέρχεται στις Βρυξέλλες με ολοκληρωμένη την διαδικασία της επαναγοράς χρέους – έστω κι αν χρειάστηκε η καθολική συνδρομή των ελληνικών τραπεζών και μια έξτρα δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) – αλλά και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο χαρτοφύλακα του Γιάννη Στουρνάρα.


Η διαδικασία της επαναγοράς ολοκληρώθηκε και τυπικά την επίσημη ανακοίνωση το συνολικό ποσό των ομολόγων που μετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς από το ελληνικό δημόσιο αγγίζει τα 31,9 δισεκατομμύρια ευρώ. ΕΕ και το ΔΝΤ ενέκριναν να αυξηθεί κατά 1,29 δισεκατομμύρια το συνολικό αρχικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου  να μπορέσει να πληρώσει τους ομολογιούχους.

Το συνολικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας από τον EFSF (συμπεριλαμβανομένων δεδουλευμένων τόκων) αναμένεται να ανέλθει ανέρχεται σε 11,29 δισεκατομμύρια , προκειμένου να εξαγοραστούν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 31,9 δισ. που θα διαγραφούν για να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά περίπου 20,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η επαναγορά γίνεται σε αισθητά υψηλότερο κόστος από αυτό που συμφωνήθηκε στη μαραθώνια σύσκεψη του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα αφού η τιμή αγοράς (σταθμισμένος μέσος όρος) που πρέπει να πληρώσει η Ελληνική Δημοκρατία φτάνει πλέον σε περίπου 33,8% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αντί για 28% που υπολογιζόταν.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανταλλαγή αναμένεται στις 18 Δεκεμβρίου, εάν και εφόσον πάντα όμως επικυρωθεί και πολιτικά η συμφωνία από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να δοθεί η χρηματοδότηση από το EFSF.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο προετοίμασε την ατζέντα του Εurogroup και εξέτασε τα αποτελέσματα της επαναγοράς, κατέστη σαφές πως ο μόνος τρόπος να καλυφθεί το επιπλέον ποσό του 1,29 δισ. ευρώ που απαιτείται για να αγοραστεί το σύνολο των ομολόγων που προσφέρθηκαν, είναι μια εξτρά χρηματοδότηση της χώρας μας από τον EFSF και πάντως όχι η λύση της «μείωσης» κατά το ποσό αυτό των κεφαλαίων που προορίζονται για την Ελλάδα στο πλαίσιο της δανειακής βοήθειας.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν μιαν ανησυχία, κυρίως γιατί στο ενδεχόμενο αυτό αντιδρούν Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, που επιμένουν να πληρωθεί το ποσό από τα κεφάλαια που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα. Αντιθέτως ο επικεφαλής του EFSF/ESM Κλ. Ρέντλιγκ είναι υπέρ της αύξησης της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό και το ίδιο συμβαίνει και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Άρα ένα από τα κύρια ζητούμενα του σημερινoύ Eurogroup θα είναι να καμφθούν αυτές οι τελευταίες αντιστάσεις των Γερμανών και των δορυφόρων τους.
Ένα από τα εναλλακτικά σενάρια πάντως ενδέχεται να είναι και αυτό που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται έγγραφο της Ευρωζώνης το οποίο προβλέπει την επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα που δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» του Μαρτίου σε περίπτωση που η προσφορά που έληξε την Τρίτη δεν πετύχει το στόχο για τη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το έγγραφο με ημερομηνία 12/12 αναφέρει πως η επαναγορά των ομολόγων που πραγματοποιήθηκε θα οδηγήσει σε μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά 9,5% έως το 2020. Ωστόσο, ο στόχος ήταν η μείωση του χρέους κατά 11% στο 124%. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Σε αντίθεση περίπτωση η κατάσταση περιπλέκεται, αν και όλοι εκτιμούν πως δεν θα φτάσουν τα πράγματα στα άκρα αφού όλοι οι Ευρωπαίοι παράγοντες διατράνωναν τις τελευταίες ώρες την πίστη τους πως στο Eurogroup θα ληφθεί και τυπικά απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Για του λόγου το αληθές, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της άμεσης εκταμίευσης της δόσης προς τη χώρα μας (διαβάστε εδώ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=243088), ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Σάιμον Ο΄Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, ενώ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «θα αποδεσμεύσει τη βοήθεια για την Ελλάδα»…

Σε κάθε περίπτωση κλειδί στην επιτυχία του εγχειρήματος θα αποτελέσει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, είναι το πλέον επιφυλακτικό ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σχετικά, η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ επιδοκίμασε την εξέλιξη της επαναγοράς, ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το σχόλιό μου θα το κάνω στους Ευρωπαίους εταίρους και τα άλλα μέλη της τρόικας, αλλά προς το παρόν μπορώ μόνον να χαιρετίσω τα αποτελέσματα που υπήρξαν από την επαναγορά χρέους»…

Πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στην ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, θα συναντηθούν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όπως έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 16.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδος), μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών της συνόδου και λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του Ecofin για την τραπεζική εποπτεία στη ζώνη του ευρώ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου